Parlimen Sepanyol lulus rang undang-undang pengampunan yang kontroversi maafkan jenayah pemisah Catalan

(SeaPRwire) –   meluluskan pada Khamis lalu satu undang-undang pengampunan kontroversi bertujuan untuk memaafkan jenayah – kedua-duanya terbukti dan didakwa – yang dilakukan oleh pemisah Catalan semasa cubaan kacau untuk mengadakan pungutan suara kemerdekaan di rantau itu enam tahun lalu.

Perdana Menteri Sosialis Pedro Sánchez telah mempromosikan pengampunan sebagai cara untuk bergerak ke depan daripada cubaan pemisahan 2017 oleh pemimpin Catalonia ketika itu, rantau yang berpusat di sekitar Barcelona di mana banyak orang bercakap bahasa Catalan tempatan serta Sepanyol.

Walau bagaimanapun, undang-undang itu juga telah bertemu tentangan daripada jutaan orang Sepanyol yang percaya bahawa orang yang mencetuskan salah satu krisis terbesar Sepanyol harus menghadapi tuduhan termasuk penyelewengan dan mempromosikan gangguan awam.

Sánchez sudah memaafkan sembilan pemimpin kemerdekaan Catalan yang dipenjara, satu langkah yang membantu menyembuhkan luka pada kos politik yang kecil. Tetapi pengampunan ini membuktikan menjadi jauh lebih kontroversi.

Undang-undang itu diluluskan dengan 178-172 undi memihak di Dewan Rakyat 350 kerusi di Madrid.

Krisis pemisahan meletus pada 2017, apabila pentadbiran serantau yang diketuai oleh Carles Puigdemont menganjurkan pungutan suara kemerdekaan, menentang perintah daripada kerajaan kebangsaan dan keputusan daripada mahkamah tertinggi Sepanyol bahawa berbuat demikian melanggar perlembagaan. Madrid menghantar polis dalam cubaan untuk menghentikan pungutan suara, yang ditentang oleh protes yang berubah ganas.

Parlimen Catalonia mengisytiharkan kemerdekaan pada 27 Oktober tahun itu tetapi gagal mendapat sokongan antarabangsa. Puigdemont dan beberapa pegawai kanan lain kemudian melarikan diri Sepanyol.

Ratusan atau ribuan orang di Catalonia menghadapi ancaman penyiasatan berkaitan dengan pungutan suara atau protes, dan Puigdemont dan pemimpin lain masih berada di luar negara.

Penyiasatan mahkamah baru-baru ini menuduh bekas presiden serantau keganasan kerana didakwa menaungi protes besar-besaran yang bertembung dengan keganasan polis dan menutup jalan raya, landasan kereta api dan lapangan terbang Barcelona pada 2019.

Sánchez bersetuju dengan pengampunan untuk menjamin sokongan dua parti pemisah Catalan, selepas pilihan raya kebangsaan yang tidak menentu pada Julai lalu menjadikan mereka sebagai pembuat raja.

Pembangkang konservatif menuduh Sánchez menjual dasar undang-undangnya untuk pertukaran tempoh lain di Istana Moncloa dan telah menganjurkan protes besar-besaran di jalanan semasa bulan-bulan kebelakangan ini.

Jurucakap Parlimen Sosialis Patxi López mempertahankan undang-undang itu pada Khamis sebagai langkah untuk mencari “penyembuhan” halaman baru dengan Catalonia.

Ketua Parti Rakyat Alberto Núñez Feijóo menyahut bahawa “ini bukanlah penyembuhan tetapi penyerahan.”

Ia tidak jelas sama ada persetujuan itu akan menambah kestabilan kerajaan minoriti Sánchez: Junts, sebuah parti pemisah yang diketuai oleh Puigdemont, berkata bahawa Sánchez berhutang kepada mereka pengampunan untuk menyokong usaha beliau untuk terus berkuasa, dan sokongan mereka terhadap dasar beliau akan bergantung kepada apa yang boleh mereka dapatkan sebagai balasan.

Undang-undang itu masih menghadapi beberapa langkah prosedur sebelum menjadi undang-undang. Senat, yang mempunyai majoriti konservatif dijangka menolaknya, yang bermakna Dewan Rakyat perlu mengundi untuk kali kedua untuk mendorongnya melalui.

Parti Sánchez telah sangat sukar merangka satu undang-undang yang memuaskan pemisah dan pasti akan sangat dikaji oleh mahkamah. Parlimen menolak versi awal undang-undang pada akhir Januari apabila Junts berkata ia tidak cukup melindungi Puigdemont. Undang-undang itu kemudian kembali ke jawatankuasa parlimen, di mana ia diubah suai untuk memenuhi keperluan Junts.

Puigdemont kini tinggal di Belgium, di mana beliau telah menjadi ahli Parlimen Eropah. Seorang pelarian keadilan Sepanyol, beliau memanggil dirinya sebagai pelarian politik.

Undian Khamis datang sehari selepas pemimpin serantau Catalonia mengumumkan pilihan raya awal. Keputusan itu menambah ketidakpastian politik Sepanyol dan menyebabkan Sánchez membatalkan rancangan untuk belanjawan 2024 kerana kesukaran yang akan dihadapinya dalam cuba mendapat sokongan dua parti pemisah semasa masa pilihan raya.

Oriol Bartomeus, seorang profesor sains politik di , berkata kerajaan Sánchez masih lemah walaupun telah melalui halangan pengampunan. Tetapi pilihan raya awal di Catalonia sekurang-kurangnya memberinya sedikit masa untuk bernafas.

“Yang baik bagi Sánchez ialah sebaliknya daripada kini perlu menghadapi beberapa perundingan amat sukar mengenai belanjawan, beliau boleh mendapat sedikit masa jika Sosialis menjalankan tugas dengan baik dalam pilihan raya Catalan,” kata Bartomeus kepada Agensi Berita Associated Press.

Sepanyol memberikan pengampunan meluas semasa peralihan kembali ke demokrasi berikutan kematian diktator Francisco Franco pada 1975. Tetapi pakar undang-undang berpendapat berbeza mengenai perlembagaan pengampunan untuk pemisah Catalan. Kritikannya undang-undang berkata ia melanggar prinsip kesamarataan di kalangan rakyat Sepanyol dengan menyokong mereka dari satu rantau.

Kerajaan berkata pengampunan boleh membantu beratus-ratus orang, manakala organisasi kemerdekaan Catalan Omnium Cultural mengatakan ia harus memberi manfaat kira-kira 4,400 orang, terutamanya pegawai kecil dan rakyat biasa yang sama ada membantu menganjurkan pungutan suara atau mengambil bahagian dalam protes.

Penerapan pengampunan akan diputuskan oleh mahkamah kes demi kes.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.