Parlimen Sepanyol akan mengundi rancangan amnesti yang kontroversi untuk pemisah Catalan

(SeaPRwire) –   Dewan Rendah Parlimen Sepanyol akan membahaskan dan mengundi pada Selasa undang-undang amnesti yang sangat kontroversi yang bertujuan untuk menghapuskan masalah undang-undang beratus-ratus orang yang terlibat dalam cubaan kemerdekaan Catalonia yang gagal pada tahun 2017.

Perdana Menteri Sosialis Pedro Sánchez bersetuju untuk meloloskan undang-undang itu sebagai pertukaran untuk sokongan parlimen daripada dua parti separatis Catalan kecil, yang membolehkannya membentuk kerajaan minoriti kiri baru pada akhir tahun lalu.

Rang undang-undang itu boleh membuka jalan untuk kembalinya bekas Presiden Catalan yang melarikan diri Carles Puigdemont – ketua salah satu parti separatis – yang melarikan diri ke Belgium selepas memimpin cubaan kemerdekaan haram gagal pada tahun 2017 yang membawa negara ke tepi jurang.

Soalan utama adalah sama ada parti Puigdemont akan berjaya memasukkan klausa dalam rang undang-undang yang akan melindunginya daripada semua cabaran undang-undang yang mungkin jika beliau kembali. Jika ia tidak dapat, ia mungkin akan menembak undang-undang itu.

Puigdemont dan isu kemerdekaan Catalan adalah anatema bagi banyak orang Sepanyol, dan rang undang-undang amnesti telah menimbulkan kemarahan konservatif dan kanan jauh yang mewakili kira-kira separuh penduduk negara. Banyak dalam kehakiman dan polis juga menentang, serta beberapa tokoh terkemuka dalam parti Sánchez sendiri.

Parti pembangkang telah menganjurkan sekurang-kurangnya tujuh protes baru-baru ini terhadap undang-undang itu.

Walaupun rang undang-undang itu diluluskan pada Selasa, tidak diketahui bila undang-undang itu mungkin akan berkuat kuasa kerana ia perlu pergi ke Senat, di mana parti pembangkang konservatif utama Parti Popular mempunyai majoriti mutlak. Parti itu telah mengaku akan berbuat segala yang boleh untuk menangguhkan rang undang-undang itu di Senat dan mencabar ia di mahkamah.

Sánchez mengakui bahawa jika beliau tidak perlu sokongan parlimen separatis Catalan, beliau tidak akan bersetuju dengan amnesti. Beliau juga berkata bahawa tanpa sokongan mereka, beliau tidak akan dapat membentuk kerajaan dan kanan mungkin dapat mengambil alih pejabat, kerana memenangi kebanyakan kerusi dalam pilihan raya 2023.

Kini beliau berkata bahawa amnesti akan menjadi positif bagi Sepanyol kerana ia akan menenangkan air lagi di dalam Catalonia, dan beliau berbangga bahawa dasar-dasarnya untuk Catalonia sejak mengambil alih pada tahun 2018 telah sangat meringankan ketegangan yang wujud antara Madrid dan Barcelona apabila Parti Popular berkuasa.

Kerajaan terdahulu Sánchez memberi pengampunan kepada beberapa pemimpin Catalan yang dipenjarakan untuk membantu menyembuhkan luka.

Undian perlu diluluskan oleh 176 ahli parlimen dalam dewan rendah 350 kerusi. Gabungan minoriti Sánchez memerintah 147 kerusi tetapi secara prinsipnya mempunyai sokongan sekurang-kurangnya 30 ahli parlimen lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.