Pakistan dilanda letupan bom yang disyaki dilakukan militan di sebuah sekolah perempuan di kawasan mantan kuat Taliban

(SeaPRwire) –   Militan disyaki meletupkan sekolah perempuan di kubu lama Taliban Pakistan, memusnahkan struktur bangunan, polis berkata Jumaat, walaupun tiada yang cedera dalam serangan tengah malam.

Serangan itu berlaku di South Waziristan, sebuah daerah di wilayah Khyber Pakhtunkhwa. Ia merupakan serangan kedua bulan ini selepas sekolah lain rosak teruk di rantau itu, kata pegawai polis tempatan Safdar Khan.

Tiada siapa yang mengaku bertanggungjawab dengan serta merta, tetapi syak wasangka kemungkinan besar akan jatuh kepada militan Islam dan khususnya Taliban Pakistan, yang sebelum ini menyerang sekolah-sekolah perempuan di wilayah itu, dengan mengatakan bahawa wanita tidak sepatutnya dididik.

Sehingga beberapa tahun lalu, barat laut Pakistan menyaksikan serangan berulang terhadap sekolah-sekolah perempuan, terutamanya di Lembah Swat di mana Taliban Pakistan lama menguasai kawasan tribal terdahulu.

Pada tahun 2012, pemberontak menyerang Malala Yousafzai, seorang pelajar remaja dan penyokong pendidikan wanita. Kemudian beliau terus memenangi Hadiah Keamanan Nobel.

Taliban Pakistan, dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan atau TTP, telah dipukul keluar dari Swat dan kawasan lain dalam beberapa tahun kebelakangan ini. TTP merupakan kumpulan berasingan tetapi sekutu rapat Taliban Afghanistan, yang merampas kuasa ke atas Afghanistan pada tahun 2021. Penaklukan semula Taliban di negara jiran Afghanistan telah memberi semangat kepada Taliban Pakistan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.