Netflix Menaikkan Harga sebagai Penguatkuasaan Pembahagian Kata Laluan Mengurangkan Pelanggan

Netflix And Microsoft Photo Illustrations

(SAN FRANCISCO) Netflix pada Rabu mengumumkan peningkatan pelanggan musim panas yang melampaui ramalan industri analis, menandakan tindakan Netflix untuk menghentikan berkongsi kata laluan menukarkan pengguna bebas kepada pelanggan berbayar.

Dalam usaha untuk menambah lebih banyak pendapatan, Netflix juga mengumumkan kenaikan harga untuk perkhidmatan streaming termahalnya di Amerika Syarikat sebanyak $2 menjadi $23 sebulan – kenaikan 10% – dan pelan tanpa iklan termurahnya kepada $12 – kenaikan $2 lagi. Harga $15.50 sebulan untuk pilihan streaming paling popular Netflix di AS akan kekal tidak berubah, seperti juga pelan $7 bulanan yang termasuk iklan sesekali.

Ia juga menaikkan harganya untuk pelanggan di United Kingdom dan Perancis.

Syarikat itu menambah hampir 8.8 juta pelanggan di seluruh dunia semasa tempoh Julai-September, lebih daripada tiga kali ganda bilangan yang diperoleh pada masa yang sama tahun lalu apabila Netflix berusaha untuk pulih dari penurunan pelanggan semasa separuh pertama tahun lalu. Peningkatan itu meninggalkan Netflix dengan kira-kira 247 juta pelanggan di seluruh dunia, jauh di atas 243.8 juta yang diramalkan oleh pakar yang disoal selidik oleh FactSet Research.

Prestasi kewangan Netflix juga melampaui ramalan analis yang membentuk jangkaan pelabur. Syarikat berpangkalan di Los Gatos, California itu meraih $1.68 bilion, atau $3.73 sesaham, peningkatan 20% daripada tempoh yang sama tahun lalu manakala hasilnya meningkat 8% kepada $8.54 bilion.

Harga saham syarikat itu melonjak lebih 12% dalam perdagangan lanjutan selepas nombor suku tahunan terbaru keluar. Saham Netflix meningkat kira-kira 30% setakat tahun ini di tengah bukti semakin banyak bahawa perkhidmatan video streamingnya berjalan lebih baik daripada kebanyakan dalam medan bersesak pesaing yang menguji had kewangan banyak isi rumah.

Netflix telah menambah lebih 16 juta pelanggan melalui sembilan bulan pertama tahun ini, sudah melampaui 8.9 juta pelanggan yang ditambah keseluruhannya pada tahun lalu. Tetapi ia masih hanya sebahagian daripada lebih 36 juta pelanggan tambahan yang ditarik Netflix pada 2020 apabila wabak menjadi lombong emas untuk perkhidmatan ketika orang mencari cara untuk menghibur diri sambil terikat di rumah.

Peningkatan pelanggan tahun ini dibuat walaupun berlaku ketegangan buruh hiburan yang berpusat sebahagiannya kepada aduan penulis dan pelakon tentang pembayaran yang terlalu rendah diberikan oleh perkhidmatan video seperti Netflix. Syarikat berjaya menampung mogok penulis yang baru diselesaikan dan mogok pelakon yang sedang berlangsung dengan mengandalkan stok program TV dan filem yang sudah siap di Amerika Syarikat, serta pengeluaran di pasaran antarabangsa yang tidak terjejas oleh pertikaian buruh.

Dalam usaha mungkin untuk memulihkan perpustakaan program asal selepas semua kembali bekerja, Netflix mengatakan ia menjangka akan mengeluarkan kira-kira $17 bilion untuk siri TV dan filem tahun hadapan.

Keputusan Netflix untuk meninggalkan amalan jangka panjangnya membenarkan pelanggan berkongsi kata laluan dengan kawan dan keluarga di luar isi rumah telah mencetuskan lebih penonton yang sebelum ini menonton perkhidmatan video percuma untuk mendaftar akaun sendiri. Serbuan itu juga telah meningkatkan Netflix dalam cara lain – pelanggan semasa boleh berkongsi akaun dengan seseorang yang tinggal di luar isi rumah dengan membayar fi bulanan lebih tinggi.

“Kami sangat puas dengan bagaimana ia berjalan,” kata Ketua Eksekutif Bersama Netflix, Greg Peters semasa ditanya tentang serbuan berkongsi kata laluan semasa panggilan video Rabu. Beliau meramalkan lebih peningkatan pelanggan akan diperoleh daripada serbuan selama beberapa suku tahun lagi apabila Netflix menghadapi lebih “isi rumah peminjam” tentang menonton program tanpa membayar.

Kejayaan ketara serbuan berkongsi kata laluan kini mungkin membebaskan pengurusan untuk memberi fokus kepada cara lain untuk menambah hasil, seperti pilihan berharga rendah yang mengandungi iklan diperkenalkan setahun lalu.

Keputusan Netflix untuk membuka perkhidmatannya kepada iklan belum menjadi keuntungan besar lagi. Tetapi penganalisis Harding Loevner, Uday Cheruvu berkata beliau percaya itu akan berubah apabila pengiklan menyedari maklumat peribadi yang telah dikumpul Netflix daripada minat hiburan penonton boleh membantu menyasarkan iklan komersial kepada pengguna yang paling berkemungkinan membeli produk mereka dengan cara sama seperti gergasi internet seperti Google dan Facebook telah lakukan selama bertahun-tahun. Peters berkata semasa panggilan video bahawa Netflix sudah bekerja dengan rakan kongsi iklan Microsoft untuk menyasarkan iklan lebih tepat.

“Saya fikir potensi iklan Netflix kurang dihargai,” kata Cheruvu. “Penyertaan penonton dengan iklan video di sana mungkin berbilang kali lebih kuat daripada platform media sosial.”

Dalam surat pemegang saham, Netflix berkata kira-kira 30% pelanggan masuk mengambil pelan $7 dengan iklan, pertumbuhan yang mungkin menarik lebih perbelanjaan daripada pengiklan. Harga lebih tinggi untuk pelan premium Netflix juga kelihatan mungkin mengalihkan lebih pelanggan kepada pilihan disokong iklan.

“Zaman ‘streamflation’ sudah tiba, dan pengguna harus mengharapkan kenaikan harga, had berkongsi kata laluan, dan dicurigai dengan pilihan disokong iklan,” kata Scott Purdy, ketua media Amerika Syarikat untuk KPMG.