Pada usia 102 tahun, juruterbang veteran Perang Dunia Kedua terbang di langit dalam perjalanan yang sangat bergelombang untuk amal

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) – Seorang bekas juruterbang Tentera Udara Diraja telah terbang dengan pesawat Spitfire pada usia 102 tahun.

Jack Hemmings, bekas pemimpin skuadron dengan tentera udara Britain, dipercayai menjadi juruterbang tertua untuk terbang pesawat tersebut. Penerbangan selama 20 minitnya, dari lapangan terbang di selatan England pada Isnin, adalah untuk mengumpul dana bagi amal yang beliau bersama-asas hampir 80 tahun lalu.

Veteran itu – yang tidak pernah terbang Spitfire sebelum ini – berkata ia adalah “sungguh menyenangkan” berada di belakang kawalan, walaupun beliau berkata perjalanannya adalah “sangat bergelombang.”

“Untuk jujur, ia terasa agak berkarat. Tidak menghairankan saya berkarat,” katanya.

Hemmings mengumpul dana untuk Mission Aviation Fellowship, perkhidmatan udara kemanusiaan yang beliau bantu lancarkan selepas bersama-sama veteran D-Day Stuart King. Organisasi itu kemudian berkembang menjadi organisasi Kristian yang menggunakan pesawat untuk menghantar bantuan, perubatan dan kargo kecemasan ke negara-negara yang memerlukan.

Penerbangan itu menandakan 80 tahun sejak dan memberi penghormatan kepada King, yang meninggal dunia pada 2020.

Sebelum ini Hemmings melakukan aerobik pada ulang tahunnya yang ke-100 dan mengumpul lebih daripada 40,000 paun (£50,000) untuk amal.

Barry Hughes, juruterbang yang mengiringi Hemmings dalam pesawat itu, berkata veteran itu mempunyai “sentuhan semula jadi.”

“Beliau tidak memerlukan sebarang arahan benar-benar. Beliau hanya mengambil kawalan, terbangkan kami keliling, buat beberapa belokan dan gerakan asas,” kata Hughes. “Saya fikir beliau benar-benar menikmati setiap saat penerbangan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.