Paus Mencadangkan Terdapat Cara-cara Untuk Berkat Kesatuan Sejenis

Pope-Same-Sex-Blessings

(VATICAN CITY) — Paus Francis menunjukkan bahawa mungkin ada cara untuk memberkati persatuan sejenis, menjawab lima kardinal konservatif yang mencabar beliau untuk mengesahkan ajaran gereja tentang homoseksualiti menjelang pertemuan besar di mana umat Katolik LGBTQ+ berada dalam agenda.

Vatikan pada hari Isnin menerbitkan surat Francis menulis kepada para kardinal pada 11 Julai selepas menerima senarai lima soalan, atau “dubia,” daripada mereka sehari sebelumnya. Di dalamnya, Francis mencadangkan bahawa berkat sedemikian boleh dikaji jika ia tidak membingungkan berkat dengan perkahwinan sakramental.

New Ways Ministry, yang menyokong umat Katolik LGBTQ+, berkata surat itu “meningkatkan dengan ketara” usaha untuk menjadikan umat Katolik LGBTQ+ disambut dalam gereja dan “satu jerami besar menuju memecahkan unta belakang” dalam peminggiran mereka.

Vatikan memegang bahawa perkahwinan adalah ikatan yang tidak dapat dibatalkan antara lelaki dan wanita. Oleh itu, ia telah lama menentang perkahwinan gay. Tetapi bahkan Francis telah menyuarakan sokongan terhadap undang-undang sivil yang memperluaskan manfaat undang-undang kepada pasangan sejenis, dan imam Katolik di bahagian Eropah telah memberkati persatuan sejenis tanpa censur Vatikan.

Walau bagaimanapun, jawapan Francis kepada para kardinal itu menandakan pembalikan daripada kedudukan rasmi Vatikan semasa. Dalam nota penerangan pada tahun 2021, Kongregasi bagi Doktrin Iman berkata dengan jelas bahawa gereja tidak boleh memberkati persatuan gay kerana “Tuhan tidak dapat memberkati dosa.”

Dalam surat barunya, Francis mengulangi bahawa perkahwinan adalah perpaduan antara seorang lelaki dan seorang wanita. Tetapi menjawab soalan para kardinal tentang persatuan homoseksual dan berkat, beliau berkata “kasih sayang pastoral” memerlukan kesabaran dan pengertian dan bahawa tanpa mengira apa, imam tidak boleh menjadi hakim “yang hanya menolak, menolak dan mengecualikan.”

“Untuk alasan ini, kebijaksanaan pastoral harus menilai dengan sewajarnya sama ada terdapat bentuk berkat, yang diminta oleh satu atau lebih orang, yang tidak menyampaikan konsep perkahwinan yang salah,” tulisnya. “Kerana apabila permintaan berkat dibuat, ia menyatakan permintaan bantuan daripada Tuhan, rayuan untuk dapat hidup lebih baik, kepercayaan kepada bapa yang dapat membantu kita untuk hidup lebih baik.”

Dia mencatat bahawa terdapat situasi yang secara objektif “tidak boleh diterima secara moral”. Tetapi beliau berkata ‘kasih sayang pastoral’ yang sama memerlukan orang diperlakukan sebagai pendosa yang mungkin tidak sepenuhnya bersalah atas situasi mereka.

Francis menambah bahawa tidak perlu bagi keuskupan atau persidangan uskup untuk menjadikan kasih sayang pastoral sedemikian sebagai norma atau protokol tetap, dengan mengatakan isu itu boleh ditangani secara kes demi kes “kerana kehidupan gereja berjalan melalui saluran di luar norma.”

Francis DeBernardo, pengarah eksekutif New Ways Ministry, mengalu-alukan keterbukaan paus.

“Kebenaran untuk paderi pastoral memberkati pasangan sejenis menyiratkan bahawa gereja memang mengakui bahawa cinta suci boleh wujud antara pasangan sejenis, dan cinta pasangan ini mencerminkan cinta Tuhan,” katanya dalam satu kenyataan. “Pengakuan itu, walaupun tidak sepenuhnya apa yang diinginkan umat Katolik LGBTQ+, merupakan kemajuan yang sangat besar menuju kesaksamaan yang lebih lengkap dan komprehensif.”

Kelima-lima kardinal itu, semuanya paderi konservatif dari Eropah, Asia, Afrika dan Amerika, telah mencabar Francis untuk mengesahkan ajaran gereja tentang gay, pentahbisan wanita, autoriti paus dan isu-isu lain dalam surat mereka.

Mereka menerbitkan bahan itu dua hari sebelum bermulanya sinode utama tiga minggu di Vatikan di mana umat Katolik LGBTQ+ dan tempat mereka dalam gereja berada dalam agenda.

Para penandatangan adalah beberapa pengkritik Francis yang paling vokal, semuanya bersara dan dari generasi doktrin yang lebih ditunjuk oleh St. John Paul II atau Paus Benedict XVI.

Mereka adalah Kardinal Walter Brandmueller dari Jerman, bekas sejarawan Vatikan; Raymond Burke dari Amerika Syarikat, yang Francis singkirkan sebagai ketua mahkamah agung Vatikan; Juan Sandoval dari Mexico, uskup agung Guadalajara yang bersara; Robert Sarah dari Guinea, bekas ketua pejabat liturgi Vatikan; dan Joseph Zen, uskup agung Hong Kong yang bersara.

Brandmueller dan Burke adalah antara empat penandatangan “dubia” sebelumnya kepada Francis pada tahun 2016 berikutan pembukaannya yang kontroversi untuk membenarkan pasangan bercerai dan berkahwin semula untuk menerima Komuni. Pada masa itu, para kardinal bimbang bahawa kedudukan Francis melanggar ajaran gereja tentang ketakbolehbatalan perkahwinan. Francis tidak pernah menjawab soalan mereka, dan dua daripada penandatangan bersama mereka kemudiannya meninggal dunia.

Francis sebenarnya menjawab kali ini. Para kardinal tidak menerbitkan balasannya, tetapi mereka jelas mendapati jawapannya begitu tidak memuaskan sehingga mereka merumus semula lima soalan mereka, menyerahkannya kepadanya sekali lagi dan memintanya hanya menjawab dengan ya atau tidak. Apabila dia tidak berbuat demikian, para kardinal memutuskan untuk menjadikan teks-teks itu umum dan mengeluarkan “pemberitahuan” amaran kepada umat.

Pejabat doktrin Vatikan menerbitkan balasannya kepada mereka beberapa jam kemudian, walaupun begitu tanpa pengenalannya di mana dia mendesak para kardinal untuk tidak takut kepada sinode.