Para peserta Burning Man Mulakan Eksodus Selepas Jalan Dibuka Semula

burning-man-2023

(BLACK ROCK DESERT, Nev.) – Jalan-jalan berlumpur yang dibanjiri ribut musim panas yang meninggalkan puluhan ribu peserta terkandas selama beberapa hari di festival kontrakultur Burning Man telah cukup kering pada petang Isnin untuk membolehkan mereka memulakan eksodus mereka dari gurun Nevada utara.

Penganjur acara berkata mereka mula membenarkan lalu lintas keluar dari jalan utama sekitar pukul 2 petang waktu tempatan – walaupun mereka terus menggesa peserta untuk menangguhkan kepulangan mereka untuk membantu meringankan lalu lintas pada hari Isnin. Kira-kira dua jam selepas berlepas secara besar-besaran bermula, penganjur menganggarkan masa menunggu kira-kira lima jam.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Penganjur juga meminta peserta untuk tidak berjalan keluar dari Padang Pasir Black Rock kira-kira 110 batu (177 kilometer) di utara Reno seperti yang dilakukan orang lain sepanjang hujung minggu, termasuk DJ selebriti Diplo dan pelawak Chris Rock. Mereka tidak menyatakan mengapa.

Festival itu telah ditutup kepada kenderaan selepas lebih daripada setengah inci (1.3 sentimeter) hujan turun pada hari Jumaat, menyebabkan banjir dan lumpur sedalam kaki.

Penutupan jalan raya berlaku tepat sebelum api pertama daripada dua upacara api yang menandakan berakhirnya festival dijadualkan bermula pada malam Sabtu. Acara ini biasanya berakhir dengan pembakaran patung besar kayu berbentuk lelaki dan struktur kuil kayu semasa dua malam terakhir, tetapi api ditangguhkan ketika pihak berkuasa bekerja untuk membuka laluan keluar menjelang akhir hujung minggu Hari Buruh.

Cuaca membenarkan, “Lelaki” dijadual dibakar pada pukul 9 malam Isnin manakala kuil dijadual dibakar pada pukul 8 malam Selasa.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Reno berkata ia sepatutnya kekal kebanyakannya cerah dan kering di tapak festival Isnin, walaupun beberapa hujan ringan mungkin melalui Selasa pagi. Acara itu bermula pada 27 Ogos dan dijadualkan berakhir pada waktu pagi Isnin, dengan peserta membungkus dan membersihkan selepas diri mereka.

“Kami sedikit kotor dan berlumpur, tetapi semangat tinggi. Pesta masih berlangsung,” kata Scott London, jurugambar Selatan California, menambah bahawa had perjalanan menawarkan “pandangan Burning Man yang tidak banyak kami dapat lihat.”

Perhimpunan tahunan, yang dilancarkan di pantai San Francisco pada 1986, menarik hampir 80,000 artis, pemuzik dan aktivis untuk campuran perkhemahan liar dan persembahan avant-garde. Gangguan adalah sebahagian daripada sejarah acara baru-baru ini: ribut debu memaksa penganjur untuk sementara menutup pintu masuk ke festival pada 2018, dan acara itu dua kali dibatalkan sama sekali semasa pandemik.

Sekurang-kurangnya satu kematian telah dilaporkan, tetapi penganjur berkata kematian seorang lelaki dalam usia 40-an tidak berkaitan dengan cuaca. Sheriff wilayah Pershing berdekatan berkata beliau menyiasat tetapi belum mengenal pasti lelaki itu atau punca kematian.

Presiden Joe Biden memberitahu wartawan di Delaware pada hari Ahad bahawa beliau sedar akan situasi di Burning Man, termasuk kematian itu, dan Rumah Putih berhubung dengan pihak berkuasa tempatan.

Acara ini terpencil pada hari terbaik dan menekankan kemandirian. Di tengah banjir, peserta digalakkan untuk menjimatkan makanan dan air mereka, dan kebanyakan mereka kekal berkubu di tapak itu.

Bagaimanapun, beberapa peserta berjaya berjalan beberapa batu ke bandar terdekat atau mendapat tumpangan ke sana.

Diplo, nama sebenarnya Thomas Wesley Pentz, memaparkan video di Instagram pada petang Sabtu yang menunjukkannya dan Rock menunggang di bahagian belakang trak peminat. Dia berkata mereka telah berjalan enam batu melalui lumpur sebelum menumpang tumpangan.

“Saya betul-betul berjalan di tepi jalan selama berjam-jam dengan ibu jari saya,” tulis Diplo.

Cindy Bishop dan tiga rakan-rakannya berjaya memandu RV sewaan mereka keluar festival pada waktu subuh Isnin apabila, menurut Bishop, jalan utama tidak dijaga.

Dia berkata mereka gembira dapat keluar selepas memandu ke arah keluar – dan terkandas beberapa kali – sepanjang dua hari.

Tetapi Bishop, yang datang dari Boston untuk Burning Man kedua beliau, berkata semangat masih tinggi di festival apabila mereka telah berlepas. Kebanyakan orang yang dia bercakap dengannya berkata mereka merancang untuk kekal untuk pembakaran upacara.

“Semangat di sana,” katanya, “benar-benar seperti, ‘Kami akan menjaga satu sama lain dan membuat yang terbaik daripadanya.'”

Rebecca Barger, jurugambar dari Philadelphia, tiba di Burning Man pertamanya pada 26 Ogos dan bertekad untuk bertahan sehingga akhir.

“Semua orang hanya menyesuaikan diri, berkongsi RV untuk tidur, menawarkan makanan dan kopi,” kata Barger. “Saya menari dalam tanah liat sedalam kaki selama berjam-jam kepada DJ yang luar biasa.”

—Wartawan Bersekutu Rio Yamat di Las Vegas, Michael Casey di Boston, R.J. Rico di Atlanta, Lea Skene di Baltimore, Juan Lozano di Houston dan Julie Walker di New York menyumbang.