Pelakon Robert De Niro Memberi Keterangan Terhadap Dakwaan Penyalahgunaan Kuasa oleh Pembantu Lama

Actor Robert De Niro Appears In Court Over Gender Discrimination Lawsuit Filed By Former Assistant

NEW YORK — Robert De Niro memberi keterangan Isnin di Bandaraya New York dalam perbicaraan yang timbul daripada saman seorang bekas pembantu peribadi menuduh bintang filem itu sebagai bos yang zalim.

Pelakon pemenang Anugerah Oscar dua kali yang terkenal dengan persembahannya dalam filem blockbuster seperti “The Deer Hunter” dan “Raging Bull” ialah saksi pertama dalam perbicaraan berikutan saman mengenai pekerjaan Graham Chase Robinson. Robinson, yang bekerja untuk De Niro antara 2008 dan 2019, dibayar RM300,000 setahun sebelum dia meletak jawatan sebagai naib presiden produksi dan kewangannya.

Wanita yang selama bertahun-tahun bertanggungjawab segala perkara daripada menghias pokok Krismas De Niro hingga membawanya ke hospital apabila dia terjatuh di tangga itu telah menyaman beliau untuk ganti rugi sebanyak RM12 juta kerana kerosakan emosi yang teruk dan kerosakan reputasi. Robinson mendakwa beliau enggan memberikan rujukan untuk mencari pekerjaan lain apabila dia meletak jawatan pada 2019 selepas berulang kali berselisihan dengan teman wanitanya.

De Niro, 80, memberi keterangan sepanjang petang, bersetuju bahawa dia pernah menamakan Robinson sebagai hubungan kecemasan pada satu masa dan pernah bergantung kepadanya untuk membantu dengan kad ucapan untuk anak-anaknya.

Tetapi apabila peguam Robinson bertanya sama ada beliau menganggap Robinson sebagai pekerja yang bertanggungjawab, beliau mengejek.

“Bukan selepas semua yang saya hadapi sekarang,” katanya.

Actor Robert De Niro Appears In Court Over Gender Discrimination Lawsuit Filed By Former Assistant

De Niro dua kali menaikkan suaranya hampir kepada jeritan semasa memberi keterangan. Sekali, ia berlaku apabila beliau mempertahankan interaksi teman wanitanya dengan Robinson, dengan berkata: “Kami membuat keputusan bersama.”

Kali kedua berlaku apabila peguam Robinson cuba mencadangkan bahawa De Niro mengganggu kakitangannya awal pagi untuk membawanya ke hospital pada 2017.

“Itu hanyalah satu kali apabila saya patah belakang terjatuh tangga!” De Niro marah menjerit. Malah dalam insiden itu, beliau menambah, dia tertangguh memanggil Robinson, tiba di katilnya selepas kemalangan pada 1 pagi atau 2 pagi, tetapi kemudian memanggilnya pada 4 pagi atau 5 pagi.

Berulang kali, Hakim Lewis J. Liman menjelaskan peraturan keterangan kepada De Niro dan terhadap apa yang boleh dikatakannya.

“Bolehkah saya bertanya soalan?” De Niro meminta dalam satu pertukaran dengan peguam Robinson. Permintaan itu ditolak.

Beliau mengaku bahawa dia melayan Robinson dengan baik walaupun selepas membeli sebuah rumah bandar Manhattan lima bilik tidur dan membenarkan Robinson menyelia sebahagian daripada persiapan supaya beliau boleh berpindah ke sana bersama teman wanitanya, Tiffany Chen.

“Ia bukan seperti saya meminta beliau pergi ke sana dan menyapu lantai dan menyapu lantai,” katanya. “Jadi ini semua omong kosong!”

Surat-menyurat antara De Niro dan Chen yang dipamerkan kepada para juri menunjukkan Chen menjadi semakin curiga dengan motif Robinson, dengan berkata dia fikir Robinson bersikap seolah-olah dia isteri De Niro dan percaya bahawa dia mempunyai “keintiman khayalan” dengan De Niro.

“Dia rasa ada sesuatu di sana dan dia mungkin benar,” kata De Niro membela kecurigaan teman wanitanya.

Dalam ucapan pembukaan yang mendahului keterangan De Niro, peguam Andrew Macurdy berkata Robinson tidak dapat mendapat pekerjaan dan takut keluar dari rumah sejak meninggalkan pekerjaan dengan De Niro.

Dia berkata De Niro kadang-kadang berteriak kepadanya dan memanggilnya dengan nama-nama yang buruk dalam tingkah laku yang konsisten dengan komen seksis beliau mengenai wanita amnya.

Macurdy berkata masalah di antara mereka timbul apabila Chen menjadi cemburu kerana De Niro bergantung kepada Robinson untuk banyak tugas dan mereka berkomunikasi dengan baik.

Dia berkata kliennya tidak pernah mempunyai minat romantis kepada De Niro.

“Tidak,” katanya. “Tidak pernah ada apa-apa yang romantis di antara kedua-dua mereka.”

Peguam De Niro, Richard Schoenstein, berkata Robinson diperlakukan dengan baik oleh De Niro “tetapi sentiasa berfikir beliau layak mendapat lebih.”

Beliau menggambarkan De Niro sebagai “baik, munasabah, dermawan” dan memberitahu para juri mereka akan menyedari ini apabila mendengar keterangan orang lain yang diupah oleh syarikat De Niro, Canal Productions, yang telah menyaman balik Robinson.

Schoenstein menggambarkan Robinson sebagai “merendahkan, merendahkan, mengawal, zalim” dan berkata “dia sentiasa memainkan peranan mangsa.”