Orang Israel Takut Tuntutan Biden UntukGencatan Senjata Yang ‘Tidak Dapat Diterima’ Berarti Kemenangan Bagi Hamas

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Presiden Biden menekan pada hari Khamis dalam panggilan telefon dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk gencatan senjata segera dalam kempen enam bulan Israel melawan gerakan pengganas Hamas di Gaza telah melancarkan kritikan dahsyat daripada pakar Israel.

“Gencatan senjata sekarang akan menjadi kemenangan bagi Hamas. Ia akan menunjukkan bahawa organisasi pengganas itu berjaya. Dunia perlu kekal bersatu di belakang Israel dalam kempennya untuk melemahkan Hamas lebih lagi,” kata Yaakov Katz, felo kanan di Institut Rakyat Yahudi di Yerusalem kepada Digital.

Dalam kenyataan mengenai panggilan Biden dengan Netanyahu, ia diperhatikan bahawa presiden “menekankan bahawa gencatan senjata segera adalah penting untuk menstabilkan dan meningkatkan keadaan kemanusiaan dan melindungi orang awam yang tidak bersalah, dan beliau mendesak Perdana Menteri untuk memberi kuasa penasihatnya untuk mengakhiri perjanjian tanpa kelewatan untuk membawa pulang tebusan.”

Kenyataan itu juga menyentuh Iran, dengan menyatakan bahawa kedua-dua pemimpin juga membincangkan ancaman awam Iran terhadap Israel dan rakyat Israel. Presiden Biden menyatakan dengan jelas bahawa Amerika Syarikat menyokong kuat Israel di hadapan ancaman itu.

Sekretariat Perdana Menteri Israel menghantar kenyataan kepada Digital daripada mesyuarat kabinet Netanyahu pada hari Khamis. “Kabinet memberi kuasa kepada Perdana Menteri, Menteri Pertahanan, dan Menteri [Benny] Gantz untuk mengambil langkah segera untuk meningkatkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk awam di Jalur Gaza.” Kenyataan itu menambah, “Bantuan meningkat ini akan mencegah bencana kemanusiaan dan perlu untuk memastikan pengekalan pertempuran dan mencapai matlamat perang.”

Hamas telah menyerang dan membunuh 1,200 orang, termasuk lebih 30 warga Amerika. Pertubuhan pengganas Hamas kini memegang lebih 100 tebusan di Jalur Gaza. Batalion yang tinggal Hamas kini berpusat di Rafah, kubu terakhir utama untuk kumpulan pengganas Sunni di Gaza.

Ucapan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken pada hari Khamis telah menimbulkan kemarahan di kalangan ramai orang Israel. Beliau seolah-olah membandingkan Israel dengan entiti pengganas yang disanksi Amerika Syarikat iaitu Hamas dalam konteks Israel gagal melindungi orang awam di Gaza.

Hamas telah menggunakan orang awam dalam peperangannya, termasuk konflik semasa, sebagai perisai manusia untuk kaburkan perbezaan antara pengganas dan orang awam. Blinken berkata, “Ia yang membezakan kita daripada pengganas seperti Hamas. Jika kita kehilangan penghormatan terhadap nyawa manusia, kita berisiko menjadi tidak dapat dibezakan daripada yang kita hadapi.”

Katz, bekas penyunting berita utama Jerusalem Post, juga memberitahu Digital, “Israel telah memperjuangkan perang ini dengan cara yang belum pernah dilihat dalam peperangan bandar. Ia telah mencapai nisbah awam-pejuang yang tidak pernah dilihat sebelum ini dalam peperangan bandar dan mengambil langkah-langkah yang luar biasa untuk mengelakkan kematian orang awam. Malangnya, kesilapan dan malang dalam peperangan berlaku, tetapi Israel bukanlah Hamas. Ia tepat sebaliknya. Tentera udara bertujuan untuk tidak mengenai orang awam, manakala Hamas bertujuan untuk mengenai orang awam.”

Bagi orang Israel yang berada di barisan hadapan serangan Hamas yang baharu, keselamatan orang Israel tidak seharusnya bergantung kepada pilihan raya Amerika, dan perbandingan dengan Hamas yang diucapkan oleh Blinken adalah membimbangkan. Biden telah didakwa cuba menang di Michigan dengan kos keselamatan pembebasan tebusan Amerika yang dipegang oleh Hamas di Gaza dan keselamatan Israel.

Talia Golijov, penduduk Amerika-Israel di kibbutz di sempadan Gaza, memberitahu Digital, “Dari awal saya fikir bahawa ‘kemenangan penuh’ adalah matlamat yang kabur dan tidak tercapai, dan bahawa objektif utama harus menjadi pembebasan tebusan, dan saya ingin melihatnya secepat mungkin. Tanpa mengurangkan tragedi dan skop bencana kemanusiaan di Gaza, tekanan dan piawaian ganda yang dikenakan ke atas Israel untuk melaksanakan perang telah menjadi tidak tertahankan. Ia tidak dapat diterima bahawa IDF akan pernah berkelakuan seperti, atau menjadi tidak dapat dibezakan daripada, pertubuhan pengganas.”

