Paus Cabar Pemimpin Dunia Tetapkan Sasaran Iklim Mengikat Sebelum Terlambat

Paus Francis mengecam dan mencabar pemimpin dunia pada hari Rabu untuk berkomitmen kepada sasaran iklim mengikat sebelum terlambat, memberi amaran bahawa penciptaan Tuhan yang semakin menghangat dengan cepat mencapai

(VATIKAN) – Paus Francis mengecam dan mencabar pemimpin dunia pada hari Rabu untuk berkomitmen kepada sasaran mengikat untuk memperlahankan perubahan iklim sebelum terlambat, memberi amaran bahawa penciptaan Tuhan yang semakin menghangat dengan cepat mencapai “titik tanpa pulangan.”

Dalam kemas kini kepada ensiklik penting 2015-nya mengenai alam sekitar, Francis meningkatkan kebimbangan tentang kerosakan “tidak boleh dibalikkan” kepada manusia dan planet yang sudah berlaku dan menyesali sekali lagi, golongan miskin dan paling rentan di dunia membayar harga tertinggi.

“Kita kini tidak dapat menghentikan kerosakan besar yang telah kita sebabkan. Kita hampir tiada masa untuk mencegah kerosakan yang lebih tragis,” Francis memberi amaran.

Beliau mengambil sasaran tepat kepada Amerika Syarikat, mencatat bahawa pelepasan per kapita di AS dua kali ganda China dan tujuh kali ganda purata di negara-negara miskin. Walaupun usaha individu dan isi rumah membantu, “kita boleh menyatakan bahawa perubahan luas dalam gaya hidup tidak bertanggungjawab yang berkaitan dengan model Barat akan memberi kesan jangka panjang yang signifikan,” katanya.

Dokumen itu, “Pujilah Tuhan,” dikeluarkan pada hari perayaan St Francis dari Assisi, nama suci alam semulajadi paus, dan bertujuan untuk merangsang perunding untuk berkomitmen kepada sasaran iklim mengikat pada pusingan perbincangan PBB seterusnya di Dubai.

Francis memberi pendapat tentang satu perkara kandungan dan perundingan – sama ada negara-negara sepatutnya bersetuju dengan fasa keluar arang batu, minyak dan gas asli, bahan api fosil yang menyebabkan perubahan iklim. Dia menyokongnya. Secepat mungkin juga, tulisnya.

Dia menyesali bahawa “peralihan yang diperlukan ke arah sumber tenaga bersih, seperti tenaga angin dan tenaga solar, dan pengabaian bahan api fosil tidak maju pada kelajuan yang diperlukan.”

Menggunakan data saintifik yang tepat, hujah diplomatik tajam dan percikan penaakulan teologi, Francis menyampaikan kewajipan moral untuk dunia beralih daripada bahan api fosil kepada tenaga bersih dengan langkah-langkah yang “cekap, wajib dan mudah dipantau.”

“Apa yang diminta daripada kita tidak lebih daripada tanggungjawab tertentu untuk warisan yang akan kita tinggalkan, sebaik sahaja kita lalui dari dunia ini,” katanya.

Seperti yang ada, ensiklik Francis 2015 “Pujilah” adalah saat bersejarah bagi Gereja Katolik, kali pertama seorang paus menggunakan salah satu dokumen pengajaran paling berwibawa untuk menggariskan semula perdebatan iklim dalam istilah moral.

Dalam teks itu, yang telah dirujuk oleh presiden, patriark dan perdana menteri dan mencetuskan gerakan aktivis di gereja, Francis menyeru revolusi budaya berani untuk membetulkan sistem ekonomi “songsang secara struktur” di mana orang kaya mengeksploitasi orang miskin, mengubah Bumi menjadi “timbunan sampah yang besar.”

Walaupun ensiklik dimaksudkan untuk menahan ujian masa, Francis berkata beliau merasakan kemas kini asalnya adalah perlu kerana “tindak balas kita tidak mencukupi, sementara dunia tempat kita hidup runtuh dan mungkin menghampiri titik pecah.”

Dia mengutuk orang, termasuk mereka di gereja, yang meragui sains arus perdana tentang pelepasan gas rumah hijau pemanasan, dengan sinis melemahkan hujah mereka dan menunjukkan ketidaksabarannya dengan mentaliti untung-rugi mereka.

