Pegawai Tertinggi Sri Lanka Keluar Selepas Ditangkap Berkaitan Skandal Dadah Palsu

(SeaPRwire) –   Seorang menteri kabinet Sri Lanka telah meletak jawatan selepas ditahan berkaitan skandal pembelian ubat palsu semasa krisis ekonomi negara itu.

Satu kenyataan kerajaan Selasa mengesahkan bahawa Menteri Alam Sekitar Keheliya Rambukwella, yang sebelum ini berkhidmat sebagai menteri kesihatan, telah meletak jawatan. Beliau ditahan pada Jumaat lepas atas dakwaan terlibat dalam pembelian intravenous human immunoglobulin palsu, yang digunakan untuk membantu melawan jangkitan dan kanser, dan diarahkan ditahan untuk siasatan sehingga 15 Februari.

Peletakan jawatannya mengikuti tekanan semakin meningkat daripada ahli-ahli parlimen pembangkang, aktivis dan kumpulan kesihatan supaya beliau disingkirkan dan supaya siasatan telus diadakan berkaitan skandal itu.

Lima pegawai kanan kementerian kesihatan dan pembekal ubat yang didakwa palsu juga telah ditahan.

Rambukwella dituduh menggunakan krisis ekonomi sebagai alasan untuk mengelakkan proses tender biasa dalam pembelian pelbagai jenis ubat dan didakwa memihak kepada pembekal tertentu.

Beliau berkhidmat sebagai menteri kesihatan sehingga Oktober lepas, apabila beliau digugurkan dan dilantik sebagai menteri alam sekitar. Pada September, beliau terselamat daripada usul tidak percaya yang dikemukakan oleh ahli-ahli parlimen pembangkang yang menuduh beliau gagal menyediakan cukup ubat dan peralatan makmal yang penting, yang menyebabkan kematian yang dapat dielakkan di hospital.

Usul tidak percaya mudah ditewaskan kerana gabungan pemerintah mempunyai majoriti dalam dewan 225 ahli itu.

Rambukwella tidak dapat dihubungi untuk memberi komen. Sebelum ini beliau menafikan dakwaan terhadapnya.

Sri Lanka menyediakan penjagaan kesihatan percuma melalui hospital kerajaan, yang mengalami kekurangan ubat dan pekerja kesihatan, terutamanya doktor, akibat krisis ekonomi.

Beberapa pesakit meninggal dunia atau mengalami kecacatan, termasuk buta, semasa dirawat di hospital dalam tempoh dua tahun lepas dalam keadaan yang sedang disiasat oleh Kementerian Kesihatan. Ahli keluarga pesakit, kesatuan perubatan, aktivis dan ahli-ahli parlimen pembangkang menuduh ubat berkualiti rendah menyebabkan penjagaan pesakit yang lemah.

Sri Lanka telah berjuang dengan krisis ekonomi sejak mengisytiharkan muflis pada April 2022 dengan hutang melebihi $83 bilion, lebih separuh daripadanya kepada pemberi pinjaman asing. Krisis ekonomi menyebabkan kekurangan makanan, ubat, bahan api, gas memasak dan elektrik yang teruk pada 2022, yang menyebabkan protes jalanan besar-besaran yang memaksa Presiden Gotabaya Rajapaksa meletak jawatan.

Sri Lanka telah mendapat pakej tolongan $3 bilion daripada IMF dan mengambil langkah untuk menstruktur semula hutang dalam negara dan luar negara.

Kekurangan makanan, bahan api dan ubat telah berkurangan sebahagian besarnya dalam tempoh setahun lepas di bawah Presiden baharu Ranil Wickremesinghe. Tetapi ketidakpuasan hati awam semakin meningkat berikutan usaha kerajaan meningkatkan hasil dengan menaikkan caj elektrik dan mengenakan cukai pendapatan berat baru ke atas profesional dan perniagaan. Cukai baru merupakan sebahagian daripada usaha kerajaan untuk memenuhi syarat-syarat pakej tolongan IMF.

Akibat krisis itu, beribu-ribu rakyat Sri Lanka meninggalkan negara untuk mencari pekerjaan bergaji lebih tinggi di luar negara, termasuk kira-kira 1,500 orang doktor yang meninggalkan negara dalam tempoh setahun lepas, mengikut kesatuan perubatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.