Netanyahu mengisytiharkan ‘kemenangan dalam jangkauan’ kerana Hamas dikurangkan kepada ‘kubu terakhir yang tinggal’

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata pada Ahad bahawa kemenangan terhadap Hamas di Gaza hampir dapat dicapai.

Beliau membuat kenyataan itu semasa berada dalam program “Sunday” bersama pengacara Shannon Bream. Beliau berkata pasukan tentera Israel telah mendesak Hamas kepada kubu terakhirnya di Gaza dan menegaskan kempen itu perlu diteruskan untuk menyerang Hamas secara terakhir.

“Kemenangan hampir dapat dicapai,” kata Netanyahu. “Kami telah memusnahkan tiga suku daripada pasukan pengganas beratur Hamas. Tiga suku, 18 daripada 24 – kami tidak akan meninggalkan enam yang lain. Ini sama seperti anda meninggalkan suku ISIS di Iraq dan berkata, ‘Mereka boleh mempunyai wilayah kecil mereka. OK.'”

“Jelasnya, ISIS akan menubuhkan semula dirinya. Hamas-ISIS juga akan menubuhkan semula dirinya jika kami tidak menamatkan kubu terakhirnya,” tambah beliau.

Bream bertanya Netanyahu mengenai kenyataan terkini daripada Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang kelihatan mengkritik operasi tentera Israel di Gaza. Biden berkata pada Khamis bahawa “tindak balas di Jalur Gaza agak berlebihan.”

Netanyahu berkata kepada Bream bahawa beliau tidak pasti maksud kenyataan Biden dan menambah beliau tidak bercakap dengan Biden sejak beliau membuat kenyataan itu.

Beliau kemudiannya menerangkan usaha-usaha yang dilakukan tentera Israel untuk mengurangkan kehilangan nyawa orang awam di Gaza.

Pertempuran di Gaza paling sengit di bandar selatan Khan Younis, di mana pemimpin tertinggi Hamas dipercayai bersembunyi dalam rangkaian terowong.

Netanyahu berkata pasukan tentera Israel akan kekal di Gaza untuk tempoh yang lebih lama selepas perang, satu lagi isu yang boleh menimbulkan ketegangan dengan pentadbiran Biden. Biden berhujah pendudukan Gaza selepas perang adalah satu “kesilapan” dan mendesak Netanyahu untuk bekerjasama menyelesaikan masalah ini.

“Rakyat Palestin layak mempunyai negara sendiri dan masa depan bebas daripada Hamas,” tulis Biden dalam satu rencana pada November 2023 di akhbar Washington Post.

Para pengkritik mendakwa penyelesaian dua negara kini tidak realistik. Bekas Duta Amerika Syarikat ke Israel David Friedman berkata rakyat Palestin “tidak bersedia” untuk menerima negara Yahudi, dan menambah bahawa mana-mana negara Palestin yang ditubuhkan sangat mungkin akan menjadi negara pengganas.

“Saya tidak fikir penyelesaian dua negara adalah mungkin, dan jika mungkin, ia juga tidak disyorkan. Selama lebih 50 tahun, beratus-ratus orang yang mengaku sebagai ‘pembuat keamanan’, dipimpin oleh Amerika Syarikat, telah cuba memaksa Israel dan Palestin untuk penyelesaian dua negara,” katanya. “Usaha itu berulang kali gagal terlepas daripada siapa yang berkuasa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.