Pelakon Julia Ormond Saman Harvey Weinstein Atas Tuduhan Bateri

Julia Ormond, yang membintangi filem bersama-sama dengan Brad Pitt dan Harrison Ford pada tahun 1990-an sebelum sorotannya pudar, memfailkan saman pada hari Rabu menuduh penerbit filem yang tercemar, Harvey Weinstein melakukan serangan seksual terhadapnya pada tahun 1995 dan kemudian menghalang kerjayanya.

Ormond, yang juga menuduh The Walt Disney Co., Miramax dan bekas ejen-ejennya mengetahui Weinstein adalah masalah tetapi tidak melakukan apa-apa mengenainya, memfailkan kes itu di Mahkamah Agung Negeri di Manhattan di bawah Adult Survivors Act, undang-undang yang diluluskan tahun lalu yang membolehkan jendela sementara bagi mereka yang mendakwa serangan seksual untuk memfailkan di luar batas mati biasa negeri itu.

Dalam saman itu, Ormond berkata beliau merupakan bintang yang sedang meningkat ketika beliau bertemu Weinstein pada tahun 1994. Beliau berkata beliau terus berhubung dengan beliau untuk membincangkan skrip dan projek, dan pada tahun 1995 memasuki perjanjian pengeluaran dengan Miramax, di mana beliau menjadi pengerusi bersama. Beliau menuduhnya melakukan pencerobohan seksual terhadapnya pada bulan Disember 1995 selepas mesyuarat perniagaan, dan kemudian membalas dendam terhadapnya dan memberi kesan negatif terhadap kerjayanya selepas beliau menghadapinya beberapa minggu kemudian.

Peguam Weinstein Imran Ansari berkata anak guamnya “secara kategori menafikan tuduhan yang dibuat terhadapnya oleh Julia Ormond dan dia bersedia untuk mempertahankan diri dengan gigih”.

Tindakan undang-undang itu menandakan kali pertama Ormond secara terbuka menuduh Weinstein melakukan serangan seksual. Agensi Berita Associated secara amnya tidak menamakan mangsa serangan seks yang didakwa, tetapi ia adalah dalam kes ini kerana Ormond telah bercakap secara terbuka tentangnya, termasuk dalam temu bual dengan Variety.

Weinstein, 71, telah disabitkan atas tuduhan rogol dan serangan seksual di New York pada tahun 2020 dan kini dipenjarakan di negeri itu. Tahun lalu, beliau juga disabitkan atas tuduhan lain di Los Angeles. Beliau telah merayu kedua-dua sabitan.

Puluhan wanita telah menyaman Weinstein, kebanyakannya pelakon, tetapi hanya sedikit yang menamakan senarai defendan yang luas seperti Ormond. Menyaman bekas ejen sendiri adalah langkah yang sangat luar biasa.

E-mel yang meminta komen juga dihantar kepada Disney dan Miramax.

Filem-filem Ormond termasuk “Legends of the Fall” dengan Pitt; “Sabrina” dengan Ford; dan “First Knight” dengan Sean Connery dan Richard Gere.