PBB akan mengundi Resolusi Mengutuk Hamas dan Meminta Bantuan Kemanusiaan untuk Rakyat Gaza

UN Israel Palestinians Security Council

Majlis Keselamatan PBB telah menetapkan undian pada hari Rabu mengenai resolusi yang pada awalnya mengutuk “serangan pengganas hebat oleh Hamas” terhadap Israel serta semua keganasan terhadap orang awam, seraya memanggil untuk “penangguhan kemanusiaan” untuk menghantar bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan kepada jutaan orang di Gaza.

Perbincangan mengenai perkataan draf resolusi yang disokong oleh Brazil terus berlangsung sepanjang Selasa, dan versi akhir yang akan diletakkan untuk undian belum dikeluarkan pada lewat Selasa.

Undian itu mengikuti penolakan majlis pada malam Isnin terhadap resolusi yang disusun Rusia mengutuk keganasan dan keganasan terhadap orang awam serta memanggil untuk “penghentian kemanusiaan” tetapi tidak membuat sebarang sebutan mengenai Hamas.

Rusia telah mencadangkan dua pindaan kepada resolusi Brazil yang akan diletakkan untuk undian terlebih dahulu. Satu memanggil untuk “penghentian kemanusiaan”. Yang lain akan mengutuk serangan tidak terpilih terhadap orang awam dan serangan terhadap “objek awam” di Gaza seperti hospital dan sekolah yang menyekat rakyat daripada mendapatkan cara untuk terus hidup.

Brazil memegang jawatan Presiden Majlis Keselamatan bulan ini dan misi PBBnya berkata undian itu akan diikuti dengan mesyuarat kecemasan untuk membincangkan letupan dan kebakaran besar hospital Gaza City pada hari Selasa yang dipenuhi dengan pesakit, ahli keluarga dan orang Palestin yang mencari perlindungan. Kementerian Kesihatan Hamas menyatakan sekurang-kurangnya 500 orang terbunuh.

Rusia, Emiriah Arab Bersatu dan China memanggil untuk sesi kecemasan, di mana Ketua Hal Ehwal Politik PBB Rosemary DiCarlo dan Penghantar Mesra PBB untuk Timur Tengah Tor Wennesland akan melaporkan kepada anggota majlis.

Israel dan Palestin menuduh antara satu sama lain bertanggungjawab terhadap kemusnahan hospital. Hamas menyatakan ia adalah daripada serangan udara Israel. Israel menyalahkan roket yang dilepaskan oleh kumpulan militan Palestin Jihad Islamik. Jihad Islam menafikan sebarang keterlibatan.

Majlis Keselamatan PBB yang terbahagi telah lebih berpolarisasi sejak Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022, dan sama ada lima ahli kekalannya – Amerika Syarikat, Rusia, China, Britain dan Perancis – akan menyokong resolusi Brazil atau menahan undian dalam undian itu masih belum diketahui.

Untuk diluluskan, resolusi perlu mendapat sekurang-kurangnya sembilan daripada 15 ahli majlis untuk mengundi “ya” dan tiada veto oleh ahli kekalen.

Undian majlis itu sedang berlangsung di tengah-tengah usaha diplomasi giat untuk menghalang konflik Israel-Hamas daripada merebak. Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sedang dalam lawatan kilat ke Israel untuk bertemu dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk cuba menghalang perluasan perang di rantau itu dan membuka laluan untuk penghantaran bantuan kepada orang Gaza.

Selepas letupan hospital, Presiden Palestin Mahmoud Abbas menarik diri daripada pertemuan dengan Biden, Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi dan Raja Abdullah II Jordan, menyebabkan orang Jordan membatalkan pertemuan,

Kumpulan Arab 22 negara di PBB menyatakan “kemarahan” terhadap kematian hospital dan memanggil untuk penghentian keganasan segera untuk mengelakkan lagi kematian orang Palestin, pembukaan laluan untuk menghantar bantuan dengan selamat kepada jutaan orang di Gaza, dan pencegahan sebarang pemindahan paksa orang daripada wilayah itu.

Duta Mesir ke PBB, Osama Mahmoud, memberitahu wartawan bahawa satu puncak akan berlangsung pada hari Sabtu di Kaherah sebagaimana dijadualkan dengan pemimpin serantau dan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres. Lima negara kekalen Majlis Keselamatan juga dijemput, katanya.

Mahmoud berkata puncak itu akan menangani krisis kemanusiaan yang dihasilkan oleh konflik Israel-Palestin, bagaimana untuk mencapai penghentian keganasan, dan sama ada “sebarang usaha serius wujud untuk mempunyai landasan politik” untuk menangani isu-isu yang menghalang persetujuan damai Israel-Palestin.