Paramount Letak Mean Girls di TikTok. Penulis Bimbang

Mean Girls

Komedi klasik remaja 2004 Mean Girls, pada asalnya diedarkan oleh Paramount Pictures, telah disediakan, juga oleh Paramount Pictures, di TikTok sepenuhnya.

Pada 3 Okt—tarikh yang terkenal kerana adegan kenangan dalam filem itu—studio itu melancarkan akaun Mean Girls TikTok rasmi, yang mengandungi keseluruhan filem 97 minit, dipecahkan kepada 23 video individu, setiap satu antara satu hingga 10 minit panjang.

Langkah ini adalah sebahagian daripada trend yang semakin meningkat studio dan penstriman bereksperimen dengan memuat naik filem dan episod TV penuh secara percuma di media sosial. Berita bahawa Mean Girls akan tersedia untuk ditonton secara berkeping-keping menarik kritikan daripada penulis skrin yang berkata pilihan oleh Paramount Pictures kelihatan mengabaikan peningkatan yang baru sahaja dicapai Kesatuan Penulis Guild of America (WGA) dengan kontrak barunya—yang mana ia mogok selama 148 hari.

Antara tuntutan teratas WGA adalah mengemas kini dan memperbaharui sistem residual semasa—wang yang dibayar kepada mereka yang mencipta rancangan apabila rancangan itu ditonton semula—yang menjadi rumit dengan kebangkitan penstriman (dan dengan itu, penurunan ulangan). Kontrak baru membuat kemajuan signifikan untuk membantu mengatasi masalah itu. Tetapi TikTok menawarkan studio dan penstriman cara untuk mengelak.

“Apabila mogok WGA hampir berakhir, studio mencari cara lain untuk tidak membayar kami atas kerja kami,” penerbit Rebecca Green tweet tentang Mean Girls. “(Dan jika anda fikir orang tidak akan menonton filem ini dengan cara ini, anda jelas tidak di TikTok).”

“Fakta bahawa kamu memuat naik keseluruhan filem itu begitu ikonik,” baca komen teratas pada video Mean Girls pertama. “Kecuali ia hanya cara untuk tidak membayar pelakon dan penulis residual,” baca salah satu balasan.

Ia kekal tidak jelas sama ada atau bagaimana studio dan penstriman menentukan bayaran residual daripada kandungan yang dikongsi di media sosial.

Pada Ogos, berikutan tayangan Musim 2 Killing It, Peacock memuat naik episod pilot siri komedi itu, terdiri daripada lima video TikTok. Episod pertama penuh Musim 5 versi Amerika Love Island juga tersedia pada saluran yang sama untuk jangka masa terhad. Kedua-dua contoh berlaku semasa mogok WGA, ketika studio terhad dalam cara untuk mempromosikan bahan asli mereka. Apple melakukan sesuatu yang sama pada bulan Jun, apabila ia sementara membuat episod pilot lengkap drama fiksyen sains distopia Silo tersedia di Twitter tiga hari sebelum penstriman Apple merilis Silo musim final.

“Hmmmm. Adakah kita mengambil kira episod TV penuh dimuat naik di TikTok dan Twitter dalam kontrak kita sekarang?” ketua mogok WGA Caroline Renard tweet pada masa itu. “Sebab ingat bila Apple menurunkan keseluruhan episod pertama Silo di sini. AMPTP, angkat telefon!”

Pengguna individu telah melakukan perkara yang sama—membahagikan filem dan rancangan TV kepada potongan bersaiz gigitan di media sosial—sejak era YouTube awal. Sekarang TikTok memerintah, mereka mula melakukan perkara yang sama di sana. Pengguna TikTok menyamun kandungan dengan dua cara: dengan memposting cebisan daripadanya dalam potongan individu, seperti Mean Girls, atau dengan strim langsung daripada pawagam atau skrin TV ketika ia berlaku. (Tren ini meningkat semasa momentum Barbie musim panas ini.) Kelihatannya studio dan penstriman telah memperhatikan kejayaan salji bola model ini, dan cuba menggunakannya untuk menarik penonton.