Paus dan Lumba-lumba di Perairan AS Kehilangan Makanan dan Habitat akibat Perubahan Iklim

Ekor ikan paus humpback kelihatan ketika ia memberi makan di Lautan Pasifik pada 21 September 2023 berhampiran Morro Bay, California.

(PORTLAND, Maine) – Ikan paus, lumba-lumba dan anjing laut yang hidup di perairan AS menghadapi ancaman utama daripada peningkatan suhu lautan, kenaikan paras laut dan pengurangan isipadu ais laut yang dikaitkan dengan perubahan iklim, menurut penilaian jenis pertama.

Penyelidik dengan Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) meneliti lebih daripada 100 stok spesies mamalia laut Amerika dan mendapati lebih daripada 70% stok tersebut terdedah kepada ancaman seperti kehilangan habitat dan makanan, akibat kesan pemanasan perairan. Kesan termasuk kehilangan oksigen terlarut dan perubahan kimia lautan.

Para saintis mendapati ikan paus besar seperti humpback dan ikan paus Atlantik Utara kanan adalah antara yang paling terdedah kepada perubahan iklim, dan lumba-lumba bertaring dan lumba-lumba lain juga berisiko tinggi.

Kajian yang diterbitkan bulan lalu dalam jurnal PLOS ONE ini adalah bukti bahawa cara AS menguruskan ikan paus dan lumba-lumba perlu beradaptasi dalam era perubahan iklim, kata pendokong mamalia laut.

Berita ini suram, tetapi penilaian ini juga merupakan yang pertama hanya melihat stok mamalia laut yang dikendalikan oleh AS dan hasilnya dapat membantu memaklumkan pengurus laut persekutuan tentang cara melindungi haiwan yang terdedah itu, kata Matthew Lettrich, ahli biologi dan penulis utama kajian.

“Oleh kerana iklim sedang berubah, kita melihat beberapa kesan sudah, dan beberapa populasi mamalia laut kita lebih terdedah kepada perubahan daripada yang lain,” kata Lettrich. “Berdasarkan kajian ini, kita lihat sebahagian besar sangat dan sangat terdedah kepada bahaya.”

Para penyelidik mengkaji mamalia laut yang hidup di lautan Atlantik barat, Teluk Mexico dan Laut Caribbean. Haiwan-haiwan ini dikendalikan oleh Perkhidmatan Perikanan Laut Kebangsaan, lengan kerajaan persekutuan yang bertanggungjawab untuk pengurusan dan perlindungan sumber laut.

Para saintis melihat tahap pendedahan haiwan kepada perubahan iklim dan sensitiviti serta keupayaan untuk menyesuaikan diri. Mereka mendapati 72% stok sangat atau sangat terdedah kepada perubahan iklim, dengan kurang separuh jatuh dalam kategori “sangat tinggi”.

Pemanasan lautan terutamanya memudaratkan mamalia laut dengan mengubah keupayaan mereka untuk mencari makanan dan mengurangkan jumlah habitat yang sesuai, kata kajian itu.

Walau bagaimanapun, para saintis berkata perubahan suhu dan kimia lautan juga boleh mengubah penghantaran bunyi. Ini boleh menjejaskan ekolokasi seperti sonar yang digunakan lumba-lumba untuk berkomunikasi dan berburu. Perubahan iklim “mesti dipertimbangkan untuk mengurus spesies dengan sewajarnya,” kata kajian itu.

Kajian NOAA ini penting kerana ini adalah yang pertama melihat secara meluas mamalia laut AS dan cuba meramalkan ketahanan mereka terhadap perubahan iklim, kata Regina Asmutis-Silvia, ahli biologi dengan Whale and Dolphin Conservation Massachusetts yang tidak terlibat dalam kajian ini.

Ikan paus akan mendapat manfaat daripada kajian ini jika maklumat digunakan untuk melaksanakan undang-undang melindungi mereka, kata Asmutis-Silvia.

“AS adalah salah satu negara paling kaya dengan data apabila datang kepada mamalia laut, dan data sepatutnya mendorong apa yang mungkin merupakan beberapa undang-undang terkuat di dunia untuk melindungi mamalia laut,” katanya. “Walau bagaimanapun, data tidak bermakna tanpa kemahuan politik untuk melaksanakan langkah pengurusan.”

Kesan perubahan iklim ke atas ikan paus di seluruh dunia telah berkembang sebagai subjek inkuiri saintifik dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Banyak kajian tentang ikan paus dan perubahan iklim hanya melihat satu spesies atau kawasan geografi yang lebih sempit, kata Laura Ganley, seorang saintis penyelidik dengan Pusat Kehidupan Lautan Anderson Cabot di New England Aquarium di Boston.

Tetapi cara perubahan iklim mempengaruhi haiwan raksasa itu bersifat global, jadi pendekatan yang lebih luas adalah membantu, katanya.

Banyak saintis telah berkata ikan paus kanan yang pupus di New England pada musim panas menjadi lebih terdedah dengan perubahan makanan yang disebabkan oleh pemanasan air kerana perubahan lautan menyebabkan ikan paus bergerak keluar kawasan perlindungan, kata Ganley, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

“Ini tidak hanya memberi kesan kepada ikan paus kanan Atlantik Utara atau lumba-lumba botol. Ini memberi kesan kepada kebanyakan stok di Amerika Syarikat, dan bukan hanya yang di Laut Caribbean atau Teluk Maine,” kata Ganley.

Perubahan iklim juga boleh mempengaruhi taburan dan kelakuan mamalia laut, kata kajian itu.

Ikan paus seperti ikan paus kanan, yang berhijrah ke utara setiap tahun dari perairan di hadapan Georgia dan Florida, berhijrah ratusan batu setiap tahun untuk membiak dan memberi makan. Banyak juga berhijrah merentasi sempadan antarabangsa, yang mungkin memerlukan kerjasama antara negara yang baru. Ini benar bagi anjing laut dengan populasi besar di AS dan Kanada, seperti anjing laut kelabu, kata kajian itu.

Kerajaan persekutuan telah mencuba pelbagai kaedah dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk melindungi spesies ikan paus yang semakin berkurangan, termasuk melaksanakan sekatan baharu ke atas perikanan komersial dan had kelajuan kapal baharu. Ikan paus terdedah kepada pembelitan peralatan penangkapan ikan dan perlanggaran dengan kapal besar, dan para saintis berkata kedua-dua ancaman menjadi lebih teruk dengan pemanasan air kerana perubahan lautan menyebabkan ikan paus bergerak keluar kawasan perlindungan.

Melindungi ikan paus pada era perubahan iklim akan memerlukan pengurus laut merancang masa depan di mana habitat ikan paus berpotensi kurang sesuai kerana pemanasan air, kata Gib Brogan, pengurus kempen kumpulan alam sekitar Oceana.

“Kajian ini memberi panduan tentang bagaimana pengurus boleh memberi keutamaan kepada spesies yang paling terdedah kepada kesan iklim dan memberi spesies ini perhatian yang diperlukan,” kata Brogan. “Jika kita mahu memelihara kepelbagaian biologi, termasuk mamalia laut, pengurus laut perlu secara jelas mengambil kira perubahan lautan semasa dan masa depan apabila mempertimbangkan cara untuk memelihara kehidupan laut.”