Norway merancang ‘peningkatan bersejarah’ dalam perbelanjaan pertahanan sebanyak $56B sepanjang 12 tahun mendatang

(SeaPRwire) –   Kerajaan pusat kiri Norway berkata Jumaat mereka merancang “peningkatan sejarah” sebanyak $56 bilion dalam tempoh 12 tahun akan datang.

“Kami perlu pertahanan yang sesuai untuk tujuan dalam persekitaran keselamatan baharu,” kata Perdana Menteri Jonas Gahr Støre.

“Apabila persekitaran keselamatan kami merosot, kami perlu menambah belanjawan pertahanan dan memberi lebih perhatian kepada pertahanan dan kesiagaan,” kata Gahr Støre, tambah kerajaan dua parti beliau mahu menggunakan jumlah $152 bilion antara sekarang dan 2036.

Beliau berkata Norway yang menjadi ahli NATO mahu membeli sekurang-kurangnya lima frigat dan kapal selam baharu, selain sistem pertahanan udara jarak jauh pertama Scandinavia, dan meluaskan tentera daripada satu kepada tiga briged.

Menteri Kewangan Trygve Slagsvold Vedum berkata peningkatan itu akan dibuat “tanpa potongan perkhidmatan awam rakyat” dan belanjawan dan pelaburan yang dicadangkan akan memberi manfaat kepada Norway.

Gahr Støre berkata Norway “tidak mengancam sesiapa, begitu juga NATO. Tetapi kami perlu mempunyai keupayaan untuk mempertahankan diri jika berlaku krisis dan perang.”

Koalisi beliau yang merangkumi parti sosial demokratik Buruhnya sendiri dan Parti Pusat kiri dijangka akan mendapat sokongan untuk cadangan itu dalam dewan perwakilan 169 kerusi Storting. Tiada tarikh ditetapkan untuk undian.

Awal bulan ini, Norway kaya minyak berkata mereka mahu menambah bilangan tentera daripada sekarang 9,000 kepada 13,500 menjelang 2036.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.