Memalukan mereka kerana bergantung kepada “data saintifik yang kononnya kukuh,” beliau berkata hujah para penyanggah tentang potensi kerugian pekerjaan dari peralihan tenaga bersih adalah omong kosong. Dan dia mengutip data yang menunjukkan bahawa peningkatan pelepasan dan peningkatan suhu global yang sepadan sejak Revolusi Perindustrian, dan terutamanya dalam 50 tahun terakhir.

“Tidak lagi mungkin untuk meragui asal usul manusia – ‘antropik’ – perubahan iklim,” tegasnya.

Walaupun mengakui bahawa “beberapa diagnosis kiamat” mungkin tidak berasas, beliau berkata tindakan tidak lagi menjadi pilihan. Kehancuran sudah berlaku, katanya, termasuk beberapa kerosakan yang sudah “tidak boleh dibalikkan” pada kepelbagaian biologi dan kehilangan spesies yang hanya akan membesar kecuali tindakan segera diambil sekarang.

“Perubahan kecil boleh menyebabkan perubahan yang lebih besar, yang tidak dijangka dan mungkin sudah tidak boleh dibalikkan, disebabkan faktor inersia,” catatnya. “Ini akan berakhir dengan mencetuskan rangkaian peristiwa yang mempunyai kesan bola salji. Dalam kes sedemikian, sudah pasti terlambat, kerana tiada campur tangan akan dapat menghentikan proses sebaik sahaja bermula.”

“Pujilah Tuhan,” dikeluarkan menjelang pusingan perbincangan iklim PBB seterusnya yang bermula pada 30 November di Dubai. Sama seperti yang dilakukannya dengan ensiklik 2015 “Pujilah”nya, yang ditulis sebelum bermulanya persidangan iklim Paris, Francis bertujuan untuk menggambarkan isu pemanasan global dalam istilah moral yang tajam untuk merangsang keputusan berani oleh pemimpin dunia.

Dalam Perjanjian Paris 2015 yang penting, negara-negara dunia bersetuju untuk cuba mengehadkan pemanasan hingga 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit) atau sekurang-kurangnya 2 darjah Celsius (3.6 darjah Fahrenheit) sejak zaman pra-perindustrian. Ia telah menghangatkan kira-kira 1.1 darjah (2 darjah Fahrenheit) sejak pertengahan 1800-an.

Francis berkata bahawa jelas bahawa sasaran Paris akan dilanggar dan akan segera mencapai 3 darjah Celsius, dan bahawa kesan sudah jelas, dengan lautan menghangat, ais mencair dan dunia mencatatkan gelombang haba dan peristiwa cuaca melampau rekod.

“Walaupun kita tidak mencapai titik tanpa pulangan ini, pasti bahawa akibatnya akan menjadi bencana dan langkah-langkah mendadak perlu diambil, dengan kos yang besar dan dengan kesan ekonomi dan sosial yang sangat berat dan tidak boleh diterima,” amarannya.

Sejak 2015, dunia telah membuang sekurang-kurangnya 288 bilion metrik tan (317 bilion tan AS) karbon dioksida pemanasan di udara, tidak termasuk pelepasan tahun ini, menurut saintis di Global Carbon Project. Pada Ogos 2015, terdapat 399 bahagian per juta karbon dioksida di udara dan pada Ogos 2023 ia naik ke 420 bahagian per juta, lonjakan 5%.

Musim panas rekod panas 2023 adalah satu pertiga darjah Celsius (enam persepuluh darjah Fahrenheit) lebih panas daripada musim panas 2015, menurut Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan AS.

Dan di Amerika Syarikat sahaja, telah berlaku 152 bencana iklim atau cuaca yang menyebabkan sekurang-kurangnya $1 bilion dalam kerosakan sejak mesej iklim pertama paus, dengan kos dilaraskan untuk inflasi, menurut NOAA.

Francis memperuntukkan satu seksyen lengkap dokumennya tentang rundingan iklim Dubai yang akan datang, mengatakan peralihan cara dunia mendapatkan tenaganya mesti mengikat, “drastik, intensif dan bergantung pada komitmen semua.”

“Itu bukanlah apa yang telah berlaku setakat ini,” tulisnya. Dia meminta para perunding mempertimbangkan kebaikan bersama “dan masa depan anak-anak mereka lebih daripada kepentingan jangka pendek negara atau perniagaan tertentu.”

Francis mengakhiri dokumennya dengan mencatat kadar pelepasan di AS dan mempermalukannya untuk berbuat lebih baik.

“‘Pujilah Tuhan’ adalah tajuk surat ini. Kerana apabila manusia mengaku mengambil tempat Tuhan, mereka menjadi musuh terburuk mereka sendiri,” tulisnya.