Netanyahu merancang untuk mengevakuasi orang awam dari bandar Gaza selatan yang besar ketika serangan yang dijangka hampir berlaku

(SeaPRwire) –   Jumaat berkata beliau telah memerintahkan tentera untuk menyediakan rancangan untuk mengevakuasi orang awam dari Rafah sebelum penjajahan Israel yang dijangka ke bandar Gaza selatan yang padat penduduk itu.

Pengumuman itu datang selepas kritikan antarabangsa yang kuat, termasuk dari A.S., terhadap niat Israel untuk memindahkan pasukan darat ke bandar yang bersempadan dengan Mesir itu. Sebelum perang, Rafah mempunyai populasi kira-kira 280,000 orang, dan menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kini menjadi rumah kepada kira-kira 1.4 juta orang tambahan yang tinggal bersama sanak saudara, di tempat perlindungan atau di khemah berkemah yang luas selepas melarikan diri dari pertempuran di tempat lain di Gaza.

Israel mengatakan bahawa Rafah adalah kubu Hamas terakhir yang tinggal di Gaza selepas lebih empat bulan peperangan.

“Adalah mustahil untuk mencapai matlamat perang menghapuskan Hamas dengan meninggalkan empat batalion Hamas di Rafah,” kata pejabat Netanyahu. “Sebaliknya, jelas bahawa aktiviti intensif di Rafah memerlukan agar orang awam mengevakuasi kawasan pertempuran.”

Ia berkata beliau telah memerintahkan tentera dan pegawai keselamatan untuk datang dengan “rancangan gabungan” yang termasuk pengevakuasan besar-besaran orang awam dan penghancuran pasukan Hamas di bandar itu.

Israel mengisytiharkan perang selepas beberapa ribu militan Hamas menyusup merentasi sempadan ke selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang dan mengambil 250 orang sebagai tebusan. Serangan udara dan darat Israel telah membunuh kira-kira 28,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut pegawai kesihatan tempatan. Kira-kira 80% daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah dipaksa berpindah, dan wilayah itu telah terjun ke dalam krisis kemanusiaan dengan kekurangan makanan dan perkhidmatan perubatan.

Netanyahu sebahagian besar menolak kritikan antarabangsa terhadap jumlah kematian orang awam, dengan berkata bahawa Hamas bertanggungjawab membahayakan orang awam dengan mengendalikan dan bersembunyi di kawasan perumahan. Tetapi kritikan itu semakin meningkat beberapa hari ke belakangan ini apabila Netanyahu dan pemimpin lain menjanjikan untuk bergerak ke Rafah.

mengatakan Khamis bahawa tingkah laku Israel dalam perang itu “terlalu berlebihan”, kritikan A.S. yang paling keras terhadap sekutu rapatnya itu. Jabatan Negara berkata penjajahan Rafah dalam keadaan semasa “akan menjadi bencana.”

Operasi itu akan menjadi cabaran pada banyak peringkat. Ia masih tidak jelas di mana orang awam boleh pergi. Serangan Israel telah menyebabkan kemusnahan meluas, terutamanya di utara Gaza, dan ratusan ribu orang tidak mempunyai rumah untuk kembali.

Selain itu, Mesir telah memberi amaran bahawa sebarang pergerakan orang Palestin merentasi sempadan ke Mesir akan mengancam perjanjian damai empat dekad antara Israel dan Mesir. Laluan sempadan antara Gaza dan Mesir, yang kebanyakannya ditutup, berfungsi sebagai pintu masuk utama bagi bantuan kemanusiaan.

Israel sudah mula menyerang Rafah dari udara. Serangan udara semalam dan pagi Jumaat mengenai dua bangunan kediaman di Rafah, manakala dua tapak lain dibom di pusat Gaza, termasuk satu yang merosakkan pusat asuhan yang ditukarkan menjadi tempat perlindungan bagi orang Palestin yang dipaksa berpindah. Dua puluh dua orang terbunuh, menurut wartawan AP yang melihat mayat tiba di hospital.

Ketegangan Semakin Meningkat

Komentar daripada pegawai tertinggi A.S. mengenai Rafah telah menunjukkan ketegangan yang semakin meningkat dengan Netanyahu selepas lawatan ke rantau itu oleh Menteri Luar A.S. Antony Blinken.

Blinken, yang telah bekerja dengan Mesir dan Qatar untuk cuba mengantara gencatan senjata antara Israel dan Hamas, meninggalkan rantau itu Khamis tanpa persetujuan. Tetapi beliau berkata beliau percaya masih mungkin untuk mencapai persetujuan yang akan termasuk jeda berpanjangan dalam pertempuran ditukar dengan pembebasan kebanyakan lebih 100 tebusan yang dipegang oleh Hamas.