Beliau terus berkata: “Perubahan dasar Biden datang sebanyak akibat kesilapan berprofil tinggi segera seperti juga akibat pilihan raya yang akan datang. Nombor pollnya tidak seharusnya menjadi faktor penentu bagaimana Israel terus dengan perang dan menjamin masa depannya.”

Golijov menambah, “Dengan segala hormat, dan terima kasih kepada pentadbiran untuk sokongannya sehingga kini, Israel sentiasa mengekalkan matlamat bahawa pada akhirnya, ia terserah kepada kita untuk mempertahankan diri kita sendiri. Jadi, kini masanya bagi Netanyahu untuk memenuhi matlamat ini.”

Terdapat suara yang ingin melihat Israel membawa penuntutan perangnya ke penutupan. Yossi Melman, kolumnis veteran Israel untuk kiri-leaning Haaretz, memberitahu Digital, “Saya fikir perang harus dihentikan. Ia adalah kewajipan moral Israel untuk melepaskan tebusan.”

Melman adalah pakar utama mengenai penubuhan perisikan dan pertahanan Israel. Beliau berkata: “Apabila terdapat gencatan senjata di Gaza, akan ada gencatan senjata di Lubnan. Saya percaya Houthis akan berhenti menyerang Israel, dan akan ada keadaan tenang di rantau ini.” Beliau mencatatkan bahawa “Israel mempercepatkan bantuan kemanusiaan” berikutan tuntutan Biden.

Beliau percaya bahawa perbualan Netanyahu mengenai kemenangan penuh adalah omong kosong. Melman melihat gencatan senjata jangka panjang “hanya apabila pasukan tentera antarabangsa akan bergerak masuk untuk menstabilkan keadaan.”

Beliau terus berkata bahawa bukannya membawa Hamas ke kuasa, apa yang diperlukan adalah “pasukan antarabangsa atau pasukan Arab diketuai oleh Pihak Berkuasa Palestin.”

Melman berkata: “Ia tidak penting jika terdapat piawaian ganda. Itulah realitinya. Sama ada kita suka atau tidak. Saya tidak suka. Kita hanya beberapa inci daripada larangan senjata Eropah… Israel tidak mempunyai pilihan selain Amerika Syarikat. Dan tiada pilihan selain Biden. Trump lebih teruk. Trump mengatakan harus ada gencatan senjata. Biden adalah presiden terakhir yang sepenuhnya pro-Israel. Israel sedang kehilangan Amerika.”

Selepas Biden dan Blinken menyuarakan kritikan mereka terhadap Israel, menteri negara Israel untuk urusan diaspora dan memerangi antisemitisme, , memuat naik gambar menunjukkan bekas Perdana Menteri British Neville Chamberlain, yang terkenal merangkak dan salah faham rancangan Hitler untuk penaklukan Eropah, di X, dengan menyatakan: “Menjadi lemah terhadap musuh-musuh anda dan kasar terhadap sekutu anda bukanlah strategi yang pernah terbukti berjaya.”

Yishai Fleisher, yang sebelum ini berkhidmat sebagai penasihat kepada Menteri Keselamatan Negara Israel yang kontroversi, memberitahu Digital, “Unsur-unsur pentadbiran AS bekerja untuk memastikan kita kalah dalam perang ini terhadap Hamas melalui, pada dasarnya, menghentikan kita daripada berperang dan melalui penggunaan perisai manusia baharu, yang adalah pekerja bantuan, dan melimpahkan tempat dengan makanan dan memastikan tiada orang bergerak. Pentadbiran Biden memastikan bahawa pengganas tidak akan dikeluarkan dan Hamas akan mengisytiharkan kemenangan. Kita melihat usaha untuk membantu Hamas memenangi konflik.”

Fleisher, yang merupakan pengarah hal ehwal antarabangsa untuk komuniti Yahudi Hebron, menambah bahawa Hamas “tentu sahaja akan keluar dan berkata, ‘Lihat kita berjaya mengusir orang Israel, dan kita berjaya melakukan perkara-perkara mengerikan kepada mereka, dan kita berjaya membersihkan etnik mereka, dan mereka tidak berupaya mengalahkan kita, kerana kita berupaya memobilisasi komuniti antarabangsa.’ ” Beliau terus berkata: “Langkah seterusnya ialah kemenangan Hamas penuh dan oleh itu kemenangan untuk jihad global terhadap Israel dan kekalahan terhad kepada Israel, yang akan menyakitkan, dan memberi angin belakang kepada jihad terhadap Israel dan jihad global.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.