Orang Rusia pertama didenda atau dipenjara kerana barang-barang berwarna pelangi selepas gerakan LGBTQ+ dilarang

(SeaPRwire) –   TALLINN, Estonia (AP) — Kes kes pertama kali dikenakan hukuman atau dipenjara kerana barang-barang berwarna pelangi selepas gerakan LGBTQ+ dilarang di Rusia,

Keputusan Mahkamah Agung November lalu mengharamkan apa yang dipanggil kerajaan sebagai “gerakan” LGBTQ+ yang beroperasi di Rusia dan menggelarnya sebagai organisasi ekstremis. Keputusan itu adalah sebahagian daripada serangan terhadap orang LGBTQ+ di negara yang semakin konservatif di mana “nilai-nilai keluarga tradisional” telah menjadi tonggak kepresidenan Vladimir Putin selama 24 tahun.

undang-undang melarang pameran simbol organisasi ekstremis secara awam, dan penyokong hak LGBTQ+ telah memberi amaran bahawa mereka yang mempamerkan bendera berwarna pelangi atau barang lain mungkin menjadi sasaran pihak berkuasa.

Pada Isnin, mahkamah di Saratov, bandar 730 kilometer (453 batu) tenggara Moscow, memberi denda 1,500 rubel (kira-kira $16) kepada artis dan jurugambar Inna Mosina atas beberapa posting Instagram menggambarkan bendera pelangi, laman berita bebas Rusia Mediazona melaporkan. Kes itu mengandungi teks penuh keputusan Mahkamah Agung, yang menamakan bendera pelangi sebagai simbol “antarabangsa” gerakan LGBTQ+.

Mosina dan pasukan pembelaannya mengekalkan ketidakbersalahannya, menurut laporan. Mosina berkata posting itu diterbitkan sebelum keputusan, ketika bendera pelangi tidak dianggap oleh pihak berkuasa sebagai ekstremis, dan peguamnya mendakwa laporan polis tentang dakwaannya dikemukakan sebelum keputusan itu berkuat kuasa. Mahkamah memerintahnya membayar denda walaupun begitu.

Minggu lalu, mahkamah di Nizhny Novgorod, kira-kira 400 kilometer (248 batu) timur Moscow, memerintah Anastasia Yershova untuk menjalani lima hari penjara atas tuduhan yang sama kerana memakai anting-anting berwarna pelangi di awam, Mediazona melaporkan. Di Volgograd, 900 kilometer (559 batu) selatan Moscow, mahkamah mengenakan denda 1,000 rubel (kira-kira $11) ke atas seorang lelaki atas dakwaan memaparkan bendera pelangi di media sosial, pegawai mahkamah tempatan melaporkan Khamis, mengenal pasti lelaki itu sebagai Artyom P.

Serangan terhadap hak LGBTQ+ di Rusia Putin telah berterusan selama lebih satu dasawarsa.

Pada 2013, Kremlin meluluskan undang-undang pertama yang mengehadkan hak LGBTQ+, dikenali sebagai undang-undang “propaganda gay”, melarang sebarang dorongan awam terhadap “hubungan seksual tidak konvensional” di kalangan kanak-kanak. Pada 2020, pindaan perlembagaan yang diluluskan oleh Putin untuk memanjangkan tempoh pemerintahannya selama dua penggal lagi termasuk peruntukan untuk mengharamkan perkahwinan sesama jenis.

Selepas menghantar tentera ke Ukraine pada 2022, Kremlin meningkatkan kempen terhadap apa yang dipanggilnya pengaruh “merendahkan” Barat, apa yang penyokong hak asasi manusia lihat sebagai usaha untuk mengesahkan perang. Pada tahun itu, pihak berkuasa mengambil undang-undang yang melarang propaganda “hubungan seksual tidak konvensional” di kalangan orang dewasa, secara berkesan melarang sebarang dorongan awam terhadap orang LGBTQ+.

Satu lagi undang-undang diluluskan pada 2023 melarang prosedur pemindahan jantina dan rawatan pengukuhan jantina untuk orang transgender. Undang-undang itu melarang “campur tangan perubatan bertujuan mengubah jantina seseorang”, serta mengubah jantina seseorang dalam dokumen dan rekod awam rasmi. Ia juga meminda Kod Keluarga Rusia dengan menyenaraikan perubahan jantina sebagai alasan untuk membatalkan perkahwinan dan menambah mereka “yang telah menukar jantina” ke senarai orang yang tidak boleh menjadi ibu bapa angkat atau pengambilan.

“Adakah kita benar-benar mahu mempunyai di sini, di negara kita, di Rusia, ‘Ibu No. 1, No. 2, No. 3’ sebaliknya ‘ibu’ dan ‘bapa’? Adakah kita benar-benar mahu perbuatan yang membawa kepada degradasi dan kepupusan dikenakan di sekolah kita dari darjah rendah?” kata Putin September 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.