Pegawai Paraguay digantikan kerana perjanjian yang ditandatangani dengan negara palsu

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kerajaan Paraguay digantikan selepas terdedah bahawa beliau telah menandatangani memorandum persefahaman dengan wakil-wakil negara khayalan ketua India yang melarikan diri, yang juga kelihatan telah menipu beberapa pegawai tempatan di negara Amerika Selatan itu.

Pendedahan itu memicu skandal – dan banyak ejekan media sosial – di Paraguay tetapi ini jauh dari kali pertama wakil-wakil yang menggambarkan diri sebagai mewakili Negara Bersatu Kailasa menipu pemimpin antarabangsa. Awal tahun ini, mereka berjaya menyertai mesyuarat jawatankuasa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva dan juga menandatangani perjanjian dengan pemimpin tempatan di Amerika Syarikat .

Arnaldo Chamorro digantikan sebagai ketua staf Kementerian Pertanian Paraguay pada hari Rabu sejurus selepas terdedah bahawa beliau telah menandatangani “pengisytiharan” dengan wakil-wakil Negara Bersatu Kailasa.

Antara lain, “pengisytiharan” 16 Oktober “menyatakan hasrat tulus dan cadangan bagi kerajaan Paraguay untuk mempertimbangkan, mengkaji dan secara aktif mencari penubuhan hubungan diplomatik dengan Negara Bersatu Kailasa dan menyokong pengadmission Negara Bersatu Kailasa sebagai negara berdaulat dan bebas dalam pelbagai organisasi antarabangsa, termasuk antara lain, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu,” mengikut salinan perjanjian yang dimuatnaik ke media sosial.

Wakil-wakil negara khayalan itu bertemu dengan Chamorro dan Menteri Pertanian Carlos Giménez, kata Chamorro dalam temubual radio.

Semasa temubual itu, Chamorro mengakui beliau tidak tahu di mana terletaknya Kailasa dan berkata beliau telah menandatangani apa yang dikarakterisasikannya sebagai “memorandum persefahaman” kerana mereka menawarkan untuk membantu Paraguay dengan pelbagai isu, termasuk pengairan.

Gambar-gambar yang dimuatnaik di akaun media sosial Kailasa juga menunjukkan wakil-wakil negara khayalan itu menandatangani perjanjian dengan pemimpin tempatan perbandaran María Antonia dan Karpai. Akaun media sosial itu menyambut setiap tandatangan ini.

Di laman web Kailasa, negara khayalan itu digambarkan sebagai “pemulihan negara tamadun Hindu terang yang sedang dibangkitkan semula oleh pengungsi Hindu dari seluruh dunia.” Ia dipimpin oleh guru berpakaian sendiri, Nithyananda, yang dikehendaki di India atas beberapa tuduhan, termasuk serangan seksual. Tempat di mana beliau berada tidak diketahui.

Wakil-wakil Negara Bersatu Kailasa menyertai dua mesyuarat jawatankuasa PBB di Geneva pada bulan Februari, mengikut laporan media.

Pada bulan Mac, Dewan Bandaraya Newark di Amerika Syarikat mengakui telah diperdayakan apabila menandatangani perjanjian bandar kembar dengan Kailasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.