Paus Francis kelihatan tidak mampu naik tangga ke popemobile selepas sidang umum mingguan

(SeaPRwire) –   Satu video muncul menunjukkan Paus Francis kelihatan tidak mampu untuk memanjat tangga ke dalam popemobilnya selepas audiensi umum mingguan.

Rakam gambar yang diambil oleh The Associated Press menunjukkan paus pertama kali dibantu keluar dari kerusi roda di belakang popemobil di Dataran St. Peter. Beliau memegang tangga yang menaik ke dalam kenderaan itu, tetapi berhenti bergerak ke hadapan.

Salah seorang pembantu Francis kemudian memberi isyarat supaya kerusi rodanya dibawa balik sebelum paus duduk semula. Video kemudian memotong ke popemobil pergi tanpa Francis, yang menyambut orang ramai dalam kerusi rodanya.

Digital telah menghubungi Pejabat Pers Takhta Suci untuk ulasan.

Semasa audiensi umum mingguan, Paus Francis berusia 87 tahun juga mempunyai pembantu membaca kuliah katekismusnya, menurut The Associated Press.

Perkembangan itu datang selepas Paus Francis sebentar hospital di Rom minggu lepas selepas mengalami gejala demam selama beberapa hari. Takhta Suci berkata lawatan pendek itu adalah untuk ujian diagnostik.

Paus telah mengalami beberapa masalah kesihatan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, termasuk menjalani pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian besar usus besarnya pada tahun 2021 disebabkan oleh keradangan usus. Beliau telah menggunakan tongkat dan kerusi roda secara berterusan selama hampir setahun.

Francis menghidap penyakit pernafasan lain pada akhir tahun lepas, mengatakan pada November bahawa beliau didiagnosis dengan “bronkitis infeksi akut”. Beliau diberi antibiotik untuk melawan jangkitan itu.

’ Anders Hagstrom dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.