PBB melantik kajian bebas UNRWA mengenai dakwaan pekerjanya menyertai serangan Hamas ke atas Israel

(SeaPRwire) –   PBB telah melantik “Kumpulan Kajian Bebas” untuk meneliti dasar dalaman di Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Tengah (UNRWA), berikutan dakwaan beberapa pekerja agensi itu terlibat dalam serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober di Israel.

Setiausaha Agung António Guterres dan Pesuruhjaya Agung UNRWA Philippe Lazzarini berkata pada Isnin kumpulan itu akan mengkaji sama ada agensi itu kekal neutral dalam konflik asing dan memberi respons yang sewajarnya terhadap dakwaan bahawa keneutralan itu telah dilanggar.

Siasatan itu datang apabila beberapa negara di seluruh dunia, termasuk Amerika Syarikat, telah mengutuk dakwaan Israel bahawa 12 pekerjanya membantu pejuang Hamas semasa serangan ke atas komuniti sempadan Israel atau menahan warga Israel berikutan serangan itu.

Catherine Colonna, bekas menteri luar negara Perancis, akan memimpin siasatan itu, kata pegawai itu. Beliau akan bekerja dengan Institut Raoul Wallenberg di Sweden, Institut Chr. Michelsen di Norway, dan Institut Hak Asasi Manusia Denmark.

Kumpulan Kajian akan memulakan kerja pada 14 Februari dan dijangka mengemukakan laporan awal kepada setiausaha agung pada akhir Mac.

Ia akan mengemukakan laporan akhir, yang akan diterbitkan secara terbuka, pada akhir April 2024, kata PBB.

Menurut PBB, Kumpulan Kajian diberi tugas memenuhi empat objektif. Ini termasuk mengenal pasti “mekanisme dan prosedur yang sedia ada Agensi untuk memastikan keneutralan dan memberi respons terhadap dakwaan atau maklumat yang menunjukkan prinsip itu mungkin dilanggar.”

Kumpulan itu juga akan “menentukan bagaimana mekanisme dan prosedur itu telah, atau tidak, dilaksanakan dalam amalan dan sama ada setiap usaha yang boleh dilakukan telah dibuat untuk memaksimakan potensinya, dengan mengambil kira konteks operasi, politik dan keselamatan yang Agensi beroperasi.”

Ia juga akan “menilai kecukupan mekanisme dan prosedur itu dan sama ada ia sesuai untuk tujuan… dengan mengambil kira konteks operasi, politik dan keselamatan yang Agensi beroperasi,” dan untuk “membuat cadangan untuk penambahbaikan dan penguatan, jika perlu, mekanisme dan prosedur yang sedia ada atau untuk penciptaan mekanisme dan prosedur baharu dan alternatif yang lebih sesuai untuk tujuan.”

UNRWA, yang menyumbang kepada usaha bantuan kemanusiaan terbesar di dunia telah memberi, kira-kira 2.3 juta Palestin menerima bantuan hidup di Lembah Gaza.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller berkata Amerika Syarikat menyokong “kerja yang dilakukan UNRWA,” dan menganggapnya “penting” untuk kelangsungan hidup orang awam yang terjejas oleh perang Israel dengan Hamas di Gaza.

UNRWA telah memperingatkan hanya mempunyai dana untuk meneruskan operasinya sehingga “akhir Februari.”

“Jika pembiayaan kekal ditangguhkan, kami mungkin terpaksa menutup operasi kami menjelang akhir Februari, bukan sahaja di Gaza tetapi juga di seluruh rantau,” kata Lazzarini dalam satu pos di X.

Pejabat Pemeriksaan Dalaman PBB (OIOS) juga sedang menjalankan kajian luar bebas berasingan ke dakwaan penglibatan UNRWA dalam serangan 7 Oktober.

’ Nicholas Kalman menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.