Netanyahu menekankan kepentingan serbuan Rafah untuk menghapuskan Hamas: ‘Tiada kuasa di dunia akan menghalang kami’

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel menekankan komitmen tentera bagi misi untuk memusnahkan Hamas hanya beberapa hari selepas memerintahkan kebanyakan tentera daratnya untuk menarik diri dari Jalur Gaza.

“Kami akan menyelesaikan penghapusan batalion Hamas, termasuk di Rafah,” kata Netanyahu di Pusat Induksi Angkatan Pertahanan Israel (IDF). “Tiada kuasa di dunia akan menghalang kami.”

“Terdapat banyak kuasa yang cuba berbuat demikian, tetapi ia tidak akan membantu kerana musuh ini, selepas apa yang telah dilakukannya, tidak akan berbuat demikian lagi: Ia juga tidak akan wujud,” tambahnya. “Kami berkomitmen untuk berbuat demikian, dan setiap satu daripada anda sekarang, di pangkalan ini, akan menyumbang dengan satu cara atau lain untuk menyelesaikan matlamat. Ini mesti berlaku.”

Netanyahu bercakap pada Selasa kepada rekrut baru yang dijadualkan menyertai tentera, bermakna kemungkinan penempatan ke Jalur Gaza untuk operasi . Perdana Menteri memeriksa data tentang rekrut baru dan memberi komen tentang betapa teruja dia dengan motivasi mereka untuk berkhidmat bagi negara.

“Ini adalah hari yang sangat penting dalam kehidupan anda dan dalam kehidupan negara,” Netanyahu mengumumkan. “Negara wujud berkat keupayaan kami untuk mempertahankan diri. Serangan ini tidak berhenti sejak kami menubuhkan negara; ini telah menjadi nasib orang Yahudi selama ratusan dan bahkan ribuan tahun.”

“Apa yang berubah dengan penubuhan negara ialah keupayaan kami untuk menangkis serangan ini, kadang-kadang dengan kos yang sangat berat, tetapi dengan kekuatan yang seluruh dunia memahami, mungkin tidak sentiasa menyukainya, tetapi kami tahu bahawa tanpanya, kami tidak akan wujud,” tegasnya.

“Ini yang anda lakukan di sini hari ini, dalam pelbagai unit, briged dan kor,” beliau teruskan. “Kami sebenarnya mempertahankan kewujudan negara kami, yang juga kewujudan peribadi setiap satu daripada anda, keluarga, kawan dan juga generasi akan datang.”

“Ini bukan pengembangan atau perkataan mulia,” kata Netanyahu. “Ini adalah perkataan yang sangat tepat; ini yang akan menentukan sama ada negara kami wujud.”

Netanyahu awal minggu ini menekankan bantahannya terhadap gencatan senjata kecuali Hamas melepaskan semua tebusan yang tinggal, tetapi beliau memerintahkan kebanyakan tentera daratnya untuk menarik diri selepas mendakwa bahawa divisyen komando ke-98 IDF “menamatkan misinya di Khan Yunis.”

“Divisyen itu meninggalkan Jalur Gaza untuk memulihkan diri dan bersedia untuk operasi masa depan,” kata kenyataan IDF yang dikeluarkan Ahad.

“Pasukan besar diketuai oleh divisyen ke-162 dan briged Nahal terus beroperasi, dan akan mengekalkan kebebasan tindakan TLD dan keupayaannya untuk menjalankan operasi berdasarkan maklumat yang tepat,” kenyataan itu terus.

Netanyahu berjanji kepada kabinetnya bahawa perang di Gaza akan berterusan, bagaimanapun, dengan mengatakan “tiada perang lebih adil daripada ini.”

Netanyahu pada Isnin juga berkata tentera daratnya telah menetapkan tarikh untuk serbuan Rafah, dilaporkan wartawan asing Trey Yingst.

Presiden Biden dan sekutu serantau telah mendesak. Amerika Syarikat, UK dan Qatar terus berusaha mencapai persetujuan dengan Hamas untuk melepaskan semua tebusan, tetapi rundingan menemui beberapa halangan daripada kedua-dua Israel dan Hamas.

Biden pada Mac mengatakan beliau menyokong ucapan Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y., yang lebih bersedia mempertimbangkan gencatan senjata dan meninggalkan operasi darat lanjut.

Berucap dari Pejabat Oval, Biden berkata: “Sen. Schumer menghubungi staf kanan saya, staf kanan saya. Saya tidak akan meluahkan ucapannya. Beliau membuat ucapan yang baik, dan saya fikir beliau menyatakan kebimbangan serius, dikongsi bukan sahaja olehnya tetapi oleh ramai rakyat Amerika.”

Digital’s Yonat Friling, Timothy H.J. Nerozzi dan Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.