Pegawai Algeria mengkritik stesen televisyen kerana ‘program dan pengiklanan tidak bermoral’ semasa Ramadan

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai mengkritik stesen-stesen televisyen atas pilihan kandungan dan pengiklanan mereka sejak Ramadan bermula minggu lepas, memasukkan agama ke dalam perbincangan yang lebih luas mengenai bagaimana negara ini mengawal selia kandungan dan pengiklanan dalam media.

Kritikan mereka datang ketika berlakunya cabaran yang lebih besar yang menimpa wartawan dan penyiar, di mana stesen-stesen televisyen dan akhbar secara sejarah bergantung sangat kepada pengiklanan daripada kerajaan dan syarikat-syarikat besar berkaitan kerajaan dalam negara kaya minyak ini.

Selepas bertemu dengan pengarah stesen pada Ahad, Menteri Komunikasi Algeria Mohamed Lagab menuduh rangkaian tidak menghormati garis etika dan profesional, memanggil pilihan program mereka “tidak sesuai dengan tradisi sosial masyarakat kita dan terutamanya kemuliaan bulan Ramadan.”

“Stesen-stesen televisyen mempunyai hak untuk mengkritik, tetapi bukan dengan menyerang nilai-nilai moral masyarakat kita,” katanya.

Walaupun beliau tidak secara jelas menamakan stesen atau program khusus, Lagab menyatakan drama sebagai kebimbangan khusus. Kementeriannya minggu lepas memanggil pengarah stesen swasta terbesar negara itu, Echourouk, atas drama bernama “El Barani” yang menunjukkan watak-watak mengambil minuman beralkohol dan menghisap dadah – gambaran yang mencetuskan bantahan penonton yang bimbang ia tidak sesuai dengan Ramadan.

Lagab juga mengkritik stesen-stesen untuk memperuntukkan masa udara berlebihan kepada pengiklanan, sehingga saingannya dengan masa tayangan beberapa rancangan. “Jika kita meletakkan pengiklanan (dan rancangan) bersebelahan, kita akan menyimpulkan mereka lebih lama daripada drama bersiri yang disiarkan,” kata Lagab.

Ucapannya mengikuti kenyataan daripada Pihak Berkuasa Peraturan Audiovisual Algeria, yang mengawal selia stesen-stesen televisyen dan radio. Sepanjang bulan Mac, ia telah menyeru stesen-stesen televisyen kebangsaan untuk mengurangkan pengiklanan dan menghormati keluarga dan penonton semasa Ramadan, bulan suci yang diamati di seluruh negara bermajoriti Muslim dan wilayah yang lebih luas.

Serangan dua hala Lagab – terhadap kandungan stesen dan pengiklanan – merupakan cabaran terbaru yang dihadapi stesen-stesen televisyen Algeria, yang sedang bersedia untuk tekanan kewangan yang lebih mendalam kerana kerajaan sedang mempersiapkan peraturan baru mengenai pengiklanan dalam media. Dalam mengharapkan undang-undang baru, stesen-stesen, terutamanya yang swasta, telah meningkatkan pengiklanan ke tahap tanpa sebelumnya, berharap untuk mengumpul keuntungan sebelum kerajaan menetapkan had baru.

Serbuan pengiklanan itu khususnya ketara sejak Ramadan bermula minggu lepas. Dengan permintaan meningkat dan produk-produk pengguna lain yang digunakan sepanjang bulan suci, stesen-stesen tidak kekurangan pengiklan.

Walaupun stesen-stesen tidak mengubah arah selepas bertemu dengan Lagab, pakar-pakar mengatakan bahawa kritikan kerajaan tidak mungkin bereskalasi ke dalam hukuman seperti sanksi atau denda.

“Kebanyakan saluran ini secara politik sependapat dengan kerajaan dan dengan semangat menyokongnya,” kata Kamal Ibri, seorang wartawan yang laman beritanya ditutup kerana kekurangan pengiklanan.

Stesen-stesen televisyen terbesar Algeria adalah campuran milik awam dan swasta. Rangkaian termasuk swasta Echourouk, swasta El Bilad dan milik kerajaan ENTV menyiarkan berita dan rancangan lain, termasuk drama bersiri. Pada tahun-tahun sebelumnya, penonton telah terbiasa dengan program khas Ramadan semasa tempoh itu.

Walaupun beberapa saluran swasta baru-baru ini memulakan parti pembangkang, hanya beberapa yang menyiarkan kritikan tajam terhadap kerajaan. Mereka yang melakukannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah dikenakan hukuman.

Syarikat media Ihsane El Kadi, yang mengawal stesen televisyen web dan penyiaran radio telah ditutup dan peralatannya dirampas. Beliau dijatuhi hukuman penjara kerana “mengancam keselamatan negara” pada April 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.