Pegawai Kerajaan Cambodia memfailkan saman fitnah terhadap aktivis hak asasi terkemuka kerana ‘menghina’ parti pemerintah

(SeaPRwire) –   Peguam untuk Parti Rakyat Kemboja yang memerintah mengemukakan saman fitnah terhadap aktivis hak asasi terkemuka kerana ‘mencacatkan’ parti pemerintah

Aduan telah difailkan di Mahkamah Bandaraya Phnom Penh pada Isnin atas perintah pemimpin parti itu, bekas Perdana Menteri Hun Sen, menuduh Soeng Sen Karuna, timbalan ketua kumpulan hak asasi terbesar Kemboja, ADHOC, fitnah dan meminta ganti rugi setengah juta dolar.

Mahkamah dijangka menentukan mana undang-undang yang boleh digunakan untuk aduan tersebut.

Terdapat kes-kes sebelum ini di mana lawan politik parti pemerintah telah diperintahkan membayar ganti rugi hukuman selepas ditakuti atau diancam oleh parti pemerintah melalui sistem mahkamah negara ini bulan ini.

Wawancara itu dimuat naik di laman web berita The Cambodia Daily, sebuah laman web berita berdasarkan Amerika Syarikat yang berkembang dari surat khabar dengan nama yang sama yang berhenti diterbitkan di Kemboja pada 2017 disebabkan pertikaian cukai dengan kerajaan ketika itu diketuai oleh Hun Sen.

Dalam tindak balas kepada saman itu, Soeng Sen Karuna berkata wawancaranya adalah untuk memperkukuh keadilan sosial dan demokrasi tanpa melayani matlamat mana-mana parti politik. Beliau berkata beliau tidak berniat menyerang mana-mana individu atau parti politik, dan mana-mana orang yang mendakwa beliau menyerang parti tertentu salah menafsirkan perkataannya.

Hun Sen pada Ahad mengumumkan niatnya untuk mengemukakan saman.

“Tidak ada lagi toleransi dari saya kepada semua anda lagi apabila anda telah menyerang Parti Rakyat Kemboja atau menyerang saya, adakah anda pernah memberi kelonggaran kepada kami?” kata Hun Sen dalam satu pos di Facebook.

“Saya ingin menjelaskan bahawa Parti Rakyat Kemboja tidak akan memberi peluang kepada mana-mana individu untuk mempersendakan parti kami lagi. Kita perlu mendapatkan keadilan untuk diri kita melalui sistem mahkamah,” katanya.

Hun Sen berusia 71 tahun bersara sebagai perdana menteri pada Ogos lepas selepas memimpin Kemboja selama 38 tahun. Anak lelakinya, Hun Manet, menggantikannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.