Pasukan Belanda dikerahkan ke wilayah Caribbean yang terkena tumpahan minyak besar

(SeaPRwire) –   Angkatan bersenjata dari Belanda telah dikerahkan ke pulau Caribbean Belanda Bonaire untuk membersihkan pantai dari minyak yang berasal dari tumpahan minyak besar di luar pantai yang disalahkan pada tongkang terbalik beratus-ratus batu jauhnya.

Tentera membersihkan beberapa pantai di pulau itu yang dibuka semula kepada orang ramai pada Jumaat.

“Situasi kelihatan di bawah kawalan,” Lt. Gov. bertindak Reynolds Oleana berkata Khamis. “Masih belum jelas apa yang akan berlaku dalam hari-hari akan datang.”

Pegawai alam sekitar berkata mereka boleh memulakan penilaian kerosakan sebaik sahaja angkatan bersenjata telah dibersihkan.

Tumpahan itu berlaku bulan lepas berhampiran Trinidad dan Tobago dan memaksa pegawai di sana untuk mengisytiharkan kecemasan negara.

Kerajaan negara kembar itu berkata awal minggu ini bahawa minimum 420,000 gelen minyak bercampur air telah disedut dari perairan berhampiran. Mereka memberi amaran bahawa nombor itu kemungkinan lebih besar kerana ia tidak termasuk “jumlah besar” minyak yang melalui atau yang dikutip bersama pasir dan sargassum.

Penyiasatan awal telah mendapati bahawa tongkang terbalik itu telah berlepas dari Panama dan sedang ditarik ke Guyana berhampiran apabila ia mula tenggelam.

Pemilik tongkang belum dijumpai.

Pegawai di Tobago telah memberi amaran bahawa tumpahan itu akan mengambil masa lapan bulan untuk sepenuhnya dibersihkan, dan bahawa usaha pemulihan termasuk memeriksa semula ekosistem akan mengambil masa tiga tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.