Pekerja di Mack Trucks Mogok, Menyertai Ribuan Penunjuk Perasaan UAW

United Auto Workers Union Holds Practice Picket As Strike Looms

DETROIT – Pekerja kesatuan di Mack Trucks memulakan mogok pada hari Isnin selepas menolak perjanjian kontrak lima tahun yang telah dicapai oleh perunding dengan syarikat itu.

United Auto Workers berkata 4,000 pekerja kesatuan telah berjalan keluar pada pukul 7 pagi, menambah kepada kekacauan buruh dalam industri yang telah melibatkan ketiga-tiga pengeluar kereta besar Detroit.

Dengan pekerja-pekerja itu menyertai barisan piket, jumlah keseluruhan ahli UAW yang sedang mogok kini melebihi 30,000 di seluruh 22 negeri, kata kesatuan itu pada hari Isnin.

Presiden Kesatuan Shawn Fain berkata dalam surat kepada syarikat induk Mack, Volvo Trucks bahawa 73% pekerja mengundi menentang perjanjian itu dalam keputusan yang dihitung pada hari Ahad.

UAW mewakili pekerja Mack di Pennsylvania, Maryland dan Florida. Pemimpin kesatuan telah mencapai perjanjian sementara tentang perjanjian pada 1 Oktober.

UAW Locals 171, 677, 1247, 2301, dan 2420 di UAW Region 8 dan Region 9 mewakili pekerja di Mack Trucks di Macungie dan Middletown, Pennsylvania; Hagerstown dan Baltimore, Maryland; dan Jacksonville, Florida.

Perjanjian yang telah dicapai dengan Mack hanya lebih seminggu yang lalu termasuk kenaikan gaji 19% sepanjang hayat kontrak dengan 10% selepas pengesahan. Terdapat juga bonus pengesahan $3,500, tiada peningkatan dalam sumbangan penjagaan kesihatan mingguan, peningkatan pembayaran sekaligus tahunan untuk pesara dan $1,000 sekaligus tahunan 401(k) untuk mengimbangi kos penjagaan kesihatan bagi pekerja yang tidak mendapat insurans kesihatan selepas bersara.

Fain berkata dalam suratnya kepada ketua hubungan buruh Volvo Trucks bahawa pekerja yang bekerja awal pada hari Isnin akan keluar dari kilang selepas melakukan tugas yang diperlukan untuk mencegah kerosakan peralatan syarikat.

Fain menulis bahawa ahli UAW dan pekerja di seluruh negara sedang mencari bahagian yang adil dalam gaji dan faedah.

Syarikat dan kesatuan masih berbeza pendapat tentang jadual kerja, kesihatan dan keselamatan, pencen, penjagaan kesihatan, liputan ubat, kerja lebih masa dan isu-isu lain, tulisnya.

Kontrak itu mungkin telah tenggelam oleh jangkaan tinggi yang ditetapkan Fain dalam rundingan dengan tiga pengeluar kereta Detroit. Dalam perbincangan itu, UAW telah meminta kenaikan gaji 36% selama empat tahun, sementara Ford telah menawarkan 23% dan dua firma lain pada 20%.

“Saya terinspirasi melihat ahli UAW di Mack Trucks menunggu untuk mendapatkan perjanjian yang lebih baik, dan bersedia untuk bangkit dan berjalan keluar untuk memenangkannya,” kata Fain dalam kenyataan yang disediakan. “Ahli mempunyai kata akhir, dan kesepakatan dan organisasi mereka yang akan memenangi kontrak yang adil di Mack.”

Presiden Mack Trucks Stephen Roy berkata dalam kenyataan pada malam Ahad bahawa syarikat “terkejut dan kecewa” bahawa kesatuan memilih untuk mogok. Kesatuan, tulisnya, menyebut perjanjian sementara sebagai rekod untuk industri trak berat. “Kami percaya bahawa pihak berkepentingan lain juga menghargai bahawa pasaran, perniagaan dan set persaingan kami sangat berbeza daripada pembuat kereta penumpang,” kata kenyataan itu.

Mack, tulisnya, adalah sebahagian daripada satu-satunya kumpulan pembuatan trak berat yang mengumpul semua kenderaan dan enjin untuk Amerika Utara di AS, bersaing dengan trak yang dibina di negara kos rendah.

Syarikat komited kepada perundingan kolektif dan yakin kedua-dua pihak akan mencapai perjanjian yang memberikan gaji dan faedah yang kompetitif sambil melindungi masa depan syarikat, kata kenyataan itu.

UAW memulakan mogok di kilang terpilih yang dijalankan oleh pengeluar kereta General Motors, Ford dan pembuat Jeep Stellantis pada 15 September. Ia bermula dengan satu kilang pemasangan untuk setiap syarikat, kemudian merebak ke 38 gudang bahagian GM dan Stellantis. Dua kilang pemasangan tambahan di Ford dan GM ditambah kemudian.

Pada hari Jumaat, kesatuan memutuskan untuk tidak meluaskan mogok ke kilang lain buat masa ini selepas GM bersetuju untuk memasukkan kilang bateri kenderaan elektriknya ke dalam kontrak nasional UAW, menjamin bahawa mereka akan dikesatukan. Kesatuan juga melaporkan kemajuan dengan ketiga-tiga pengeluar kereta.