Pejabat Pengurusan dan Bajet mendesak Kongres bertindak untuk menyediakan lebih banyak sumber untuk Ukraine: ‘Tiada wang lagi’

(SeaPRwire) –   Pejabat Pengurusan dan Belanjawan Amerika Syarikat menggesa Kongres bertindak untuk menyediakan lebih banyak sumber kepada Ukraine: ‘Tiada wang lagi’

Jabatan Pengurusan dan Belanjawan Amerika Syarikat menyeru kepada untuk meluluskan pembiayaan tambahan untuk Ukraine dalam perangnya menentang Rusia, dengan amaran bahawa tidak akan ada wang menjelang akhir tahun untuk menyokong Ukraine tanpa tindakan daripada Kongres.

Pengarah Jabatan Pengurusan dan Belanjawan, Shalanda Young telah menulis surat kepada Speaker Dewan Rakyat Mike Johnson, R-La.; Ketua Pembangkang Dewan Rakyat Hakeem Jeffries, D-N.Y.; Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y., dan Ketua Pembangkang Senat Mitch McConnell menekankan “keperluan segera” untuk meluluskan lebih banyak pembiayaan untuk menyediakan senjata dan peralatan untuk perang Ukraine yang bermula pada Februari 2022.

“Saya mahu jelas: tanpa tindakan kongres, menjelang akhir tahun kami akan kehabisan sumber untuk memperoleh lebih banyak senjata dan peralatan untuk Ukraine dan untuk menyediakan peralatan dari stok tentera AS,” tulis Young. “Tiada ‘pot misteri’ wang yang tersedia untuk memenuhi momentum ini. Kami kehabisan wang – dan hampir kehabisan masa.”

Young berkata mengakhiri bekalan akan “menyakitkan lutut” negara Eropah Timur itu di medan tempur dengan mengancam keuntungan yang sudah dicapai Ukraine dan meningkatkan kemungkinan kemenangan tentera Rusia. Beliau berkata pakej bantuan keselamatan AS menjadi lebih kecil dan penghantaran bantuan menjadi lebih terhad.

“Jika bantuan kami berhenti, ia akan menyebabkan isu yang besar bagi Ukraine,” tulis Young. “Walaupun sekutu kami di seluruh dunia telah bergerak untuk melakukan lebih banyak, sokongan AS adalah penting dan tidak boleh digantikan oleh orang lain.”

Beliau teruskan: “Setakat ini, anda telah menyokong $111 bilion dalam pembiayaan tambahan kecemasan untuk menyokong Ukraine dan keperluan keselamatan negara yang penting. Daripada itu, $67 bilion, kira-kira 60% daripada pembiayaan tambahan Ukraine yang telah diluluskan sebelum ini oleh Kongres, telah memperkuat asas perindustrian pertahanan kami di Amerika atau menyokong operasi [Jabatan Pertahanan] dan perisikan. Ini telah meningkatkan kesediaan tentera kami kerana DOD membeli peralatan baru untuk menggantikan apa yang kami hantar ke Ukraine, memulakan dan memperluaskan barisan pengeluaran, dan menyokong pekerjaan bergaji tinggi di puluhan negeri di seluruh negara.”

Young berkata bahawa setakat pertengahan November, DOD telah menggunakan 97% daripada $62.3 bilion yang diterimanya dan Jabatan Negara telah menggunakan keseluruhan $4.7 bilion dalam bantuan tentera yang diterimanya. Beliau menambah bahawa kira-kira $27.2 bilion, atau telah digunakan untuk bantuan ekonomi dan bantuan keselamatan awam kepada Ukraine, dan bahawa Jabatan Negara dan Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat telah menggunakan semua dana ini.

“Jika ekonomi Ukraine runtuh, mereka tidak akan dapat terus berjuang, habis cerita,” kata Young. “[Presiden Rusia Vladimir Putin] memahami ini dengan baik, yang mana mengapa Rusia telah menjadikan memusnahkan ekonomi Ukraine sebagai teras strateginya – yang boleh dilihat dalam serangannya terhadap eksport bijirin dan infrastruktur tenaga Ukraine.”

Pengarah itu berkata hampir $2.3 bilion daripada kira-kira $10 bilion dalam pembiayaan kecemasan untuk keperluan kemanusiaan Jabatan Negara dan USAID telah pergi terus kepada keperluan kemanusiaan orang yang terusir oleh perang atau populasi yang rentan di dalam Ukraine sementara kira-kira $500 juta pergi untuk menyokong pelarian dari Ukraine yang mencari perlindungan di negara-negara jiran.

Baki pembiayaan telah menyokong keperluan populasi yang rentan di seluruh dunia yang menjadi mangsa “penggunaan makanan sebagai senjata oleh Putin” dan kesannya terhadap keselamatan makanan global, kata Young, dengan menambah bahawa pembiayaan ini kini telah terpakai.

Young berkata permintaan keselamatan kebangsaan terbaru Presiden Biden akan mengukuhkan usaha Jabatan Pengurusan dan Belanjawan “setakat ini dan akan mengarahkan lebih $50 bilion ke dalam industri pertahanan negara kami, yang mengukuhkan pembiayaan yang sudah dilaburkan ke dalam barisan pengeluaran di 35 negeri.”

Pembiayaan itu akan digunakan untuk memperoleh keupayaan maju untuk mempertahankan serangan terhadap orang awam di Israel ketika perangnya menentang pengganas Hamas, dan Ukraine, termasuk sistem pertahanan udara dibina di dan komponen penting dari hampir setiap negeri.

“Saya perlu menekankan bahawa membantu Ukraine mempertahankan diri dan menjamin masa depannya sebagai negara berdaulat, demokratik, bebas dan makmur menyokong kepentingan keselamatan negara kita,” kata Young. “Ia mencegah konflik lebih besar di rantau ini yang mungkin melibatkan NATO dan meletakkan pasukan AS dalam bahaya dan menghalang agresi masa depan, membuat kita semua lebih selamat. Seperti yang dikatakan Presiden Biden, apabila diktator tidak membayar harga atas agresinya, mereka akan menyebabkan lebih banyak kekacauan dan kematian dan kemusnahan. Mereka hanya terus bergerak, dan kos serta ancaman kepada Amerika dan dunia akan terus meningkat. Jalan yang dipilih Kongres akan memberi kesan selama bertahun-tahun akan datang.”

“Kami kehabisan wang untuk menyokong Ukraine dalam perjuangan ini. Ini bukan masalah tahun hadapan. Masa untuk membantu Ukraine demokratik melawan agresi Rusia ialah sekarang. Sudah tiba masanya bagi Kongres bertindak,” beliau menyimpulkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.