Orang membentuk rantai manusia di sekeliling penyiar awam Slovakia yang kerajaan mahu ambil alih

(SeaPRwire) –   Ribuan orang membentuk rantai manusia di sekitar bangunan penyiaran awam dan radio negara ini pada Rabu untuk meluahkan kemarahan terhadap rancangan pengambilalihan kerajaan yang dipimpin Perdana Menteri populis, pro-Rusia yang baru-baru ini menabalkan beberapa media swasta sebagai musuhnya.

Rancangan pengambilalihan telah dirangka oleh , yang mewakili parti ahli koalisi kerajaan yang ultra-nasionalis dan pernah bekerja untuk stesen televisyen internet yang dikenali kerana menyebarkan maklumat palsu.

Rancangan itu telah dikecam oleh Presiden Zuzana Čaputová, parti pembangkang, wartawan tempatan, pertubuhan media antarabangsa, Suruhanjaya Eropah dan yang lain yang memperingatkan bahawa kerajaan akan mengambil kawalan penuh penyiaran awam. Wartawan Slovakia telah memanggil rancangan itu serangan ke atas semua media bebas.

Demonstrasi Rabu ini adalah terbaru terhadap dasar-dasar Perdana Menteri Robert Fico, terkenal dengan serangan terhadap wartawan. Kritiknya bimbang bahawa Slovakia di bawahnya akan meninggalkan laluan pro-Barat dan mengikut arah Hungary di bawah Perdana Menteri Viktor Orbán.

Šimkovičová telah menyatakan pengambilalihan media awam diperlukan kerana beliau percaya penyiar semasa telah memihak, hanya memberikan ruang kepada pandangan arus perdana dan menyensor yang lain. Penyiar menafikan itu.

Menurut rancangannya, penyiaran radio dan televisyen awam semasa yang dikenali sebagai RTVS akan digantikan dengan organisasi baru. Majlis tujuh ahli yang dicadangkan kerajaan dan parlimen akan memilih pengarah penyiar dan mempunyai hak untuk memecat pengarah tanpa memberikan sebab.

Pengarah penyiar semasa telah dipilih oleh parlimen, dan tempoh jawatannya akan berakhir pada 2027.

Beratus-ratus perserta mendedahkan banner bertulis “TANGAN JAUH DARI RTVS!” dan berteriak kepada wartawan tempatan, “Kami di sisimu.” Beribu-ribu orang menyertai protes serupa awal bulan ini.

Fico kembali berkuasa buat kali keempat tahun lalu selepas parti kiri Smer (Arahan) memenangi pilihan raya parlimen atas platform pro-Rusia, anti-Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.