Pasukan Israel menyelamatkan dua tebusan semasa operasi di Rafah, kata pegawai

(SeaPRwire) –   berjaya menyelamatkan dua tebusan Israel yang ditahan di bandar Rafah, Gaza, mengikut pengumuman awal Isnin oleh pegawai-pegawai.

Dalam satu operasi bersama yang dijalankan semalam oleh Angkatan Pertahanan Israel, Pihak Berkuasa Keselamatan Israel dan polis Israel, mereka telah menyelamatkan Fernando Merman, 60, dan Louis Har, 70, dan mengevakuasikan mereka dengan helikopter ke hospital Sheba Tel Hashomer di dalam Israel. Kedua-dua mereka dilaporkan dalam keadaan kesihatan yang baik.

Merman dan Har diculik oleh pengganas Hamas dari kibbutz Nir Itshak pada 7 Oktober, hari Hamas melancarkan serangan balas terhadap Israel.

Pasukan keselamatan berkata mereka akan terus bekerja untuk mengembalikan tebusan pulang.

Pasukan daripada Navy SEALs IDF, unit operasi khas Shin Bet dan unit polis penentangan keganasan Israel tiba di sebuah bangunan di Rafah untuk melaksanakan operasi penyelamatan, mengikut IDF. Operasi berlaku pada kira-kira 1 pagi waktu tempatan.

Speaker IDF memberitahu wartawan dalam brifing bahawa pasukan berjaya sampai ke bangunan secara senyap dan memasuki tingkat kedua sebelum meletupkan pintu apartmen dengan bahan letupan dan membunuh tiga militan yang menahan dua tebusan.

IDF dan Shin Bet telah bekerja ke atas operasi itu selama beberapa minggu berdasarkan maklumat perisikan, mengikut pegawai IDF kepada Axios. Tentera Udara Israel telah melancarkan serangan berat di Rafah sebagai penyelewengan untuk membenarkan penyelamatan.

Kementerian Kesihatan Gaza mengatakan puluhan warga Palestin terbunuh dalam pengebombaraan, menurut laporan Al Jazeera.

Pegawai-pegawai Israel memberitahu pentadbiran Biden mengenai operasi berikutan penyelesaiannya, mengikut Axios.

Setakat Isnin, 134 daripada lebih 240 tebusan yang diculik pada 7 Oktober masih berada di Gaza. Lebih 100 dibebaskan sebagai sebahagian daripada perjanjian tebusan pada November. Ini termasuk isteri Har, yang juga merupakan adik Merman, dan adik dan keponakan Merman yang lain.

Qatar dan Mesir telah cuba menjadi pengantara untuk perjanjian tebusan baharu, tetapi Israel dan Hamas belum mencapai persetujuan.

Presiden Biden memberi amaran kepada Israel pada Ahad terhadap pengembangan operasi darat di Gaza tanpa rancangan untuk mengevakuasi warga awam Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.