PBB merayu sumbangan $4 bilion memandangkan krisis kemanusiaan Syria semakin mendalam

(SeaPRwire) –   Pada Jumaat, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah meminta lebih daripada $4 bilion dalam bantuan kemanusiaan untuk lebih daripada 10 juta rakyat Syria, dengan menyatakan bahawa krisis di Syria masih “salah satu yang paling membunuh orang awam di dunia”.

Adam Abdelmoula, koordinator kediaman di Syria untuk Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB, telah membuat permintaan itu beberapa hari selepas Syria menandakan ulang tahun ke-13 konflik yang telah mengorbankan hampir setengah juta nyawa dan meninggalkan bahagian besar negara musnah.

“Hari ini, kita menghadapi situasi tanpa praseden – satu yang kita tidak boleh abaikan,” kata Abdelmoula kepada wartawan di Geneva. “Ketidakbertindakan akan menjadi mahal bagi kita semua dan pasti akan membawa kepada penderitaan tambahan.”

Kira-kira 16.7 juta orang memerlukan bentuk bantuan kemanusiaan di Syria, peningkatan daripada 15.3 juta tahun lepas, katanya. Lebih daripada 7 juta orang terpaksa berpindah di dalam negara dan hampir sama banyak lagi telah menjadi pelarian di negara-negara jiran seperti Jordan, Lubnan dan Turki.

Perang telah menyebabkan 90% daripada penduduk Syria berada di bawah garis kemiskinan kerana jutaan menghadapi pengurangan bantuan makanan disebabkan kekurangan dana. Program bantuan makanan utama Pertubuhan Makanan dan Pertanian Sedunia (WFP) telah ditamatkan di negara ini pada Januari.

“Krisis Syria masih antara yang paling membunuh orang awam di dunia. Konflik masih melanda pelbagai bahagian Syria dan baru-baru ini menyaksikan peningkatan mendadak, terutamanya di utara,” kata Abdelmoula.

Beliau mencadangkan bahawa keadaan di Gaza telah memberikan liputan untuk lebih banyak aktiviti tentera di bahagian Syria.

“Kita dapat melihat perhatian dunia tertumpu kepada Gaza, dan ini telah memberikan sedikit pengalihan perhatian yang membenarkan peningkatan signifikan permusuhan di timur laut tanpa banyak perhatian diberikan kepada situasi itu oleh komuniti antarabangsa,” kata Abdelmoula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.