Pasukan Selatan Korea dan AS Menjalankan Latihan untuk Serangan Senjata Artileri “Gaya Hamas” yang Mungkin Dilakukan oleh Korea Utara

Koreas Tensions

SEOUL, Korea Selatan — Pasukan Korea Selatan dan Amerika Syarikat telah menjalankan latihan tembakan secara langsung minggu ini untuk meningkatkan keupayaan mereka untuk menangani serangan artileri kejutan Hamas yang berpotensi oleh Korea Utara, menurut kenyataan tentera Korea Selatan Jumaat.

Kedua-dua pasukan selalu menjalankan latihan tembakan secara langsung dan lain-lain, tetapi latihan minggu ini datang selepas serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel menimbulkan kebimbangan keselamatan di Korea Selatan, yang berkongsi sempadan yang paling diperkukuhkan di dunia dengan musuhnya Korea Utara.

Pakar menyatakan meriam artileri jangka panjang Korea Utara yang dikerahkan ke hadapan mampu menembak kira-kira 16,000 das sejam sekiranya berlaku konflik, menimbulkan ancaman serius ke atas Seoul, kira-kira 40-50 kilometer (25-30 batu) dari sempadan.

Latihan tembakan secara langsung selama tiga hari, yang bermula Rabu, melibatkan 5,400 askar Korea Selatan dan Amerika Syarikat, 300 sistem artileri, 1,000 kenderaan dan aset tentera udara, menurut tentera Korea Selatan.

Dalam simulasi tindak balas terhadap “serangan artileri kejutan Hamas gaya” musuh, latihan melibatkan serangan yang direka untuk “menghapuskan asal-usul provokasi artileri jangka panjang musuh pada awal tarikh”, menurut Pemerintah Operasi Darat Korea Selatan dalam kenyataan.

Korea Utara tidak memberi sebarang tindak balas segera terhadap latihan tersebut. Ia biasanya melihat latihan tentera besar-besaran Korea Selatan dan Amerika Syarikat sebagai latihan penaklukan dan membalas dengan ujian rudal.

Korea Selatan dan Amerika Syarikat telah memperluas latihan tentera rutin mereka bersepadu menghadapi program nuklear Korea Utara yang maju. Sejak tahun lalu, Korea Utara telah menjalankan lebih 100 ujian rudal, beberapa daripadanya menyimulasikan serangan nuklear terhadap Korea Selatan dan Amerika Syarikat.