Pakistan bersumpah masuk Kabinet Perdana Menteri baharu

(SeaPRwire) –   Kabinet Perdana Menteri Pakistan yang baru-baru ini terpilih, Shahbaz Sharif telah dilantik pada hari Isnin dalam satu upacara ringkas.

Presiden Asif Ali Zardari mengambil sumpah menteri-menteri di Pejabat Presiden – sebuah bangunan marmar putih yang luas – di ibu negara, Islamabad, dengan kehadiran Sharif.

Ini berlaku beberapa hari selepas Sharif dipilih sebagai perdana menteri di parlimen berikutan persekutuan antara parti Pakistan Muslim League-N beliau dan yang lain. Sharif pernah memegang jawatan yang sama dari April 2022 hingga Ogos 2023, apabila beliau menggantikan saingan sengit Imran Khan.

Perdana menteri baharu dijangka akan bertemu dengan ahli-ahli kabinet untuk menangani pelbagai isu kerana Pakistan sedang dilanda , pemadaman kuasa yang kerap, peningkatan serangan militan dan hubungan yang mencabar dengan Afghanistan jiran yang kini ditadbir Taliban.

Di kalangan ahli-ahli parlimen dan politik terkemuka yang diserap ke dalam Kabinet termasuk Ishaq Dar, bekas Menteri Kewangan, Khawaja Mohammad Asif, yang pernah berkhidmat sebagai menteri pertahanan dalam Kabinet Sharif dan Mohsin Naqvi, yang pernah berkhidmat sebagai ketua menteri penjaga di wilayah .

Presiden Pakistan, yang memegang peranan seremonial, merupakan sekutu utama Sharif. Setakat ini, parti Zadari iaitu Pakistan People’s Party tidak mempunyai wakil dalam Kabinet. Anak lelakinya, Bilawal Bhutto Zardari pernah menjadi menteri luar negara semasa tempoh Sharif sebagai perdana menteri sebelum ini.

Pada hari Ahad, polis telah menahan puluhan penyokong Khan semasa protes dakwaan penipuan dalam pilihan raya bulan lalu yang dituntut oleh parti bekas politik itu adalah bertujuan untuk menghalangnya daripada memperoleh majoriti. Pegawai pilihan raya menafikan tuduhan tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.