Pegawai tertinggi China akan mengetuai ‘lawatan niat murni’ ke Korea Utara minggu ini

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai tinggi akan memimpin lawatan ‘kebajikan’ ke Korea Utara minggu ini,

Zhao Leji, yang merupakan pengerusi Jawatankuasa Rakyat Kebangsaan dan dianggap sebagai pegawai ketiga tertinggi dalam Parti Komunis pemerintah, akan melawat Korea Utara dari Khamis hingga Sabtu, Kementerian Luar Negeri China berkata.

Tiada butiran dikeluarkan mengenai lawatan yang digambarkan sebagai lawatan kebajikan, kecuali bahawa delegasi itu akan menghadiri upacara perasmian untuk “Tahun Persahabatan China-Korea Utara”.

“Susunan terperinci lawatan masih sedang dibincangkan,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri, Mao Ning.

Satu laporan dari agensi berita rasmi Korea Utara KCNA juga mengumumkan lawatan itu.

Zhao merupakan salah seorang daripada tujuh ahli Jawatankuasa Berdiri Politburo, badan kepimpinan tertinggi Parti Komunis yang diketuai oleh Xi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.