Pakar berkata Iran tidak mungkin untuk mencari konflik langsung dengan Israel, rejim “belum bersedia untuk berperang habis-habisan”

(SeaPRwire) –   Iran kemungkinan akan memberi tindak balas dan menargetkan orang Israel selepas seorang komander kanan Pasukan Quds IRGC terbunuh dalam serangan udara Israel yang disasarkan ke atas kedutaan Iran di Damascus.

“Memandangkan sasaran dan lokasi serangan – di bangunan bersebelahan dengan konsulat – saya menjangkakan orang Iran akan memberi tindak balas,” kata Bill Roggio, pengarang pengurus Long War Journal, kepada Digital.

Komentar Roggio datang selepas Mohammad Reza Zahedi, seorang komander kanan IRGC, dilaporkan terbunuh Isnin dalam serangan udara ke atas konsulat Iran di Syria, mengikut laporan dari Reuters.

Konsulat Iran dilaporkan rata dengan tanah dalam serangan itu, mengikut laporan itu, yang mendakwa media Syria dan Iran menyalahkan kemusnahan itu ke atas serangan udara Israel.

Israel enggan memberi komen mengenai serangan udara yang disasarkan itu, lapor Reuters, dengan seorang pegawai berkata kepada akhbar itu bahawa negara itu “tidak memberi komen mengenai laporan media asing.”

Tetapi serangan itu, yang stesen televisyen negara Iran melaporkan juga membunuh beberapa diplomat Iran, kemungkinan akan menarik tindak balas, kata Roggio.

“Sukar untuk mengatakan bagaimana orang Iran akan memberi tindak balas,” kata Roggio. “Orang Iran mungkin cuba menargetkan orang Israel di luar negara, dan juga menggunakan militia mereka – Hezbollah, Houthis, dan militia Iraq dan Syria, untuk menyerang sasaran di dalam Israel.”

Israel dilaporkan meningkatkan serangannya di Syria dan terhadap sasaran berkaitan Iran sejak serangan Hamas ke atas Israel pada Oktober, lapor Reuters, menyerang kedua-dua kumpulan pengganas Hezbollah Lebanon yang disokong Iran serta sasaran IRGC.

Yigal Carmon, bekas penasihat kepada dua perdana menteri Israel mengenai menentang keganasan dan pengasas serta presiden Institut Penyelidikan Media Timur Tengah (MEMRI), berkata kepada Digital bahawa dasar-dasar Khamenei selama bertahun-tahun mencerminkan kepengecutan. Corak tindak balas Iran adalah sedemikian sehingga beliau meningkatkan ketegangan apabila beliau berasa pihak lain takut kepadanya, dan mengurangkan ketegangan apabila pihak lain menunjukkan daya sah.

Beliau terus berkata, “Dalam serangan ke atas sasaran kerajaan Iran yang rasmi di Damascus, Israel meningkatkan ketegangan terhadap Iran, memberitahu Iran bahawa Israel tidak akan terus dengan permainan wakil yang begitu kerap dimainkan oleh Iran. Peningkatan ketegangan Israel adalah untuk memberi amaran: kami bersedia untuk berperang dengan anda, Iran, secara terus, pada masa ini, walaupun kami berperang di Gaza dan Lubnan.”

Carmon berkata penilaian beliau ialah, “Khamenei tidak akan memberi tindak balas kepada peningkatan ketegangan Israel dengan meningkatkan ketegangan terhadap sasaran Israel OLEH IRAN ITU SENDIRI. Sebaliknya, beliau akan terus dengan permainan wakil, menargetkan Israel melalui Houthis, Hezbollah dan mungkin oleh pengganas di Barat. Beliau tidak perlu dan belum bersedia untuk perang secara terus dengan Israel pada masa ini.”

Pakar lain mengenai rantau itu, Casey Babb, seorang Felo dengan Institut Kajian Keselamatan Kebangsaan di Tel Aviv, dan Profesor di Sekolah Hal Ehwal Antarabangsa Norman Paterson di Ottawa, berkata kepada Digital bahawa serangan terbaru adalah contoh jangkauan ketenteraan Israel yang besar.

“Ia menghantar isyarat kepada musuh-musuh Israel – termasuk Hamas, Hezbollah, Jihad Islam Palestin, Iran, dan pemain lain yang bermusuhan – bahawa jangkauan Israel tidak terukur. Tiada seorang pun selamat,” kata Babb.

Babb berkata serangan itu akan menyebabkan “kesan buruk yang serius” kepada keupayaan IRGC untuk “menggerakkan, merancang, dan melaksanakan serangan yang berkesan” serta mengganggu “psike pemimpin Iran dan wakil mereka.”

“Ia membuat mereka berasa lemah, ia membuat mereka berasa rendah, dan pentingnya, ia membuat mereka mempersoalkan diri mereka,” kata Babb. “Pada akhirnya – semua barbarian ini tahu bahawa surat kematian mereka telah dikeluarkan. Pembunuhan terbaru ini hanyalah pengingat itu.”

Menanggapi serangan itu semasa sesi soal jawab berita, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matt Miller berkata AS tidak mempunyai pengesahan terhadap sasaran atau pihak yang bertanggungjawab, tetapi mencatat kebimbangan jabatan itu bahawa serangan dilaporkan itu boleh dianggap “meningkatkan ketegangan” dan berpotensi “menyebabkan peningkatan konflik di rantau itu.”

Sementara itu, Trey Yingst dari CNN melaporkan Isnin bahawa Iran telah bersumpah untuk memberi tindak balas “cepat, terus dan keras” kepada serangan udara Israel yang disasarkan itu.

Walau bagaimanapun, Babb mendakwa Iran tidak mungkin akan melancarkan sebarang tindak balas “signifikan”.

“Hezbollah, Iran, dan entiti lain yang mungkin memberi tindak balas tidak mahu perang penuh skala dengan Israel,” kata Babb. “Mereka tahu mereka akan musnah agak cepat – jadi mereka mungkin akan memberi tindak balas dengan cara tertentu – tetapi tidak cukup untuk memicu konfrontasi tentera penuh.”

Joe Truzman, seorang penganalisis penyelidikan kanan di Yayasan untuk Demokrasi Pertahanan (FDD) dan pakar mengenai Iran dan wakilnya, berkata kepada Digital bahawa walaupun Iran secara amnya mengelakkan konflik terus dengan Israel dan menggunakan wakilnya untuk melancarkan serangan, “Serangan di Damascus menyasarkan pegawai kanan IRGC secara khusus, serta konsulat Iran. Akibatnya, Iran mungkin akan memberi tindak balas lebih kuat kepada insiden ini berbanding serangan lampau terhadap pegawai mereka di Syria, katanya.

“Perubahan taktik yang mungkin ini menunjukkan bahawa konflik antara Iran dan Israel mungkin memasuki fasa baru dan berpotensi lebih berbahaya,” beliau memperingatkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.