Pegawai Palestin menyalahkan Hamas atas perang dengan Israel, mengkritik pemimpin pengganas gaya hidup mewah, ikatan dengan Iran

(SeaPRwire) –   Parti Presiden Mahmoud Abbas kini menyalahkan Hamas atas “malapetaka” yang berlaku di Jalur Gaza berikutan tindakan kumpulan pengganas itu pada 7 Oktober lalu

Kritikan daripada Fatah, yang juga termasuk serangan terhadap kepimpinan Hamas yang hidup mewah di Qatar dan hubungan kumpulan itu dengan Iran, datang selepas Hamas mengutuk pelantikan Perdana Menteri Palestin baru Mohammed Mustafa, menurut Jerusalem Post.

“Adakah Hamas berunding dengan kepimpinan Palestin atau mana-mana parti kebangsaan Palestin apabila membuat keputusan untuk melancarkan ‘petualangan’ pada 7 Oktober lalu yang membawa kepada malapetaka lebih mengerikan dan kejam daripada Nakba 1948?” kata Fatah dilaporkan mengatakan.

Fatah dilaporkan menambah Mustafa “bersenjata dengan agenda kebangsaan dan bukan dengan agenda palsu yang tidak membawa apa-apa selain malapetaka kepada rakyat Palestin dan tidak mencapai apa-apa untuk mereka,” dan bertanya sama ada Hamas lebih suka “melantik perdana menteri dari Iran, atau membenarkan Tehran melantik perdana menteri bagi Palestin.”

Fatah juga berkata, “[S]ea kelihatan hidup senang yang dinikmati kepimpinan Hamas ini di hotel tujuh bintang telah membutakan mereka daripada apa yang betul,” dan bertanya mengapa mereka memilih tinggal di luar Jalur Gaza ketika rakyat Palestin menghadapi “perang pembinasaan kejam.”

Berikutan pelantikan Mustafa pada Khamis, Hamas mendakwa ia merupakan “keputusan individu” yang mencipta “pengagihan yang semakin dalam pada saat sejarah penting,” lapor Post.

Hamas dilaporkan meminta kepimpinan bersatu dan “pilihan raya bebas, demokratik.”

Dalam kenyataan mengumumkan pelantikan, Abbas meminta Mustafa – penasihat ekonominya yang lama – untuk merangka rancangan menyatukan semula pentadbiran di Tebing Barat dan Gaza, memimpin pembaharuan kerajaan, perkhidmatan keselamatan dan ekonomi, serta memerangi rasuah.

“Amerika Syarikat akan mencari kerajaan baharu ini untuk melaksanakan dasar dan pelaksanaan pembaharuan yang kredibel dan jauh mencapai. Pihak Berkuasa Palestin yang direformasi adalah penting untuk memberikan keputusan kepada rakyat Palestin dan menetapkan syarat-syarat kestabilan di kedua-dua Tebing Barat dan Gaza,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat Adrienne Watson.

Mustafa dilahirkan di bandar Tulkarem, Tebing Barat pada 1954 dan memperoleh ijazah kedoktoran dalam pentadbiran perniagaan dan ekonomi dari Universiti George Washington. Beliau pernah memegang jawatan kanan di Bank Dunia dan pernah berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri dan menteri ekonomi. Beliau kini merupakan pengerusi Palestine Investment Fund.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.