PBB Mendorong ke Arah Matlamat Global Penting apabila Para Pemimpin Berkumpul untuk Perhimpunan Agung

UNGA-2023

(UNITED NATIONS) – Komitmen itu jauh dan berambisi. Antaranya: mengakhiri kemiskinan ekstrem dan kelaparan. Memastikan setiap anak di Bumi mendapat pendidikan menengah yang berkualiti. Mencapai kesaksamaan gender. Membuat kemajuan penting dalam menangani perubahan iklim. Mewujudkan “akses sejagat kepada tenaga yang mampu milik, boleh dipercayai, mampan dan moden untuk semua.” Dan mencapai semua ini menjelang 2030.

Setengah jalan ke sasaran itu, kemajuan tergendala teruk – dan dalam beberapa kes, mundur ke belakang.

Dalam persidangan dua hari yang bermula Isnin, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres akan cuba memulakan tindakan untuk mencapai 17 matlamat yang diterima pakai oleh pemimpin dunia pada tahun 2015, yang negara membangun khususnya anggap penting untuk menutup jurang ketidaksamaan yang semakin melebar antara negara kaya dan miskin dunia.

Matlamat itu, kata Guterres, “tentang membetulkan kesilapan sejarah, menyembuhkan perpecahan dan meletakkan dunia kita di landasan ke arah keamanan abadi.”

Deklarasi politik 10 halaman yang akan diterima pakai oleh para pemimpin pada permulaan persidangan mengakui bahawa matlamat itu “dalam bahaya” dan menyatakan kebimbangan bahawa kemajuan sama ada bergerak terlalu perlahan atau mundur ke tahap pra-2015. Ia menegaskan semula lebih daripada sedozen kali, dalam cara yang berbeza, komitmen para pemimpin untuk mencapai SDG, atau matlamat pembangunan mampan, menegaskan semula kepentingan individu masing-masing.

Bagaimana ini boleh dilakukan dalam tujuh tahun akan datang?

Deklarasi kurang spesifik

Para pemimpin telah berkomitmen untuk mempercepatkan tindakan. Tetapi deklarasi yang mereka kerjakan kekurangan butiran spesifik.

Pada permulaan “SDG Action Weekend” pada hari Sabtu, Guterres mengkaji penemuan suram dalam laporan PBB pada bulan Julai: Hanya 15% daripada beberapa sasaran khusus 140 untuk mencapai 17 matlamat itu berada di landasan yang betul. Ramai bergerak ke arah yang salah.

Pada kadar semasa, laporan itu mengatakan, 575 juta orang masih akan hidup dalam kemiskinan melampau dan 84 juta kanak-kanak bahkan tidak akan pergi ke sekolah rendah pada tahun 2030 – dan ia akan mengambil masa 286 tahun untuk mencapai kesaksamaan antara lelaki dan wanita.

“SDG memerlukan rancangan penyelamat global,” kata ketua PBB itu. Dia menyebut persidangan sebagai “saat untuk kerajaan datang ke meja dengan rancangan dan cadangan konkrit untuk mempercepatkan kemajuan.”

Bukan hanya kerajaan yang perlu melangkah maju, kata Guterres. Dia mendesak aktivis serta komuniti perniagaan, saintis, akademik, inovator, wanita dan belia untuk sama-sama bekerja mencapai matlamat itu.

Isteri Presiden AS Jill Biden menggemakan setiausaha agung di majlis jamuan yang dianjurkan oleh agensi kanak-kanak PBB, UNICEF, untuk juara pendidikan global pada malam Ahad. Dia berkata kemajuan mencapai SDG “kelihatan curam.” Tetapi dia berkata Amerika Syarikat “akan terus menjadi rakan anda setiap langkah jalan.”

Sebagai pendidik selama 39 tahun, dia mendesak setiap pemimpin negara untuk melabur dalam kanak-kanak, dengan berkata mereka akan “membantu kita membina dunia yang lebih damai, stabil.”

Rancangan untuk menyingkirkan halangan dari laluan

Guterres berkata inisiatif yang paling penting untuk menyelamatkan pelan keseluruhan adalah cadangan “rangsangan SDG”, yang bertujuan untuk mengimbangi keadaan pasaran yang mencabar yang dihadapi oleh negara membangun.

Ia menyeru tindakan segera dalam tiga bidang:

– menangani kos hutang yang tinggi dan peningkatan risiko kesulitan hutang;

– meningkatkan sokongan kepada negara membangun secara besar-besaran dan pembiayaan jangka panjang yang mampu milik, terutamanya oleh bank awam dan multilateral;

– memperluas pembiayaan kontingensi kepada negara yang memerlukan.

Laporan PBB pada bulan Februari mengenai Rangsangan SDG berkata hutang sedang meranapkan ekonomi banyak negara membangun. Ia berkata pada November lalu, 37 daripada 69 negara termiskin di dunia sama ada berisiko tinggi atau sudah menghadapi kesulitan hutang, sementara satu dalam empat negara berpendapatan sederhana, yang mengandungi majoriti miskin melampau, berisiko tinggi menghadapi krisis fiskal.

Ada sinar harapan yang nipis. Guterres berkata beliau digalakkan bahawa dalam mesyuarat baru-baru ini G20, 20 ekonomi terkemuka dunia mengalu-alukan Rangsangan SDG. Dan dia berharap bahawa deklarasi politik yang akan diterima pakai oleh para pemimpin pada hari Isnin akan membawa kepada tindakan besar-besaran.

Deklarasi itu mengatakan para pemimpin akan mendorong ke hadapan rancangan rangsangan untuk “menangani kos hutang yang tinggi dan peningkatan risiko kesulitan hutang, untuk meningkatkan sokongan kepada negara membangun dan untuk meningkatkan pembiayaan jangka panjang yang mampu milik secara besar-besaran dan memperluas pembiayaan kontingensi kepada negara yang memerlukan.”

Sama ada janji pentadbiran dan momentum minggu besar di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ini akan diterjemahkan ke dalam kemajuan sebenar, walau bagaimanapun, kekal – seperti sebelum ini – sangat tidak pasti.