Nota Pemerhati: Ke Dalam Jantung Perang Gaza Dengan IDF

(SeaPRwire) –   Sebagai sebahagian daripada kumpulan wartawan kecil, saya menyertai IDF di Gaza. Saya menyertai IDF di Khan Younis, titik tumpuan semasa operasi Israel.

Memuatkan ke kenderaan, askar memakai kasut dan kaca mata untuk melindungi diri mereka pada perjalanan berdebu hadapan.

Dalam suku batu ke Gaza, tentera berhenti untuk menunjukkan akhbar lubang terowong terbaru yang dimusnahkan malam sebelumnya. Tanah telah digali. Wayar terdedah. IDF tidak memberikan butiran bagaimana ia meletupkan terowong khusus ini.

Menuruni kawah, askar menunjukkan tekstur lembut tanah. Terowong ini hanya cukup luas untuk memuatkan satu atau dua orang.

Ia diperkukuh dengan simen. IDF menyatakan pintu masuk sempit tanpa penutup, bermakna ia akan mudah untuk naik atau keluar dengan cepat.

Menetap lebih dalam ke Gaza, puing-puing menjalari jalan. Perang telah meratakan pinggir bandar Khan Younis.

Bunyi meriam menembusi kesinuan.

Beberapa bangunan yang masih berdiri dipenuhi lubang peluru. Tentera berhenti di satu bangunan sebegini. Ia sekolah rendah.

IDF menyatakan pertempuran senjata berlaku di sini. Askar Israel di sini dan menggali terowong di bawah padang permainan.

“Kami mempunyai skuad Hamas bersembunyi di basement sekolah. Mereka muncul dan mula menembak kami. Dan ini ialah kisah sebenar perang ini,” kata Lt. Kol. Anchy dengan Briged ke-55.

Terdapat .

Awan asap baru mendedahkan pertempuran darat di setiap arah.

“Kami sedang bekerja dengan sistematik, satu zon selepas yang lain, menghapuskan infrastruktur mereka,” kata Anchy.

IDF baru-baru ini mengumumkan ia telah mengelilingi bandar Khan Younis, sambil mendesak orang awam melarikan diri ke selatan.

Perang ini telah mengusir hampir 2 juta orang. Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, setengah penduduk jalur itu kini berlindung di bandar selatan Rafah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.