Panel PBB kritik usaha Rusia untuk ubah semula kurikulum sekolah

(SeaPRwire) –   Satu panel pakar PBB yang memberi tumpuan kepada hak asasi kanak-kanak pada Khamis menyeru agar menghalang usaha untuk menulis semula kurikulum dan buku teks sekolah untuk merefleksikan “agenda politik dan tentera” kerajaan, termasuk mengenai perang di Ukraine.

Jawatankuasa Hak Kanak-kanak mengadakan dua hari pendengaran di Geneva pada bulan lepas sebelum mengemukakan dapatannya mengenai keadaan di Rusia. Pemeriksaan ini adalah sebahagian daripada kajian biasa yang dilakukan ke atas semua negara PBB.

Bragi Gudbrandsson, naib pengerusi jawatankuasa, berkata bahawa panel itu menekankan pembunuhan dan kecederaan beratus-ratus kanak-kanak melalui “serangan tidak terpilih” oleh Rusia di Ukraine dengan menggunakan senjata letupan. Beliau merujuk kepada langkah untuk menarik balik kewarganegaraan kanak-kanak Ukraine yang dideportasikan dan memberi mereka kewarganegaraan Rusia.

Sumber-sumber dan “sumber lain” menunjukkan bahawa kira-kira 20,000 kanak-kanak Ukraine telah dipaksa dideportasikan, walaupun sukar untuk menentukan angka sebenar, katanya. “Rusia menafikannya,” tambahnya.

“Adalah kesimpulan kami bahawa terdapat bukti pemindahan paksa kanak-kanak dari Ukraine ke Rusia,” kata Gudbrandsson, bekas pengarah jeneral agensi perlindungan kanak-kanak Iceland.

Pegawai Rusia hadir ke sidang pendengaran Jawatankuasa pada 22-23 Januari. Misi diplomatik Rusia di Geneva tidak segera menjawab permintaan Agensi Berita Associated Press untuk mengulas, tetapi berkata jawapan akan datang dari Moscow.

Jawatankuasa bebas 18 ahli ini mengkaji rekod Rusia mengenai hak kanak-kanak sepuluh tahun lalu. Ia juga menyeru kerajaan Rusia menyiasat dakwaan jenayah perang terhadap Pesuruhjaya Hak Kanak-kanak Presiden Vladimir Putin, Maria Lvova-Belova.

Pada Mac 2023, Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengeluarkan waran tangkap terhadap Putin dan Maria Lvova-Belova, pesuruhjaya hak kanak-kanaknya, dengan menuduh mereka menculik kanak-kanak dari Ukraine.

Jawatankuasa PBB, dalam kesimpulannya, berkata ia sangat bimbang tentang dakwaan tanggungjawab Lvova-Belova dan menyeru pihak berkuasa Rusia “menyiasat dakwaan jenayah perang yang dilakukan” olehnya. Ia tidak menyebut dakwaan terhadap Putin.

Kerajaan Rusia telah menghadapi kecaman antarabangsa atas pengusiran keluarga Ukraine, termasuk kanak-kanak, ke Rusia berikutan arahan Putin untuk tentera Rusia melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine pada 24 Februari 2022. Ia juga baru-baru ini dikaji atas dakwaan campur tangan parti pemerintah Putin dalam sekolah dan dasar yang meletakkan sudut positif terhadap usaha perang Rusia.

Delegasi Rusia diketuai oleh Alexey Vovchenko, timbal menteri buruh dan perlindungan sosial, menafikan semasa pendengaran bulan lepas bahawa mana-mana warga Ukraine dipaksa dipindahkan dari negara mereka. Beliau berkata bahawa 4.8 juta penduduk Ukraine – termasuk 770,000 kanak-kanak – telah diterima oleh Rusia.

Jawatankuasa juga mengutuk “propaganda negara yang meluas dan sistematik di sekolah mengenai perang di Ukraine”, termasuk melalui penerbitan buku sejarah baharu dan panduan pengajaran baharu untuk kedudukan kerajaan mengenai konflik itu.

Panel PBB menyeru pihak berkuasa “mencegah sebarang usaha untuk menulis semula kurikulum sekolah dan buku teks untuk merefleksikan dasar dan agenda politik kerajaan.”

Ann Skelton, pengerusi jawatankuasa, berkata ia memberi tumpuan kepada “politikalisasi dan militarisasi sekolah”, dengan menambah: “Kami anggap ia menjadi risiko yang sangat besar bagi masa depan kanak-kanak ini … yang secara dasarnya sedang didoktrinasi.”

Jawatankuasa itu juga menyatakan kebimbangan mengenai keganasan seksual dan lain-lain yang dilakukan oleh askar Rusia terhadap kanak-kanak di Ukraine. PBB tahun lepas menambah Rusia ke dalam senarai negara yang melanggar hak kanak-kanak dalam konflik, dengan merujuk kepada budak lelaki dan perempuan yang terbunuh semasa serangan ke atas sekolah dan hospital di Ukraine.

Hak kanak-kanak di Bulgaria, Congo, Lithuania, Senegal dan Afrika Selatan juga dipertimbangkan oleh jawatankuasa semasa pendengaran Januari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.