Netanyahu kelihatan mengabaikan Blinken, dengan berkata beliau akan berpuas hati dengan apa-apa selain “kemenangan penuh.” Pemimpin Israel itu berkata perang itu bertujuan untuk memusnahkan keupayaan tentera dan kerajaan Hamas serta memulangkan semua tebusan. Dengan Blinken masih berada di bandar itu, Netanyahu berkata mencapai matlamat itu akan memerlukan operasi di Rafah. Vedant Patel, jurucakap Jabatan Negara, berkata Khamis bahawa terus ke hadapan dengan serangan darat “tanpa perancangan dan sedikit pemikiran di kawasan di mana terdapat perlindungan bagi sejuta orang akan menjadi bencana.”

John Kirby, jurucakap keselamatan negara Rumah Putih, berkata serangan darat Israel di Rafah bukan “sesuatu yang kami sokong.”

Pegawai agensi bantuan juga telah memberi amaran terhadap prospek serangan Rafah. “Kami perlu hospital, tempat perlindungan, pasar dan sistem air Gaza yang tinggal untuk kekal berfungsi,” kata Catherine Russell, ketua agensi PBB untuk kanak-kanak UNICEF. “Tanpa mereka, kelaparan dan penyakit akan meningkat dengan pesat, menelan lebih banyak nyawa kanak-kanak.”

Dengan perang kini memasuki bulan kelima, pasukan darat Israel masih memberi tumpuan kepada bandar Khan Younis, hanya utara Rafah, tetapi Netanyahu berulang kali berkata Rafah akan menjadi seterusnya, mencipta kepanikan di kalangan ratusan ribu orang yang dipaksa berpindah.

Serangan Udara Semalam

Tepat selepas tengah malam Jumaat, sebuah bangunan kediaman dihantar di Rafah berhampiran Hospital Kuwaiti, membunuh lima orang dari keluarga al-Sayed, termasuk tiga kanak-kanak dan seorang wanita. Serangan Rafah kedua membunuh tiga lagi orang.

Satu serangan malam lain, di bandar pusat Deir al-Balah, mendakwa sembilan nyawa. Juga di pusat Gaza, satu serangan mengenai berhampiran pusat asuhan yang ditukarkan, merosakkan bangunan itu. Ia membunuh lima dan mencederakan beberapa lagi orang. Saksi berkata penduduk tempat perlindungan sedang tidur ketika itu.

Seorang wanita, membawa seorang gadis kecil dalam tangannya, berteriak ketika tiba di Hospital Al Aqsa Martyrs’ tempatan: “Apa yang boleh kita lakukan? Ini adalah kerja musuh pengecut Zionis yang memilih orang awam yang tidak bersalah. Gadis ini menembak roket ke arah orang Yahudi? Semoga Allah membantu kami.”

Sesetengah kanak-kanak yang cedera dirawat sambil berbaring di lantai.

Bekerja untuk Gencatan Senjata

Serangan udara dan darat 4 bulan Israel – antara yang paling merosakkan dalam sejarah – telah membunuh 27,947 orang Palestin dan mencederakan lebih 67,000 orang, kata pegawai kesihatan tempatan Jumaat. Perang itu telah mengusir kebanyakan orang dari rumah mereka dan mendorong suku penduduk ke arah kelaparan, menurut PBB.

Biden telah berkata beliau terus bekerja “dengan gagah berani” untuk menekan Israel dan Hamas bersetuju ke atas jeda berpanjangan dalam pertempuran.

Netanyahu telah menolak tuntutan tebusan Hamas, yang termasuk pengakhiran perang dan pembebasan ratusan banduan veteran Palestin yang menjalani hukuman penjara panjang di Israel kerana serangan maut yang dilakukan sebagai sebahagian daripada konflik berpanjangan. Netanyahu menolak tuntutan Hamas sebagai delusional, walaupun Blinken berkata beliau percaya rundingan lanjut, melalui pengantara, adalah mungkin.

Matlamat perang Israel kelihatan semakin mustahil, kerana Hamas muncul semula di bahagian utara Gaza, yang merupakan sasaran pertama serangan dan telah menyaksikan kemusnahan meluas. Israel hanya menyelamatkan satu tebusan, manakala Hamas mengatakan beberapa telah terbunuh dalam serangan udara atau misi penyelamatan yang gagal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.