Pegawai polis yang membunuh wanita yang diculik tidak sepatutnya diterima kerja, siasatan UK mendapati

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai polis yang tidak bertugas yang menculik dan membunuh seorang wanita berusia 33 tahun di selatan London tiga tahun lalu seharusnya tidak pernah diterima bekerja pada mulanya, dengan tiga pasukan polis gagal mengesan isyarat jelas ketidaksesuaiannya, mendedahkan laporan rasmi Khamis.

Menurut laporan yang mengecam, Wayne Couzens mempunyai sejarah melihat pornografi dan keganasan serta penderaan seksual yang sangat dan ganas hampir dua dekad sebelum pembunuhan Sarah Everard. Couzens, 51, kerap berkongsi minatnya dengan pegawai lain dalam kumpulan WhatsApp.

Pengerusi siasatan, Elish Angiolini, memberi amaran bahawa “tiada apa-apa untuk menghalang Couzens yang lain beroperasi secara terang-terangan” kecuali terdapat penyusunan semula radikal amalan dan budaya polis,

Pembunuhan pada Mac 2021 mengejutkan negara, menyakitkan hati banyak wanita dan menimbulkan persoalan bagaimana polis menyimpan pembunuh dalam barisan mereka. Couzens, yang merupakan anggota Polis Metropolitan London ketika itu, kemudian mengaku bersalah terhadap pembunuhan Everard dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup.

Met datang di bawah kritikan lanjut apabila perhimpunan yang melibatkan ratusan wanita yang bertujuan untuk menekankan keganasan yang lebih luas terhadap wanita dan gadis telah dibubarkan, kadang-kadang dengan keganasan, kerana ia melanggar sekatan coronavirus terhadap perhimpunan besar-besaran yang berkuat kuasa ketika itu.

Everard, yang hilang ketika berjalan pulang dari melawat kawan di selatan London pada Mac 2021, ditemui mati seminggu kemudian di hutan kira-kira 60 batu selatan London. Couzens telah menggunakan pengenalpastian polisnya untuk menghentikannya atas dakwaan melanggar peraturan.

Tiga pasukan polis yang berbeza – Polis Kent, Civil Nuclear Constabulary dan Polis Metropolitan – “boleh dan seharusnya” telah menghalang Couzens daripada mendapat pekerjaan sebagai pegawai, kata Angiolini. Beliau mengenal pasti senarai kegagalan dalam perekrutannya dan penilaian, dan bagaimana dakwaan terhadapnya disiasat.

Polis, beliau menambah, “berulang kali gagal” mengesan isyarat amaran, termasuk siri kejadian pendedahan tidak senonoh, tentang “ketidaksesuaiannya” menjadi pegawai polis.

Keluarga Everard berkata dalam tindak balas bahawa mereka percaya dia meninggal dunia kerana Couzens adalah pegawai polis, dengan menambah: “Dia tidak akan pernah naik ke dalam kereta orang asing.”

Menurut laporan itu, siasatan mendedahkan bukti bahawa Couzens dituduh beberapa insiden penyalahgunaan seksual lain, termasuk “serangan seksual yang sangat serius terhadap kanak-kanak yang baru memasuki remaja.” Penemuan mengenal pasti sekurang-kurangnya lima insiden yang tidak dilaporkan kepada polis, dengan Angiolini berkata beliau percaya boleh ada lebih mangsa.

“Wayne Couzens tidak seharusnya menjadi pegawai polis,” katanya, mendesak setiap pasukan polis di seluruh negara membaca laporan dan mengambil tindakan.

Antara langkah-langkahnya, Angiolini memanggil untuk kajian segera terhadap tuduhan pendedahan tidak senonoh terhadap pegawai bertugas, dan berkata dakwaan pendedahan tidak senonoh perlu diambil serius.

“Isyarat amaran diabaikan sepanjang kerjayanya dan peluang untuk menghadapinya terlepas,” kata keluarga Everard.

Menteri Dalam Negeri United Kingdom, James Cleverly, berkata bahawa mereka akan “mempertimbangkan dengan teliti” cadangan laporan dan tindak balas akan segera. Datuk Bandar London, Sadiq Khan juga bersumpah untuk memastikan “pelajaran diambil.”

Pada September, Polis Metropolitan London menyatakan lebih 1,000 pegawai sedang ditangguhkan atau dalam tugasan terhad terhadap siasatan rasuah dan bentuk ketidaksopanan lain, termasuk kesalahan seksual, keganasan rumah tangga atau penganiayaan perkauman.

Berikutan penerbitan laporan itu, Ketua Polis Metropolitan Mark Rowley berkata bahawa kemajuan sedang dibuat dalam membersihkan pegawai yang rasuah, tetapi masih jauh untuk dicapai.

“Majoriti rakan saya di Met berkongsi keazaman saya untuk reformasi dengan menghadapi ancaman yang dibawa oleh lelaki pemangsa dalam polis, dan juga, memperbaiki perlindungan wanita dan kanak-kanak di seluruh London,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.