Norwegi berusaha untuk meningkatkan jumlah tentera melalui peningkatan bilangan askar kerahan

(SeaPRwire) –   Norway akan meningkatkan bilangan daripada yang sekarang 9,000 kepada 13,500, kata kerajaan Norway Selasa.

“Kami mesti mempunyai cukup orang dengan kemahiran yang betul pada masa yang betul,” Menteri Pertahanan Bjørn Arild Gram berkata. “Kami akan memerlukan lebih ramai orang dengan kepakaran tentera professional ke hadapan.”

Angkatan bersenjata negara itu akan melihat peningkatan beransur-ansur dalam bilangan rekrut untuk perkhidmatan awal setiap tahun, Arild Gram berkata, tambah beliau beberapa ratus juta dolar akan dilaburkan kepada kemudahan Angkatan Bersenjata Norway di Terningmoen, utara Oslo, di mana anggota NATO akan mengumpulkan semua rekrut baru. Beliau tidak menyatakan dengan tepat berapa banyak Norway kaya minyak akan belanjakan.

Agensi berita Norway NTB berkata matlamatnya adalah untuk mencapai 13,500 rekrut menjelang 2036.

Langkah oleh Scandinavia itu datang selepas jiran Denmark bulan lepas berkata ia mahu meningkatkan bilangan orang muda melakukan perkhidmatan tentera dengan memanjangkan pengerahan kepada wanita dan meningkatkan masa perkhidmatan daripada empat bulan kepada 11 bulan.

Kerajaan Denmark mahu meningkatkan bilangan rekrut oleh 300 untuk mencapai jumlah keseluruhan 5,000.

Kedua-dua Denmark dan Norway adalah penyokong kuat NATO dalam perangnya menentang pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.