Pakistan bersiap untuk pilihan raya penting kerana salah seorang calon utama menjalani hukuman penjara

(SeaPRwire) –   Pakistan akan ke pilihan raya pada Khamis dengan salah satu calon terkemuka yang masih berada di dalam penjara mengikut beberapa laporan yang mendakwa minat pengundi kurang di kalangan hampir 128 juta pengundi negara itu.

Mantan Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan, pengasas Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), telah dilarang daripada bertanding dalam pilihan raya parlimen kebangsaan. Khan berkhidmat sebagai perdana menteri ke-22 negara itu selepas undi tidak percaya pada April 2022. Bekas pemain kriket yang menjadi politikian kini sedang menjalani lebih 30 tahun penjara. Tiga daripada empat hukuman Khan diluluskan minggu lepas. Khan telah dipenjara sejak Ogos 2023.

Parti Khan telah menimbulkan kebimbangan terhadap penipuan pra-pilihan raya, sesuatu yang kelihatan dikongsi oleh pengundi. Satu kajian terkini Gallup mendedahkan 70% rakyat Pakistan kurang yakin terhadap kejujuran pilihan raya mereka. Pusingan pilihan raya kali ini telah dilanda keganasan dan gangguan, melemparkan bayang panjang ke atas proses berkenaan.

Empat puluh empat parti politik akan bersaing untuk bahagian daripada 266 kerusi di Dewan Rakyat, dewan rendah parlimen. Parlimen baru yang dipilih akan memilih perdana menteri negara berikutnya.

Walaupun banyak kajian menunjukkan Khan sebagai pemimpin yang disukai, bekas Perdana Menteri tiga kali, Nawaz Sharif dijangka akan kembali berkuasa. Seperti Khan, Sharif bukan orang asing kepada kemarahan dan kes undang-undang pihak tentera, yang secara tergesa-gesa mengakhiri tiga penggalnya sebagai perdana menteri sebelum ini. Sharif, 74, melihat penggal perdana menterinya yang terakhir dipotong pendek pada 2017 atas tuduhan rasuah.

Sebagai seorang politik, Khan dikenali kerana menyokong idea-idea liberal serentak mengambil kira prinsip dan perasaan Islam. Semasa tempoh jawatannya, Pakistan menyaksikan peningkatan ketara militan Islam dan pemerkukuh kedudukan radikal agama.

Sharif dan parti Muslim Liga-Nya Pakistan (PML-N) mengambil alih negara di bawah kepimpinan adiknya pada 2022. Ketika itu, Sharif telah mengasingkan diri ke luar negara untuk mengelak daripada dipenjarakan di rumah.

PML-N telah berkempen terutamanya berdasarkan keadaan kewangan Pakistan yang teruk. Negara itu menghadapi ancaman gagal bayar pada Jun lepas dan mengalami peningkatan aras kemiskinan. Tabung Kewangan Antarabangsa telah memberi amaran tentang inflasi berterusan kira-kira 24% tahun ini.

Satu parti besar ketiga dan sekutu PML-N, Parti Rakyat Pakistan (PPP), tidak dijangka dapat memperoleh sokongan mencukupi untuk menjamin jawatan perdana menteri. Walau bagaimanapun, pemimpin PPP Bilawal Bhutto-Zardari masih berpeluang menjadi sebahagian daripada kerajaan campuran di bawah Sharif.

Syed Zulfiqar Bukhari, bekas anggota kabinet dan penasihat Khan, memberitahu Digital bahawa Khan terlibat dengan lebih 190 kes. Bukhari berkata semua tuduhan bersifat politik untuk mengekang Khan daripada menyertai pilihan raya. Parti PTI mendakwa usaha bersepadu untuk menghalang penyertaan mereka dalam pilihan raya. “Drakonik” tindakan terhadap parti termasuk penangkapan, serbuan rumah, dan gangguan internet serta pembekuan, kata Bukhari.

Penindasan kerajaan telah membawa kepada banyak penahanan dan tindakan keras telah memaksa pemimpin PTI untuk meninggalkan parti. Badan hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu baru-baru ini memberi amaran tentang “corak gangguan” terhadap ahli-ahli parti Khan.

Speaker Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia telah mendesak pihak berkuasa Pakistan untuk memastikan pilihan raya bebas dan adil. Dalam usaha untuk mengekalkan piawaian ini, Kementerian Luar Negeri telah mengumumkan akan ada sebanyak 92 pemerhati pilihan raya antarabangsa. Pemerhati-pemerhati ini termasuk ahli-ahli Kesatuan Eropah dan beberapa kedutaan asing.

Kedua-dua tentera dan kerajaan penjaga Pakistan telah menafikan menindas Khan atau PTI, walaupun aduan parti tersebut mengenai diketepikan dan dibungkam. Walaubagaimanapun, PTI terus berjuang, malah memanfaatkan Teknologi (AI) dalam strateginya.

Dengan Khan dikurung dalam pengasingan, parti PTI bergantung kuat kepada media sosial. Akaun Instagram, X dan TikTok parti PTI mempunyai beberapa juta pengikut, melampaui dua parti utama Pakistan yang lain digabungkan. Parti itu telah menggunakan AI generatif untuk menghasilkan kandungan yang diluluskan Khan; ucapan AI generatif pertama Khan dipersembahkan dalam perhimpunan maya pertama.

Bukhari berkata penggunaan “media sosial nampaknya berjaya.” PTI juga telah secara berhati-hati dan senyap-senyap menjalankan operasi menghebahkan secara terselindung untuk mengelak daripada penindasan lanjut. PTI kekal teguh menghadapi segala kesukaran dan “berharap untuk memenangi mudah,” kata Bukhari kepada Digital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.