Pejabat pendakwaan di Guatemala minta mahkamah mengangkat kekebalan presiden terpilih; OAS menyebut ‘cubaan rampasan kuasa’

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR (AP) — Peguam Negara di pada Jumaat meminta mahkamah untuk menarik balik kekebalan Presiden terpilih , mengatakan terdapat cukup ketidakteraturan untuk membatalkan keputusan pilihan raya, satu langkah yang menamakan sebagai sebahagian “daripada cubaan rampasan kuasa”.

Ini adalah kali ketiga mereka melakukannya sejak beliau memenangi pilihan raya pada Ogos, dan Pertubuhan Negara-Negara Amerika Syarikat mengatakan tindakan itu adalah sebahagian daripada “cubaan rampasan kuasa”.

Arévalo dijadualkan mengambil alih jawatan pada 14 Januari, dan tidak jelas sama ada serangan berterusan oleh pendakwa terhadap beliau dan partinya boleh mengganggu majlis pelantikan.

Permohonan terbaru daripada pendakwa menyatakan ketidakteraturan yang dikatakan dalam cara Parti Gerakan Biji Arévalo mengumpul tandatangan untuk pendaftaran beberapa tahun lalu.

Pihak berkuasa menangkap beberapa ahli Parti Gerakan Biji dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Mereka juga sebelum ini meminta penarikan kekebalan Arévalo atas dakwaan salah guna dana parti, dan meminta beliau dan naib presiden terpilih juga kehilangan kekebalan mereka atas komen sokongan yang dibuat di media sosial mengenai pengambilalihan sebuah universiti awam tahun lalu.

Pertubuhan Negara-Negara Amerika Syarikat dalam kenyataan mengutuk “cubaan rampasan kuasa oleh pendakwa Guatemala”, dan mendesak mahkamah dan kongres untuk tidak membenarkannya.

“Cubaan untuk membatalkan keputusan pilihan raya umum tahun ini mewakili bentuk terburuk meninggalkan demokrasi dan mengukuhkan penipuan politik terhadap kehendak rakyat,” tulis Pertubuhan Negara-Negara Amerika Syarikat.

Peguam Negara Consuelo Porras, yang telah dikenakan sanksi oleh kerajaan AS, telah menghadapi bulan-bulan protes dan panggilan untuk meletak jawatan, serta kecaman antarabangsa terhadap campur tangan pejabatnya. Porras, serta Presiden keluar Alejandro Giammattei, telah menafikan sebarang niat untuk campur tangan dalam keputusan pilihan raya.

Awal bulan ini, tiga hakim mahkamah pilihan raya Guatemala tertinggi meninggalkan negara, beberapa jam selepas Kongres membuka mereka untuk didakwa dengan menarik kekebalan mereka sebagai pihak yang kalah dalam pilihan raya presiden teruskan usaha untuk campur tangan dengan keputusan.

Hakim-hakim itu mengesahkan keputusan pilihan raya tetapi datang di bawah tekanan daripada dua peguam yang berkaitan dengan calon kanan jauh yang tidak maju ke pusingan kedua pilihan raya presiden.

Peguam-peguam itu membantah bahawa tribunal itu membayar berlebihan untuk perisian yang dibeli untuk melaksanakan dan menerbitkan pengiraan awal undian pantas. Pejabat Peguam Negara sebelum ini menyatakan bahawa siasatan awal awalnya mencadangkan terdapat pilihan yang lebih murah.

Arévalo tidak menjadi calon teratas yang memasuki pusingan pertama mengundi pada Jun, tetapi menjamin tempat kedua dalam pusingan kedua dengan janjinya untuk menindakkan rasuah yang meluas di Guatemala. Dalam undian akhir Ogos, beliau memenangi dengan margin yang besar ke atas bekas isteri pertama Sandra Torres.

Anak kepada bekas presiden, Arévalo masih berjaya meletakkan dirinya sebagai orang luar. Sebagai akademik yang telah bekerja selama bertahun-tahun dalam penyelesaian konflik, beliau tidak tercemar oleh rasuah yang telah meresap dalam politik Guatemala dalam tahun-tahun kebelakangan ini dan menawarkan janji perubahan.

Establishment Guatemala, yang mungkin mempunyai banyak untuk ditakutkan daripada pentadbiran Arévalo yang serius menangani rasuah, jelas bertekad untuk melemahkan Arévalo atau mencegah beliau mengambil alih jawatan.

Dalam keterangan kepada jawatankuasa khas menyiasat Tribunal Pilihan Raya Tertinggi, Karen Fisher, salah seorang peguam yang membawa aduan, mendesak mereka bergerak cepat. “Masa singkat kerana 14 Januari sedang menghampiri,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.