New York Haramkan Pengecaman Wajah di Sekolah

School Facial Recognition

New York melarang penggunaan teknologi pengecaman wajah di sekolah-sekolah pada hari Rabu, berikutan laporan yang menyimpulkan bahawa risiko kepada privasi pelajar dan hak sipil melebihi potensi manfaat keselamatan.

Perintah Pesuruhjaya Pendidikan Betty Rosa meninggalkan keputusan mengenai pengimbasan jari digital dan teknologi biometrik lain kepada daerah setempat.

Negeri ini telah mempunyai moratorium pada pengecaman wajah sejak ibu bapa memfailkan cabaran mahkamah terhadap penerimaannya oleh sebuah daerah di bahagian utara.

Daerah Sekolah Pusat Lockport mengaktifkan sistemnya pada Januari 2020 setelah memenuhi syarat yang ditetapkan oleh pegawai pendidikan negeri pada masa itu, termasuk bahawa tiada pelajar dimasukkan ke dalam pangkalan data ancaman yang berpotensi. Daerah itu berhenti menggunakan sistem bernilai $1.4 juta kemudian pada tahun yang sama.

Daerah di bahagian barat New York adalah antara yang pertama di negara ini untuk menggabungkan teknologi itu selepas penembakan massal sekolah yang mematikan yang telah mendorong pentadbir di seluruh negara untuk mengadaptasi langkah-langkah keselamatan dari kaca kalis peluru hingga pengawal bersenjata. Pegawai Lockport berkata idea itu adalah untuk membolehkan pegawai keselamatan bertindak balas dengan cepat terhadap kemunculan kakitangan yang tidak puas hati, pesalah seks atau senjata tertentu yang sistem itu diprogram untuk mengesan.

Tetapi analisis oleh Pejabat Perkhidmatan Teknologi Maklumat yang dikeluarkan bulan lalu “mengakui bahawa risiko penggunaan (teknologi pengecaman wajah) dalam persekitaran pendidikan mungkin melebihi manfaatnya.”

Laporan itu, yang diminta oleh Dewan Undangan, mencatat “kadar positif palsu yang berpotensi lebih tinggi bagi orang kulit berwarna, orang bukan binari dan transgender, wanita, warga emas, dan kanak-kanak.”

Ia juga mengutip kajian daripada organisasi nirlaba Violence Project yang mendapati bahawa 70% penembak sekolah dari tahun 1980 hingga 2019 adalah pelajar semasa. Teknologi itu, menurut laporan itu, “hanya menawarkan penampilan sekolah yang lebih selamat.”

Bioteknologi tidak akan menghalang pelajar dari memasuki sekolah “kecuali seorang pentadbir atau staf pertama melihat bahawa pelajar itu dalam krisis, telah membuat semacam ancaman, atau menunjukkan dengan cara lain bahawa mereka boleh menjadi ancaman kepada keselamatan sekolah,” kata laporan itu.

Larangan itu dipuji oleh New York Civil Liberties Union, yang menyaman Jabatan Pendidikan Negeri atas nama dua ibu bapa Lockport pada tahun 2020.

“Sekolah harus menjadi tempat yang selamat untuk belajar dan berkembang, bukan ruang di mana mereka sentiasa dipindai dan dipantau, dengan maklumat sensitif mereka yang paling berisiko,” kata Stefanie Coyle, timbalan pengarah Pusat Dasar Pendidikan NYCLU.

Laporan negeri mendapati bahawa penggunaan pengimbasan jari digital kurang berisiko dan boleh memberi manfaat untuk pembayaran makan tengah hari sekolah dan mengakses tablet elektronik dan peranti lain. Sekolah boleh menggunakan teknologi itu setelah mendapatkan input ibu bapa, kata Rosa.