Pegawai atasan Jabatan Negara menuju ke Kosovo untuk menetapkan semula rundingan damai Serbia ‘di landasan betul’

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan AS pada Selasa berkata beliau akan melawat Kosovo dalam masa terdekat untuk “memulihkan” perbincangan tentang normalisasi hubungan antara Kosovo dan Serbia, selepas ketegangan meningkat berikutan keputusan Kosovo untuk melarang penggunaan dinar Serbia.

Gabriel Escobar berkata beliau akan membincangkan dengan pihak berkuasa Kosovo suatu resolusi yang mungkin bagi “keputusan tidak berkoordinasi” untuk melarang dinar Serbia dan pemindahan dari Serbia kepada warganegara Kosovo yang bergantung kepada perkhidmatan sosial dan bayaran.

Kerajaan Kosovo melarang bank dan institusi kewangan lain di kawasan yang didominasi etnik Serbia terutamanya di utara Kosovo daripada menggunakan dinar dalam transaksi tempatan bermula 1 Februari, dan mewajibkan euro. Dinar digunakan secara meluas untuk membayar penduduk dan gaji kakitangan dalam institusi yang dikendalikan Serbia, termasuk sekolah dan hospital.

Larangan itu menyakitkan hati Kosovo Serbia dan Serbia, dan telah menimbulkan kebimbangan Barat tentang ketegangan serantau kerana perang penuh skala sedang berlaku .

Escobar mengakui bahawa Washington dan Brussels sedang berjuang untuk mendapatkan dialog Pristina-Belgrade “kembali ke landasan”.

“Tiada pilihan lain selain dialog yang dibantu EU,” kata Escobar dalam sidang akhbar dalam talian dari Brussels, mendesak Priština dan Belgrade “menunjukkan niat baik dan mencegah sebarang provokasi.”

Brussels telah memberi amaran kedua-dua pihak bahawa keengganan untuk berkompromi membahayakan peluang Serbia dan Kosovo untuk menyertai blok itu, yang menjadi pengantara dialog antara bekas musuh itu. Serbia tidak mengakui pengisytiharan kemerdekaan Kosovo secara rasmi pada tahun 2008.

Pada tahun 1999, kempen pengeboman NATO selama 78 hari telah mengakhiri antara pasukan kerajaan Serbia dan pemisah etnik Albania di Kosovo. Pasukan Serbia telah dipaksa keluar tetapi Belgrade masih menganggap ia sebagai wilayah Serbia.

Pada Mei tahun lalu, orang Serbia Kosovo bertembung dengan pasukan keselamatan, termasuk KFOR pasukan pengaman keamanan NATO, mencederakan 93 anggota pasukan, dalam pertikaian dengan Priština mengenai kesahan pilihan raya tempatan di bahagian minoriti Serbia yang didominasi di utara Kosovo.

Kosovo telah bersetuju untuk mengadakan referendum di empat perbandaran majoriti Serbia pada 21 April sama ada untuk menyingkirkan datuk bandar etnik Albania mereka, yang pilihan raya tahun lalu meningkatkan ketegangan antara Serbia dan Kosovo.

Pada September, seorang pegawai polis Kosovo dan tiga lelaki bersenjata Serbia terbunuh dalam tembak menembak selepas kira-kira 30 lelaki bertopeng membuka api ke atas patroli polis berhampiran kampung Banjska Kosovo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.