Orang British marah besar dengan cadangan ahli sains AS untuk ‘cawan teh sempurna’

(SeaPRwire) –   Seorang saintis Amerika mendapati dirinya dalam air panas selepas mengesyorkan orang British mengubah suai, memberi nasihat dengan sekadar sejumput garam.

“Kami mahu memastikan rakyat Britain yang mulia bahawa idea tidak dapat diterima untuk menambah garam kepada minuman kebangsaan negara itu bukanlah dasar rasmi Amerika Syarikat, dan tidak akan pernah menjadi dasar,” tulis pejabat kedutaan AS di London dalam satu kenyataan akhbar.

“Teh adalah eliks persahabatan, ikatan suci yang menyatukan negara kita,” tegas kedutaan itu. “Kami tidak boleh berdiam diri apabila cadangan yang begitu luar biasa mengancam asas .”

Kontroversi itu bermula apabila profesor kimia Michelle Francl menerbitkan bukunya, “Steeped: The Chemistry of Tea.” Salah satu perenggan dalam buku itu mendakwa kunci kepada secawan teh yang sempurna adalah sekadar sejumput garam.

“Saya agak memahami bahawa akan ada minat yang banyak,” kata Frankl kepada Associated Press. “Saya tidak tahu kita akan terlibat dalam perbualan diplomatik dengan Pejabat Kedutaan AS.”

Francl menghabiskan tiga tahun menyelidik dan menguji pelbagai kombinasi dan kaedah untuk menyeduh dan mencampur secawan teh terbaik. Buku itu meneliti lebih 100 sebatian kimia yang dijumpai dalam teh dan “menggunakan kimia untuk memberi nasihat bagaimana untuk menyeduh secawan teh yang lebih baik.”

Francl mendakwa kuantiti garam kecil, bahkan tidak cukup untuk dirasa, membuat teh kurang pahit kerana ion sodium “menghalang reseptor pahit di mulut kita.” Beliau juga mengesyorkan memanaskan terlebih dahulu teko, memberi goyangan kepada cawan dan menghidangkan teh dalam cawan pendek dan berbadan tebal.

dalam temubual semasa jelajah akhbar untuk filem 2022 “Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves,” menerangkan cara membuat “secawan teh yang sempurna” selepas menuduh bekas rakan pelakon Sandra Bullock menghidangkan teh kepadanya yang “tidak dapat diminum.”

Grant menegaskan bahawa air mesti mendidih “ketika” ia menyentuh cawan teh, cawan teh perlu kekal di dalam “sekurang-kurangnya satu minit” – tempoh masa di mana ia boleh diaduk “tiga kali, tidak lebih dan tidak kurang” – dan bahawa teh sebenar menggunakan hanya “susu lembu segar biasa” dan bukan… seperti susu oat.

Grant bahkan menyatakan bahawa dia lebih suka tehnya berwarna “taupe sederhana.” Beliau berkata tiada gunanya bertanya kepada orang Amerika tentang cara membuat teh.

Tempat teh dalam cerita rakyat Amerika – terutamanya mengenai hubungan dengan United Kingdom – kekal sebagai perkara penting dan kontroversi: Satu nota masyarakat cadangan untuk kenyataan pejabat itu menggurau, “Menurut tradisi Amerika, satu-satunya cara betul untuk membuat teh adalah dengan membuangnya ke pelabuhan terdekat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.