Pasukan AS melancarkan serangan terhadap kenderaan permukaan tanpa krew Houthi di Yemen

(SeaPRwire) –   melancarkan serangan “pertahanan diri” Isnin menyerang dua kenderaan permukaan tanpa krew (USV) Houthi yang membawa bahan letupan, kata pegawai.

Bahan letupan itu dikenal pasti di kawasan yang dikawal Houthi di Yemen dan ditentukan membawa “ancaman segera kepada kapal tentera laut dan kapal dagang Amerika Syarikat di rantau ini,” kata Pusat Pemerintahan Pusat Amerika Syarikat.

Serangan itu dilancarkan pada jam 3:30 petang tempatan. Pihak berkuasa tidak memberitahu sama ada USV itu dimusnahkan atau ada mangsa.

Pada Ahad, pasukan Amerika Syarikat melancarkan dua serangan terhadap Houthi yang disokong Iran, termasuk serangan terhadap peluru berpandu anti kapal laut Iran, semuanya sedang disediakan untuk dilancarkan terhadap kapal di Laut Merah, kata Centcom.

Pasukan tentera Amerika Syarikat dan koalisi di rantau ini telah mula mengambil sikap lebih agresif terhadap yang telah mengganggu industri pengangkutan global di rantau ini dengan serangan berterusan terhadap kapal komersial.

Kumpulan itu menyatakan serangan itu adalah tindak balas kepada peperangan Israel dengan Hamas.

Selain Houthi, Amerika Syarikat telah terhadap kumpulan yang disokong Iran di Iraq dan Syria yang telah melancarkan puluhan serangan terhadap tentera Amerika Syarikat di rantau ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.