Parti Kesatuan Utara Ireland menamatkan boikot, membuka jalan untuk memulihkan kerajaan yang runtuh

(SeaPRwire) –   Parti unionis terbesar di Utara Ireland, Parti Demokratik Unionis telah bersetuju untuk mengakhiri boikot yang meninggalkan rakyat rantau itu tanpa pentadbiran berkongsi kuasa selama dua tahun dan menggoncang asas keamanan selama 25 tahun. Terdapat kemungkinan kerajaan yang ditutup akan dibuka semula dalam masa beberapa hari.

Selepas mesyuarat lewat malam yang berlarutan, ketua Parti Demokratik Unionis Jeffrey Donaldson berkata pada Selasa bahawa eksekutif partinya telah menyokong cadangan untuk kembali ke kerajaan. Beliau berkata persetujuan yang dicapai dengan kerajaan United Kingdom di London “memberikan asas kepada parti kami untuk menominasikan ahli ke Eksekutif Utara Ireland, dengan itu melihat pemulihan institusi yang dipilih secara tempatan.”

Terdapat kemajuan selepas kerajaan United Kingdom minggu lepas memberi ahli politik Utara Ireland sehingga 8 Februari untuk memulihkan Dewan Perhimpunan dan eksekutif Utara Ireland atau menghadapi pilihan raya baru.

“Semua syarat telah dipenuhi untuk Dewan kembali,” kata Setiausaha Negara Utara Ireland Chris Heaton-Harris. “Parti-parti yang berhak membentuk eksekutif bertemu hari ini untuk membincangkan perkara-perkara ini, dan saya berharap dapat menyelesaikan perjanjian ini dengan parti-parti politik secepat mungkin.”

DUP meninggalkan kerajaan pada Februari 2022 dalam pertikaian mengenai peraturan perdagangan selepas Brexit. Sejak itu, ia enggan kembali ke kerajaan dengan parti nasionalis Ireland, Sinn Fein. Di bawah peraturan berkongsi kuasa yang ditubuhkan sebagai sebahagian daripada proses keamanan Utara Ireland, pentadbiran itu mesti termasuk kedua-dua unionis British dan nasionalis Ireland.

Penarikan diri itu meninggalkan 1.9 juta orang Utara Ireland tanpa pentadbiran berfungsi untuk membuat keputusan penting ketika kos sara hidup meningkat dan kelewatan menyusahkan sistem kesihatan awam yang usang. Di tengah kemarahan awam yang semakin meningkat, guru, jururawat dan pekerja sektor awam lain mengadakan mogok selama 24 jam minggu ini meminta ahli politik untuk kembali ke kerajaan dan memberi kenaikan gaji yang telah ditangguhkan lama.

Kerajaan British telah bersetuju untuk memberi Utara Ireland lebih daripada 3 bilion paun (£3.8 bilion) untuk perkhidmatan awamnya, tetapi hanya jika eksekutif di Belfast berjalan kembali.

Kekeliruan politik di Utara Ireland berasal daripada keputusan United Kingdom untuk meninggalkan Kesatuan Eropah dan blok perdagangan tanpa sempadan selepas dekad keanggotaan. DUP meletak jawatan daripada kerajaan dalam bantahan terhadap peraturan perdagangan baru yang dilaksanakan selepas UK meninggalkan EU pada 2020 yang mengenakan sekatan kastam dan halangan lain ke atas barangan yang bergerak ke Utara Ireland daripada bahagian UK yang lain.

Sekatan dikenakan untuk mengekalkan sempadan terbuka antara utara dan negara jirannya, Republik Ireland, salah satu tiang penahan proses keamanan yang mengakhiri dekad keganasan di Utara Ireland. Walau bagaimanapun, DUP berkata sempadan perdagangan barat-timur baharu menggugat tempat Utara Ireland di dalam UK.

Pada Februari 2023, UK dan EU bersetuju mengenai perjanjian untuk melegakan sekatan kastam dan halangan lain bagi barangan yang bergerak ke Utara Ireland daripada bahagian UK yang lain. Tetapi ia tidak cukup bagi DUP, yang teruskan boikot kerajaannya.

Donaldson berkata langkah lanjut yang dipersetujui oleh kerajaan British akan “menghapuskan sekatan untuk barangan yang bergerak di dalam UK dan kekal di Utara Ireland dan akan menghentikan Utara Ireland mengikuti undang-undang EU pada masa hadapan secara automatik.”

Keputusan DUP menghadapi bantahan daripada sesetengah unionis garis keras, yang dengan ketat menjaga tempat Utara Ireland di dalam UK dan berkata sekatan perdagangan selepas Brexit walaupun ringan mencipta halangan perdagangan dalaman sebenar.

Butiran mesyuarat rahsia selama lima jam yang sangat ditweet oleh Jamie Bryson, penyunting akhbar Unionist Voice, yang menentang usaha kompromi Donaldson.

Donaldson berkata minggu lepas beliau menerima ancaman atas usahanya untuk merundingkan kembali ke kerajaan.

“Saya fikir parti saya telah mempamerkan lebih banyak keberanian daripada mereka yang mengancam atau cuba menakut-nakutkan atau cuba mengelirukan kami,” katanya Selasa. “Kami berazam mengambil tempat kami dalam membawa Utara Ireland ke hadapan.”

Situasi diperumitkan lagi oleh landskap politik berubah di Utara Ireland. Unionis adalah kuasa terbesar di Dewan Perhimpunan Utara Ireland sejak penubuhannya pada 1998 sehingga 2022 apabila Sinn Fein memenangi kerusi terbanyak.

Ini memberi parti nasionalis, yang menuntut Utara Ireland keluar daripada UK dan bersatu dengan republik, hak untuk memegang jawatan ketua menteri. DUP akan mengisi jawatan timbalan – pil pahit bagi sesetengah unionis untuk telan.

Presiden Sinn Fein Mary Lou McDonald berkata beliau optimis kerajaan Belfast boleh kembali sebelum tarikh akhir 8 Februari.

“Ia penting ada kestabilan politik untuk menangani skala krisis merentasi perkhidmatan awam kita,” katanya. “Kini fokuskan minda kepada tugas tangan dan penyelesaian yang diperlukan untuk menyokong pekerja dan keluarga yang mahu dan layak mempunyai kerajaan berfungsi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.