Pekerja di India Berlepas Menuju Israel Untuk Menggantikan Kekurangan Pekerja Semasa Perang

(SeaPRwire) –   Puluhan pekerja pembinaan India meninggalkan minggu ini untuk mengambil pekerjaan di sana kerana perang hampir enam bulan antara Israel dan Hamas terus bergegar di Gaza, pegawai berkata Khamis.

Israel menghadapi kekurangan tenaga kerja selepas menghalang puluhan ribu pekerja Palestin berikutan serangan maut Hamas pada 7 Oktober yang memicu perang. Walau bagaimanapun, pekerja India yang meninggalkan minggu ini pergi di bawah persetujuan yang ditandatangani oleh kedua-dua negara sebelum meletusnya permusuhan, jurucakap Kementerian Luar Negeri India Randhir Jaiswal berkata.

“Batch pertama orang telah pergi ke Israel. Bagi kami keselamatan mereka sangat penting, dan kami telah mendesak pihak berkuasa Israel untuk berusaha sebaik mungkin menjaga keselamatan dan kebajikan mereka,” kata Jaiswal kepada wartawan Khamis.

Jaiswal berkata 18,000 orang India kini bekerja di Israel, kebanyakannya penjaga.

Semasa lawatan Mei lalu oleh Menteri Luar Asing Israel Eli Cohen, kedua-dua negara menandatangani persetujuan untuk membenarkan kira-kira 40,000 orang India bekerja dalam bidang pembinaan dan perubatan di Israel.

Batch awal lebih 60 pekerja pembinaan meninggalkan Selasa, dan Duta Besar Israel ke India, Naor Gilon, memaparkan imej upacara perpisahan untuk kumpulan itu di laman media sosial X.

Pada Januari, beribu-ribu pekerja upahan India telah berbondong-bondong ke pusat perekrutan kerajaan yang ditubuhkan di negeri-negeri Uttar Pradesh dan Haryana mencari calon untuk pekerjaan di Israel.

India mengutuk serangan Hamas ke atas Israel, tetapi mengundi menyokong resolusi Majlis Agung Disember lalu yang menyeru Israel menghentikan pertempurannya untuk membenarkan bantuan kemanusiaan.

Ia juga menyatakan semula sokongannya terhadap penyelesaian dua negara bagi pertikaian Israel-Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.