Pasukan Amerika Syarikat melancarkan serangan udara di selatan Somalia, membunuh 3 pengganas Al-Shabaab

(SeaPRwire) –   Pasukan Amerika Syarikat melancarkan serangan udara ke atas kumpulan pengganas di selatan Somalia pada hujung minggu, membunuh tiga pengganas, menurut pegawai-pegawai.

katanya pasukannya telah melancarkan “serangan bela diri udara” di kawasan terpencil Somalia, kira-kira 22 batu timur laut Kismayo, pada Ahad, 21 Januari, membunuh tiga ahli Al-Shabaab. Pasukan melancarkan serangan atas permintaan kerajaan Somalia.

“Penilaian awal ialah serangan udara Amerika Syarikat telah membunuh tiga pengganas Al Shabaab dan tiada orang awam cedera atau terbunuh,” kata AFRICOM. “AFRICOM akan terus menilai keputusan serangan udara ini dan akan memberikan maklumat lanjut sebagaimana yang sepatutnya. Butir-butir khusus mengenai unit yang terlibat dan aset yang digunakan tidak akan didedahkan bagi memastikan keselamatan operasi.”

“AFRICOM, bersama rakan kongsi, terus bertindak untuk mencegah kumpulan pengganas jahat ini merancang dan melaksanakan serangan ke atas orang awam,” kenyataan itu diteruskan.

Kismayo ialah bandar pelabuhan terletak 300 batu barat daya ibu negara Somalia, Mogadishu.

Kumpulan pengganas Al-Shabaab ialah rangkaian al-Qaeda terbesar dan paling aktif di dunia. Ia telah mengancam untuk menyerang pasukan Amerika Syarikat dan telah membuktikan ia mampu berbuat demikian. Ia juga menyasarkan kepentingan keselamatan Amerika Syarikat di rantau ini.

AFRICOM berkata ia akan terus memberikan pasukan rakan “alat-alat yang diperlukan untuk merosakkan Al Shabaab,” termasuk latihan, nasihat dan bekalan yang berterusan kerana Somalia kekal penting kepada persekitaran keselamatan di Afrika Timur.

Rantau antara Somalia dan Yemen telah menjadi amat tegang dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dihidupkan oleh peperangan Israel dengan Hamas.

Dua anggota Navy SEAL Amerika Syarikat mati di Laut Arab awal bulan ini di lepas pantai Somalia, menurut pegawai-pegawai Amerika Syarikat.

Navy Special Warfare Operator 2nd Class Nathan Gage Ingram, ahli Pasukan Khas Laut 3 Tentera Laut Amerika Syarikat, mula memanjat kapal tanpa bendera yang membawa bahan haram ke Yemen apabila dia tergelincir dan jatuh ke dalam air.

Navy Special Warfare Operator 1st Class Christopher J. Chambers segera melompat untuk membantunya tetapi, dalam gelap malam, kedua-dua mereka hilang.

Pada Ahad, misi mencari dan menyelamat selama 11 hari untuk mengesan dua anggota SEAL itu berubah menjadi usaha penemuan semula. Pada Isnin, Tentera Laut melepaskan nama mereka selepas keluarga diberitahu.

“Chris dan Gage dengan sukarela berkhidmat untuk negara mereka dengan profesionalisme tanpa berbelah bagi dan keupayaan luar biasa,” kata Kapten Blake Chaney, pemerintah Naval Special Warfare Group 1, yang menyelia Pasukan Khas Laut 3. “Kehilangan ini amat mengejutkan untuk NSW, keluarga kami, komuniti operasi khas, dan seluruh negara.”

Tentera Laut Amerika Syarikat terus menyiasat insiden itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.